Faust

(2011)

  • 5

Venäjän suurimman nykyohjaajan Faust-tulkinta on levoton uni, josta ei tahtoisi herätä.

julkaistu 2012-11-27 / päivitetty 09.01. klo 13:01

KUVA 2

 

KUVA 1

Faust on usein kuin maalaus tai vanha valokuva
Faust on usein kuin maalaus tai vanha valokuva 

Faust

Ohjaus Aleksandr Sokurov
Näyttelijät Anton Adasinsky, Isolda Dychauk, Georg Friedrich, Johannes Zeiler
Maa Venäjä
Pituus 134 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Suurista kysymyksistä, kuten ihmisyyden tarkoituksesta, kiisteltiin paljon Euroopassa ennen niiden välikuolemaa kielifilosofian ja modernismin käsissä, reaktiona etenkin eräille Valistuksen johdonmukaisille lopputulemille, rationalismille ja atomismille. Pohdiskelun aihe ei ole 200 vuodessa vanhentunut, mutta siitä tehdään vähemmän taidetta, kenties kaiken ajatellaan olevan sanottu.

Aleksandr Sokurovin Faust käy yksinäisenä, mutta pystypäin nykyaikaisen Faust-myytin kimppuun. Tulkinta on oma, palasia on siirrelty ja toisia poistettu. Margareten rooli muistuttaa nyt Thomas Mannin Kuoleman Venetsiassa Tadziota. Faustin lopullinen sopimusrikkomus tekee allegoriasta kenties entistä vetoavamman.

Näiden muutosten merkitys ei ole yksiulotteistava ja viittauksiltaan kokonaisuus vaikuttaa hyvin rikkaalta. Hämmästyttävä kuvallinen tyyli lainaa renesanssin maalaustaiteesta ja varhaisista valokuvista. Elokuva on nähtävä jo yksinomaan, koska huomattavan määrän otoksista voi kuvitella maalauksena.

Valtavirtaisemmissa tuotannoissa aiemmin työskennelleen Bruno Delbonnelin kamera pysyttelee pitkälti kokokuvissa, etäisyyden päässä hahmoistaan. Otokset ovat pitkiä ja ajelehtivia. Vääristävillä linsseillä heijastellaan nimihenkilön mielentiloja. Sokurovia on osuvasti verrattu Tarkovskiin, jonka Andrei Rubliev löi aikanaan ensinäkemältä kanveesiin.

Faust on matka groteskin ruumiillisuuden (sielua ei löydy ruumiinavauksessa) kautta alhaiseen mystiikkaan (Jumala on jo kuollut, mutta Saatana sinnittelee vielä), transendentaaliseen kehollisuuteen (kaunis ja kärsivä Margarete) ja lopulta järjen jäähuipuille.

Goethelle – jonka vuoden 1806 tulkinta myytistä on elokuvan selvin vertailukohta – Faustin epätoivo, joka altistaa hahmon Mephistoteleen houkutuksille, juontuu mystisen tiedon kaipuusta.

Sokurovin Faustissa protagonisti tappaa Saatanan ja loikkii pilkkahuutoja luonnolle päästellen (“minä paljastan jokaisen salaisuutesi”) kohti loputtomalta näyttävää jäistä vuoristoa. Voimalliseen kuvaan tiivistyy samassa vapauttava että niin materiaalisesti kuin henkisestikin äärimmäisen tuhoisa paradigmanvaihdos länsimaisen ajattelun historiassa.

Tuottelias, jo 70-luvulla aloittanut Sokurov tunnetaan art house -yleisöjen ulkopuolella heikosti. Vasta Venetsian elokuvajuhlilla 2011 palkittu Faust pääsi yleiseen teatterilevitykseen Suomessa.

Teksti: 2012 Aleksi Salonen

Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2012 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia. Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202