Factotum

Factotum (2005)

  • 3

Factotum piirtää kuvan sekatyöläisestä, joka haluaa löytää paikkansa maailmasta, mutta yrityksistä huolimatta torjutaan.

julkaistu 2005-03-06 / päivitetty 17.06. klo 21:09

KUVA 1

Matt Dillon
Matt Dillon 

Factotum

Ohjaus Bent Hamer
Näyttelijät Matt Dillon, Lili Taylor, Fisher Stevens, Marisa Tomei
Maa Yhdysvallat / Ranska / Saksa / Ruotsi / Norja
Pituus 94 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Bulbul Films, Canal+, Celluloid Dreams, MBP, Mikado Films, Network Movie, Norsk Filmfond, Norsk Filmstudio, Norwegian Film Institute, Pandora Filmproduktion GmbH, SF Norge A/S, StarkSales Inc. ja arte.

”Saavuin New Orleansiin sateessa aamulla kello viisi. Istuskelin vähän aikaa linja-autoasemalla, mutta sen porukka masensi minua, joten otin matkalaukkuni ja painuin ulos sateeseen kävelemään. En tiennyt missä asuntolat olivat, missä köyhä tienoo sijaitsi.”

Bukowskin kirjallisessa tuotannossa vallitsevina piirteinä on yleisesti ollut hänen itsensä kokemat tarinat ja kursailematon kirjoitustyyli. Siirrättäessä valkokankaalle tarinoiden kuvaaminen onnistuu hyvin, mutta puolet viehätyksestä eli kielellinen osio, jää pois.

Elokuvaohjaaja ja Bukowskin hyvä ystävä Barbet Schroder teki 80-luvulla ei niin menestyksekkään filmatisoinnin Baarikärpänen–nimisestä (Barfly) käsikirjoituksesta. Bukowskin alter egoa Henry Chinaskia esitti tuolloin jo itsekin alkoholisoitunut Mickey Rourke. Factotumissa Chinaskin tulkitsee Matt Dillon, joka on karsinut Rourken esityksessä vikaan menneitä maneereita. Dillon esittää ikääntyvää miestä, jonka ryhdissä, kävelyssä ja koko olemuksessa on jo elämän väsymystä, kun taas Rourke teki hahmon joka oli ylimielinen ja aina haastamassa riitaa. Kun Barfly oli kehno yritys, niin Factotum (2005 Yhdysvallat, Norja) on kyllä sitäkin parempi. Se ei yllä loistokkuuteen, mutta siinä on omat puolensa.

Näiden kahden elokuvan ulkopuolelta paras tähän päivään mennessä ilmestynyt Bukowski -filmatisointi taitaa olla Bukowskin kirjallisuuden pikkuserkku eli Coen veljesten Big Lebowski. Big Lebowskissa päähenkilönä on mies, joka viettää suurimman osan ajasta poltellen, juoden ja keilaten. Veljekset ovat kuitenkin punoneet yksinkertaisten mieltymysten ympärille laajan joukon sivuhahmoja ja kidnappausdraaman. Näin ollen kyseessä ei varsinaisesti ole Bukowski –filmatisointi, mutta se on tähän mennessä paras kuvaus Bukowskin hahmosta ja villeistä tarinoista, joihin hän vain sattuu päätymään.

Kuvauksellisesti selkeää linjausta ei elokuvasta oikein tahdo löytyä ja muutamat vedotkin tuntuvan olevan vain kikkoja kikkojen takia. Yleissovituksen ja silotellun yleisilmeen lisäksi, Chinaskin tapaamat naiset tuntuvat olevan enemmän eläväisiä, kuin mitä todellisuudessa olivat. Tämän kaltaisista päätöksistä ei kuitenkaan voi syyttää Hollywoodin tuotantokoneistoa, kun kyseessä on norjalainen ohjaaja ja monia erimaalaisia tuottajia.

Factotum piirtää kuvan sekatyöläisestä, joka haluaa löytää paikkansa maailmasta, mutta yrityksistä huolimatta torjutaan. Factotum ja muutamat käsikirjoitukseen lisätyt novellit ovat Bukowskin teksteistä kohtalainen filmatisointi ja asteen parempi, kuin Schroederin vuonna 1987 tehty Barfly, mutta silti jokin mystinen seikka Bukowskin tallentamisessa valkokankaalle jää kummittelemana elokuvaan. Tekijät ovat kirjan tapahtumien kulkua muuttamalla koittaneet luoda jonkinlaista draamankaarta, muuten jo yksinkertaisen kauniiseen tarinaan. Lisäksi rahoitusongelmien välttämiseksi elokuvasta on tehty turhan lattea ja tasapaksu vastatakseen Bukowskin alkuperäistä tyyliä romaanissa.

teksti: © 2005 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Army of One

| 10.05.

Kirveen ja jousen kanssa hurjana ramboilevaa Ellen Hollmania et halua korvessa kohdata.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202