Exit Wounds

Exit Wounds (2001)

  • 3

Reikäinen tarina kertoo Orion Boydista ja hänen epäonnisesta poliisinurasta, joka johtaa hänet “rotanloukuksi” kutsutun 15. piirin raadollisempaan maailmaan.

julkaistu 2001-03-06 / päivitetty 17.05. klo 18:06

KUVA 3

Jill Hennessy
Jill Hennessy 

KUVA 2

DMX ja Steven Seagal
DMX ja Steven Seagal 

KUVA 1

Anthony Anderson ja Steven Seagal
Anthony Anderson ja Steven Seagal 

Exit Wounds

Ohjaus Andrzej Bartkowiak
Näyttelijät Steven Seagal, DMX, Anthony Anderson, Isaiah Washington, Michael Jai White, Bill Duke, Jill Hennessy, Tom Arnold, Bruce McGill, David Vadim, Eva Mendes, Matthew G. Taylor
Maa Yhdysvallat / Australia
Pituus 99 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 NPV Entertainment, Silver Pictures ja Village Roadshow Entertainment

Kesäinen Steven Seagal rymistely Exit Wounds (2001 USA) voidaan laskea positiiviseksi yllätykseksi. Elokuva keräsi terasseilta teattereihin kohtuullisesti toiminnanystäviä, eikä sitä voinut moittia suoralta kädeltä.

Antipatiani näyttelijä Steven Seagalia kohtaan on muodostunut pitkälti hänen kuivakkaista esiintymisistä elokuvissa Kaappaus merellä ja Kaappaus raiteilla. Tämän lisäksi olen katsonut muutaman vanhemman elokuvan mieheltä, eikä niistä ole sen enempää irronnut. Exit Wounds menestyi jenkeissä hyvin ja pelasti Seagalin laskussa olleen uran.

Tuottaja Joel Silver (Matrix) on saanut Seagalin laihduttamaan itsensä soukaksi ja samalla takaraivosta on napsaistu poninhäntä. Ohjaajana hyörii Andrzej Bartkowiak, jonka kädenjälkeä on näkynyt aikaisemmin elokuvassa Romeon on kuoltava. Exit Wounds’n pääsivuroolissa esiintyy rap-tähti DMX ja toisena afroamerikkalaisena parhaimman roolinsa tekevä Anthony Anderson. Elokuvan juoni on trillerin rungosta muokattu toimintaelokuvaksi, jolloin tarina on vain rasitteena Seagalin toiminnalle. Käsikirjoitukseen on vuollettu yhtä monta reikää kuin emmentaliin, joka oli jo tuttua Seagalin aikaisemmista elokuvista.

Reikäinen tarina kertoo Orion Boydista ja hänen epäonnisesta poliisinurasta, joka johtaa hänet “rotanloukuksi” kutsutun 15. piirin raadollisempaan maailmaan. Täällä Boyd ajautuu selkärangassaan piilevän rosvovainun ansiosta hämäräperäisen miljonääri Latrell Walkerin (DMX) jäljille, jolla tuntuu olevan salkku täynnä salaisuuksia. Elokuva etenee vauhdikkaasti, eikä katsojaa päästetä helpolla tässä suhteessa. Peltiä rytistyy ja aseet paukkuvat, luonnollisesti Seagal myös opastaa aikidon niksejä. Ohjaaja Bartkowiakin tyyli näkyy hong kong -vaikutteina toimintakohtauksissa, mutta kyseisen genren elokuvaksi tätä ei voi silti kutsua.

Steven Seagal on esittänyt usein “oman kädenkautta” toimivaa sankaria. Lähes 50 vuotta vanhan Seagalin hahmo Boyd on myös iäkäs. Naamassa näkyy uurteita eikä mies esiinny enää kaikissa taistelukohtauksissa koipi komeasti kahdessa metrissä. Boyd on täysipainotteinen toimintasankari, jonka parisuhde-elämä on eletty vuosia sitten, eikä mies tunnu osaavan lähestyä naisia. Korkeintaan pientä flirttiä esimiehen kanssa illallispöydässä, mutta jo nurkan takana ase kädessä pelastamassa viattomia siviilejä. Todellisessa maailmassa Boyd olisi hyvinkin kylmä ihminen ystävänä, näin lasipinnalta nähtynä hän on ok.

Exit Wounds on, sääli kyllä, pelkkä actionmättö. Elokuvan katsominen vaatii aivokapasiteetin merkittävää kutistamista, mutta myös lasten silmien peittämistä. Itse en ole koskaan ihastunut tällaiseen suurella rahalla väsätyn toimintaelokuvan päättömään luiden katkomiseen. Elokuvassa on silti potenttiaalia monelle näiden elokuvien ystäville.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202