Ei kenenkään maa

Nicija zemlja (2001)

  • 2

Oscar voittaja Ei kenenkään maa kertoo serbisotilaan ja bosnialaisen sotilaan joutumisesta samaan hyljättyyn juoksuhautaan ja siitä syntyvästä kansainvälisiin mittoihin paisuvasta pattitilanteesta.

julkaistu 2002-03-06 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Nicija zemlja
Nicija zemlja 

Ei kenenkään maa

Ohjaus Danis Tanovic
Näyttelijät Branko Djuric, Rene Bitorajac, Filip Sovagovic, Sacha Kremer, Katrin Cartlidge
Maa Slovenia / Bosnia-Herzegovina / Italia / Iso-Britannia / Ranska / Belgia
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Casasablanca, Counihan Villiers Productions, Eurimages, Fabrica, Man's Films, Noé Productions, Studio Maj ja The Centre du Cinema et de l'Audiovisuel de la Communauté.

Entisessä Jugoslaviassa syntyneen täysin tuntemattoman ohjaajan Danis Tanovicin nykypäivään sijoittuva Ei kenenkään maa on usean maan yhteistuotantoa. Elokuva kertoo serbisotilaan ja bosnialaisen sotilaan joutumisesta samaan hyljättyyn juoksuhautaan ja siitä syntyvästä kansainvälisiin mittoihin paisuvasta pattitilanteesta. Kansainvälinen tilanteesta tulee, kun rauhanturvaajat saapuvat sovittamaan. Maailmanlaajuinen siitä tulee suurten televisiokanavien toimittajien ahtautuessa mukaan välittämään tapahtumaa olohuoneisiimme.

Ei kenenkään maa sai tunnustusta aina Oscareita myöten parhaana ulkomaalaisena elokuvana. (Sääli, kun kaikki muun maailman elokuvat palkitaan vain yhdessä kategoriassa.) Oscarit ovatkin yleensä menneet vahvasti tunnepohjaisille elokuville. Vuoden 1999 samaisen kategorian palkinto meni myös sotaelokuvalle: sen sai silloin Roberto Benignin Kaunis elämä. Ei kenenkään maa on aiheensa puolesta lupaava Oscareita ajatellen, ja sen lisäksi elokuva on myös ajankohtainen. Entisen Jugoslavian alueen tilanteesta tyhmempiä muistutetaan elokuvassa muun muassa tuomalla median näkökulmaa edesmenneen Katrin Cartlidgen (1961- 2002) esittämän toimittajan kautta sekä autenttisin sotakuvin. Tämä onkin osasyynä elokuvan sirpaloitumiseen, ja sitä myöten filmi jääkin vain lattean harmaaksi.

Juoni hajoaa hieman alkuasetelmien synnyttyä. Se seuraa aivan liian vähän aikaa juoksuhautaan vangiksi jääneiden sotilaiden kohtaloa. Kun pattitilanne olisi tarjonnut monin verroin enemmän konflikteja sotilaiden välillä ja ennen kaikkea parempia yhteenottoja, on ohjaaja Tanovic kirjoittanut juoneen mukaan YK-joukkojen väliin tulon, punaisen puhelimen päässä lusmuilevan upseerin päätöntä johtamista ja televisiotoimittajien jatkuvaa sankaritarinan metsästämistä. Paikoin tilanteet saavat koomisia piirteitä, jotka eivät millään sovi elokuvan muuhun tunnelmaan. Tarkoituksellinen koomisuus pilaa elokuvasta monia kohtauksia ja saa näyttelijät näyttämään osaamattomilta ja halpamaisilta. Hyvän komedian osaajia onkin tällä elokuvapallolla aivan liian vähän.

Eipä elokuvasta olisi pelkällä sotilaiden välisellä juonella saatu paljon parempaa. Sarajevolainen Branko Djuric ja kroatialainen Rene Bitorajac eivät saa sotilaan hahmoihinsa syvyyttä, jota elokuvan vaatimat kohtaukset tarvitsisivat. Tekisi mieli yhdistää tämäntasoinen näytteleminen muutamiin kotimaisiin sotafilmatisointeihin. Täysin luokatonta näytteleminen juoksuhaudoissa ei ole, kun mukaan on mahtunut hetkittäisiä onnistumisiakin. Masentavan lopputuloksen viimeistelee kuitenkin jo mainittu epäsopiva koomisuus. Kannattaa enemmin kääntyä Benignin Kauniin elämän puoleen, joka osaa olla myös hauska.

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202