Dreamgirls

Dreamgirls (2006)

  • 2

Dreamgirls kertoo perinteisen tarinan nuorista laulajatytöistä, jotka nousevat korkealle musiikkibisneksessä ystävyyssuhteidensa kustannuksella. Trion sisäinen kemia alkaa rakoilla yhteisten ihastuste…

julkaistu 2007-03-05 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 2

Dreamgirls
Dreamgirls 

KUVA 1

Dreamgirls
Dreamgirls 

Dreamgirls

Ohjaus Bill Condon
Näyttelijät Jamie Foxx, Beyoncé Knowles, Eddie Murphy, Jennifer Hudson, Danny Glover,
Maa Yhdysvallat
Pituus 130 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 DreamWorks SKG, Paramount Pictures ja Laurence Mark Productions

Musikaali oli pitkään täysin hyljeksitty elokuvagenre. Vasta 2000–luvun menestyselokuvien kuten Moulin Rouge ja Chicago raivattua tietä myös tuottajien kiinnostus on herännyt jälleen. Broadway-sovitus Dreamgirls (2006 Yhdysvallat) on uusin lisäys näihin neomusikaaleihin. Dreamgirls kertoo perinteisen tarinan nuorista laulajatytöistä, jotka nousevat korkealle musiikkibisneksessä ystävyyssuhteidensa kustannuksella. Trion sisäinen kemia alkaa rakoilla yhteisten ihastusten ja liian suurien egojen takia, ja tilanne kärjistyy kun temperamenttinen ja ilmiömäinen laulaja Effie (Jennifer Hudson) ottaa yhteen yksiulotteisemman Deenan (Beoncé Knowles) kanssa. Tilannetta voi kuvailla samaksi, jos Aretha Franklin olisi laitettu laulamaan taustoja Supremesiin.

Ajankuva ja populaariviitekehys ovat elokuvan ristiriitaisimmat puolet. Toisaalta suurin osa esitysten uudelleenluonneista on täysin teennäisiä ja täynnä kliseitä, mutta toisaalta fiktiivisten hahmojen esikuvat sitäkin mielenkiintoisempia. Esimerkiksi Eddie Murphyn esittämä soullaulaja on villi sekoitus Eddie Floydia, Wilson Pickettiä, Sam & Davea ja Otis Reddingiä. Loppuvaiheissa Beyoncen esittämä laulajatar vihjailee Diana Rossin, Donna Summerin ja Tina Turnerin suuntaan samalla kun hänen aviomiehestään (Jamie Foxx) kehkeytyy dominoiva Ike Turner. Näitä yhtäläisyyksiä ja esikuvia on hauska miettiä, mutta se ei todellakaan pelasta koko elokuvaa.

Ohjaaja Condon on useaan otteeseen painottanut, että elokuvan tarina kerrotaan sen musiikkinumeroiden kautta. Musikaaleihin totuttamattomalle katsojallekin tämän tulisi olla täysin ilmiselvää. Jossain on siis menty pieleen, kun tämän kaltaisia sivuhuomautuksia täytyy tehdä.

Lopullinen kokonaisuus on todella ontto ja tylsä elokuva. Parhaat musikaalit yhdistävät draamaa ja musiikkia oikeissa mittasuhteissa, mutta Dreamgirls huudattaa vain ja ainoastaan omaa monotonista disko-oopperaansa. Henkilöhahmoja ei esitellä kunnolla eikä bassorummun takapotku hellitä hetkeksikään. Katsojalle jää käteen vain roppakaupallinen musiikkivideokuvastoa ja nopeita leikkauksia.

teksti: © 2007 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202