Deuces Wild - Katujen kesyttömät

Deuces Wild (2002)

  • 2

Scott Kalvertin ohjaama elokuva saa olla kiitollinen monelle vanhemmalle jengielokuvalle. Sen tarina seuraa kahden veljen vaiheita suurkaupungin kaduilla narkkariveljen kuoleman jälkeen. Veljesten elä…

julkaistu 2002-03-05 / päivitetty 17.05. klo 10:10

KUVA 1

Deuces Wild
Deuces Wild 

Deuces Wild - Katujen kesyttömät

Ohjaus Scott Kalvert
Näyttelijät Stephen Dorff, Brad Renfro, Fairuza Balk, Norman Reedus
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 100 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 CineWild, Cinerenta Medienbeteiligungs KG, Eternity Pictures, Presto Productions, The Antonia Company ja Unity Productions

Yleensä jengielokuvat sijoittuvat juuri New Yorkin syrjäisemmille kaduille, eikä niissä säästellä väkivaltaa. Elokuvien kantavana voimana ovat viha ja kosto, jotka kasvavat kuuman kesän poltteessa ja räjähtävät kuin paloposti kaduille. Aina välistä elokuvissa palataan takaisin 50-luvun vuosiin tavallaan gangsterismin jälkeisiin aikoihin.

Deuces Wild – Katujen kesyttömät (Deuces Wild a.k.a. Deuces Wild – Wild in den Straßen, 2002 USA/Saksa) on esimerkillinen tässä mielessä. Elokuvassa viha kylvetään jo kolme vuotta aikaisemmin, kun vastakkaisen jengin Marco tapattaa Deucesien, Valttien johtajan veljen huumeilla. Deuces-johtaja Leon yrittää jatkaa elämäänsä nuoremman veljensä Bobbyn kanssa, kunnes Marco vapautuu vankilasta ja palaa takaisin Brooklynin kaduille johtamaan jengiään. Deucesien ja Vipersien välillä roihahtaa korventavan kuumana kesänä.

Scott Kalvertin ohjaama elokuva saa olla kiitollinen monelle vanhemmalle jengielokuvalle. Sen tarina seuraa kahden veljen vaiheita suurkaupungin kaduilla narkkariveljen kuoleman jälkeen. Veljesten elämään ei mahdu piittaamattoman riehumisen lisäksi paljoa muuta. Isoveli pyrkii johtamaan jengiä, mikä sitoo hänet pois oman elämänsä johtamiselta. Myös nuorempi veli Bobby ajautuu aina vain syvemmälle jengiin. Myöhemmin veljekset joutuvat maksamaan sitoutumisestaan uhrauksilla, jotka repivät heidät irti jengistä ja pois kotikaduiltaan.

Elokuvan tarina on sinänsä kiinnostava, mutta toteutus ei ole tarinan veroinen. Ensimmäisenä häiritsevänä piirteenä nousee lajityypillinen väkivallan ihannoiminen. Odotetusti jengielokuvassa on väkivaltaa, mutta väkivallan kuvaaminen ainoana ratkaisuna ja erityisesti sen kaunistelu, jopa romantisoiminen, oksettaa. Pääosin väkivalta on elokuvassa lähes riippumatonta muista asioista. Putkilla piekseminen, potkiminen ja nyrkkiraudoilla hakkaaminen on vain tehostamassa katu-uskottavuutta. Näin Deuces Wild on kaukana puhuttelevasta ja koskettavasta jengielokuvasta, johon kuuluisi pahoinvoinnin lisäksi muutkin tunteet. Toinen vähäpätöisempi häiriötekijä on helle, joka unohdetaan parin maininnan jälkeen kokonaan. Nyt vihan purkautuminen loppukohtauksessa tapahtuu huomattavasti vaisummin ilman hellettä seuraavaa ukkosta.

Näyttelijäkasvot ovat paria lukuun ottamatta tuntemattomia minulle. Vanhemman ja nuoremman veljen rooleissa esiintyvät Stephen Dorff (Zoolander) ja Brad Renfro (tuttu Sleepers-elokuvan kaduilta) eivät ole aivan uskottavia. Kumpainenkaan ei tee roolihahmostaan persoonallista tai muistettavaa eikä varsinkaan todellisen koskettavaa. Tähän vaikuttaa myös Kalvertin haparoiva ohjaus, joka heijastuu koko elokuvaan. Deuces Wild ei näin kuulu todellisten jengielokuvien joukkoon, vaikka sätkä roikkuisi kuinka hyvin huulilla.

teksti: © 2002 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202