Demolition Man

Demolition Man (1993)

  • 3

Nykypäivän poliisi ja tappaja on jäädytetty ikuiseen maanpakoon, mutta heidät sulatetaan vuonna 2032. Odotettavissa on tulevan vuosituhannen jännittävin kaksinkamppailu. Tulavaisuustrilleri on täynnä…

julkaistu 2001-02-26 / päivitetty 18.03. klo 22:10

KUVA 1

Sylvester Stallone ja Sandra Bullock
Sylvester Stallone ja Sandra Bullock 

Demolition Man

Ohjaus Marco Brambilla
Näyttelijät Sylvester Stallone, Wesley Snipes, Sandra Bullock, Nigel Hawthorne, Benjamin Bratt, Denis Leary
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1993 Warner Bros.

Lähtöasetelma valkoinen mies hyvänä ja tumma mies pahana ei ole vain kertaalleen käytetty asetelma (myös juuri viime viikolla tulleessa Steven Seagal -elokuvassa Exit Wounds). 1990-luvun alun suurtoiminta elokuvista Demolition Man (1993 USA) hyödyntää tätä hyväksi todettua tilannetta. Valkoinen Sylvester Stallone on huippu etevä erikoispoliisi ja vastassa on Wesley Snipesin (Blade) esittämä kylmäverinen kriminaali. Tällainen valkoinen-musta-asetelma harvoin yltää häiritsevään pisteeseen, mutta toisinpäin aseteltuna elokuva tuntuu välittömästi tummia puolustavalta “propagandalta”.

Marco Brambillan Demolition Man hyödyntää myös muita tehokkaiksi todettuja perusideoita. Elokuva sijoittuu nykyisyyteen ja tulevaisuuteen, näin sillä on ammennettavanaan loputon määrä mielikuvituksellisia ideoita. Demolition Man ei intoudu kovin suureen tulevaisuuden ideoimiseen, mutta hetki on sentään annettu aikaa tekniikan ihannoimiselle, kuinka autot kulkevat ilman ohjausta ja ovet aukeavat tunnistamalla ihmisen silmänverkkokalvosta.

John Spartan (Stallone), 90-luvun lopun viimeinen todellinen huippupoliisi, joka estää pankkiryöstöjä, murtautuu rikollisten linnoituksiin ja vapauttaa kidnapatut. Vuonna 1996 Simon Phoenix (Snipes), arkkivihollinen on ottanut panttivangeiksi kymmenkunta ihmistä ja Spartan on ainoa, joka pystyy pelastamaan heidät kylmäveriseltä tappajalta. Spartan saa lopulta Phoenixin kiinni ja vietyä tämän poliiseille, mutta samalla panttivangit jäävät räjähtävän toimistorakennuksen alle. Spartania syytetään kuolemantuottamisesta harkitsemattomalla toiminnallaan.

Tämän tökerön intron jälkeen elokuva pääsee liikkeelle, kun ajassa siirrytään vuoteen 2032. Spartanin tuomio täytettiin 50 vuoden syväjäädytyksellä ja samoin myös pahamaineisen Phoenixin. 36 vuoden kuluttua Phoenix kuitenkin sulatetaan ja tämä karkaa kylmävankilasta usean koodi-187 -teon jälkeen. Sankarimme on aika herätä ja pelastaa kaupunki.

Demolition Manin juoni on ylimalkain näin yksinkertainen ja klisheinen. Itse luulin pitkään, että elokuva olisi Renny Harlinin ohjaama, mutta Stallonen ja Harlinin yhteistyö päättyi heti Gliffhangerin jälkeen. Kieltämättä elokuvassa on piirteitä, jotka miellän Harlinin tyylisiksi, toisaalta kyseinen tyyli on aika yleinen muidenkin toimintaohjaajien keskuudessa (viit. John McTiernan). Perustoiminta korostuu vielä, kun elokuvassa näyttelevät toiminnanaristokraatit Stallone ja Snipes.

Stallonen ja Snipesin valinta elokuvan vastakkaisiksi hahmoiksi on ollut elokuvan ohjaajalta ja casting-tiimiltä onnistunut teko. Vaikka miehet pääsevätkin kovin vähän elokuvassa haastamaan toisiaan lähietäisyydeltä, toimii heidän välinen sankari-pahis-kemia hienosti. Stallonen henkilökohtainen suoritus elokuvassa on taas tasapaksua, liian tuttua ramboista ja rockeista, lähes maneereja. Snipes on tietenkin roolissaan “vittuileva-anarkisti”, mutta tuossa hahmossa on sellaista särmää, joka puree aina. Lähes yhtä kaunista kuin Arskan sanat Terminator 2:ssa: “Hasta La Vista.”

Demolition Man on useamman kohtuullisen osa-alueen yhteennivoutunut viihdepaketti. Tulevaisuus -teema on hoidettu hauskalla huumorilla, joka jää kuitenkin kovin pintapuoliseksi. Toimintakohtauksissa potkitaan, lyödään, räjäytetään ja haistatellaan fiksusti. Elokuva siis kelpaa hyvin illan ratoksi, mutta vuokraamosta sitä ei sentään kannata noutaa.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202