Crash

Crash (2004)

  • 4

Enkelten kaupungin ulkokultaisen pinnan alla ihmiset elävät pelkojensa ja ennakkoluulojensa orjina. Mitä enemmän he rakentavat suojamuureja ympärilleen sitä kohtalokkaammat seuraukset väistämättömillä…

julkaistu 2005-02-25 / päivitetty 31.07. klo 16:04

KUVA 1

Crash
Crash 

Crash

Ohjaus Paul Haggis
Näyttelijät Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Jennifer Esposito, William Fichtner, Brendan Fraser, Terrence Dashon Howard, Chris "Ludacris" Bridges, Thandie Newton, Ryan Phillippe, Larenz Tate, Nona Gaye
Maa Yhdysvallat, Saksa
Pituus 114 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 Bull's Eye Entertainment, DEJ Productions, ApolloProScreen GmbH & Co. Filmproduktion KG, Blackfriars Bridge, Bob Yari Productions ja Harris Company

Altman oli ensimmäinen, hänen jälkeensä on tullut monia ja heistä parhaiten onnistui Paul Thomas Andersson. Monen erillisen tarinan ja henkilöhahmon kuljettaminen ei nimittäin ole kaikista helpoin tehtävä. Nerokkaana käsikirjoittajana Paul Haggins kuitenkin osaa hommansa. Hän punoo yhteen yksinkertaisen tyylikkäitä minitarinoita, eikä jätä ketään tarinansa varjoon.

Elokuva alkaa kolarilla, jonka osapuolina ovat japanilainen ja latinalaisamerikkalainen nainen ja musta mies. Kriisitilanteessa he menettävät kontrollinsa ja puhuvat mitä viha ja pelko tuovat mieleen. Tämä asettaa teeman ja perusasetelman muillekin elokuvan tuleville kohtauksille. Koko elokuva nimittäin koostuu samanlaisista tilanteista ja rotuun perustuvista ennakkoluuloista ja niiden murtamisesta. Tarinoita nähdään monia ja muutamien ihmisten kautta kaikkien tarinat kytkeytyvät toisiinsa Los Angelesin kaltaisessa suurkaupungissakin.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Paul Haggis (52) oli tänä vuonna Oscar –ehdokkaana Million Dollar Babyn sovitetusta käsikirjoituksesta ja tämän elokuva myötä hän osoittaa olevansa ikäisekseen harvinaisen varteenotettava uusi tekijä. Pitkä kestoinen ja vankka televisioura takanaan hän on saanut aikaiseksi kaksi koskettavaa ja vahvaa nykyelokuvaa. Käsikirjoittamisen lisäksi hän hallitsee Crashin (2004 Yhdysvallat, Saksa) jokaisen kohtauksen ja näytteillepanon, leikkauksesta musiikkiin. Kuvauksellisesti elokuva on tyylikäs, vuorotellen vihreän ja sinisensävyjä ja sopivasti taka- ja ylivalotusta.

Crash kuvaa ihmisiä, jotka ovat elämässään risteyksessä, merkittävän käännekohdan edessä. Heidän ympärillään on joka puolella varoittavia stop –merkkejä, kehottaen heitä pysähtymään, mutta he hätiköivät ja heidän elämänsä suistuvat raiteiltaan. He hätiköivät ja rotuennakkoluulot ottavat heissä vallan. Stereotypiat saavat heidät toimimaan miten he eivät normaalisti toimisi ja jota he myöhemmin katuvat. Kukaan varsinaisista niminäyttelijöistä ei varasta elokuvaa itselleen, jokainen saa osansa vahvoista suorituksista, eikä lisätilan antaminen joillekin näyttelijöille olisi toiminutkaan. Kuitenkin elokuvan lyhyydestä ja jokaisen näyttelijän osuudesta johtuen, elokuva on vain pintaraapaisu rotuennakkoluulojen hallintaan ja pelkästään puolituntia lisää olisi saattanut riittää syvempiluontoiseen katsaukseen.

teksti: © 2005 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202