Cowboys & Aliens

Cowboys & Aliens (2011)

| Blu-ray
  • 3

Villi Länsi ja avaruusoliot vääntävät kättä kullan, ihmisrodun ja maailman kohtalosta. Pyssysankareina Craig ja Ford.

julkaistu 2012-01-26 / päivitetty 09.02. klo 14:02

KUVA 4

Cowboys & Aliens
Cowboys & Aliens 

KUVA 3

Olivia Wilde ja Daniel Craig
Olivia Wilde ja Daniel Craig 

KUVA 2

Harrison Ford ja Daniel Craig
Harrison Ford ja Daniel Craig 

KUVA 1

Cowboys & Aliens
Cowboys & Aliens 

Cowboys & Aliens

Ohjaus Jon Favreau
Näyttelijät Daniel Craig, Harrison Ford, Abigail Spencer, Buck Taylor, Olivia Wilde, Sam Rockwell, Paul Dano, Adam Beach, Ana de la Reguera, Noah Ringer, Clancy Brown
Maa Yhdysvallat / Intia
Pituus 120 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Kuluva vuosi on ollut westernin ystäville suotuisa. Suomen ensi-iltaan 2011 tulleet huuruinen animaatio Rango (2011) ja väkevä Kova kuin kivi (2010) saavat nyt seurakseen huolella tehdyn, mutta samalla puhkituotetun Cowboys & Aliens -genrehybridin. Villistä sci-fin ja länkkärin yhdistelmästä huolimatta Jon Favreaun (Iron Man, 2008, Iron Man II, 2010) ohjaama jokseenkin sliipattu elokuva on tässä joukossa easy listening -osastoa.

Joka tapauksessa vuoden 1875 Uuteen Meksikoon sijoittuva tarina on varsin viihdyttävä. Westernien peruskalustoon kuuluva mies vailla nimeä (Daniel Craig, James Bond -elokuvat 2006 ja 2008) saapuu kuihtuvaan Absolutionin aavikkokaupunkiin ranteessaan outo metallikapistus. Muukalaisen älä käy mulle -asenne saa pyssyt ja sellin ovet heilumaan, mutta pian tutun kaavan sotkee invaasioelokuvista tuttu avaruusolioiden hyökkäys, jossa ihmisiä siepataan huimaa vauhtia kiitäviin aluksiin.

Kovanaaman kokoillessa hämäriä ja kammottaviakin muistikuvia yhdistävät revolverisankarit, intiaanit ja sukulaisiaan etsivät jokamiehet voimansa taisteluun yhteistä vihollista vastaan. Craigin ohella keskeisessä roolissa körmynä eversti Dollarhydena on Indiana Jones -elokuvien (1981, -84, -89, 2008) ikonista nimikkohahmoa vuosikymmeniä esittänyt Harrison Ford.

Siinä kun Craigin apuna ovat tarkasti opiskellut western-genren maneerit keskittyy Ford tuottamaan perusvarmaa näyttelijäntyötä ilman syvempää heittäytymistä. Sam Rockwell (Kuu, 2009), Olivia Wilde (Tron – Perintö, 2010) ja Paul Dano (There Will Be Blood, 2007) käyttävät kaikki hyvin hyödyksi tilan, joka hahmoille on annettu.

Tarina perustuu Scott Mitchell Rosenbergin ja Platinum Studiosin sarjakuvaan, jonka elokuvaoikeudet myytiin jo hyvissä ajoin ennen sen valmistumista. Sittemmin lopputulos on hiotunut useiden käsikirjoittajien huomassa. Tuottajien armada on sekin mahtipontinen. Vastaavan tuottajan Steven Spielbergin (Super 8, 2011) ohella krediittilista vilisee isoja nimiä kuten Grazer (American Gangster, 2007), Howard (The Da Vinci Code, 2006), Kurtzman (Star Trek, 2009) ja Orci (Star Trek).

Cowboys & Aliens -elokuvan vahvimmat puolet ovat sen yksinkertaisen kiinnostavassa perusideassa, tasalaatuisessa näyttelijäntyössä sekä teknisesti hiotussa, perinteitä kunnioittavassa toteutuksessa. Favreau onnistuu eittämättä myös pyrkimyksessään liittää viihdyttävällä tavalla kaksi hyvin erilaista genreä, lopputuloksena laajaa yleisöä ravistelematta miellyttävä seikkailu.

Vanhoja hyviä aikoja on muisteltu myös elokuvan avaruusolioiden luomistyössä. Legacy Effectsin ja Shane Mahanin (Aliens, 1986, Predator, 1987) rakentamien hirviöiden innoitus löytyy ajalta ennen CGI:ta. Hienosti toimiva mekaniikka tuokin kohtaamisiin tervetullutta käsinkosketeltavuutta. Nykykatsojaa on kuitenkin enää vaikea yllättää eivätkä nämä avaruuden limanuljaskat missään nimessä paini innovatiivisuudessaan Mahanin mestariteosten kanssa.

Teksti: © 2011 Marjo Eskola

Blu-ray: Elokuva on tallentunut Paramountin julkaisulle täydellisen terävänä, värikylläisenä ja elävänä. 1080p teräväpiirtokuvan kuvasuhteena 16:9. Ääniraitana DTS-HD Master Audio 5.1. Julkaisu on kahden formaatin combopaketti, eli se sisältää elokuvan myös DVD-versiona.
Lisämateriaaleina ohjaaja Jon Favreaun kommenttiraita, näyttelijöiden ja tuotantoryhmän jäsenten keskusteluja Favreun kanssa sekä viiteen osaan jaettu ”Igniting the Sky: The Making of Cowboys & Aliens”. DVD:llä ekstroja on niukemmin.

Blu-ray -teksti: © 2012 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202