Conflict

Conflict (2006)

  • 4

Sami Hurme (Timo Välisaari) on vanhempansa menettänyt opiskelija, joka on puolihuolimattomasti velkaantunut aivan väärille henkilöille. Mies yrittää selvittää rahaongelmiaan hoitamalla alamaailmalle k…

julkaistu 2006-02-25 / päivitetty 18.03. klo 23:11

KUVA 2

Conflict
Conflict 

KUVA 1

Conflict
Conflict 

Conflict

Ohjaus Pekka Holma
Näyttelijät Timo Välisaari, Antti Merilehto, Pentti Pekkonen, Edvard Lammervo
Maa Suomi
Pituus 43 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Story Board

Aina silloin tällöin tulee puhetta kotimaisen toimintaelokuvan tyhjiöstä. Ne muutamat teokset (Aleksi Mäkelän toimesta), jotka elokuvakankaalle asti ovat päässeet on laskettavissa yhden käden sormilla. Räjähdyksien laskemiseen kaikkia sormia ei edes tarvita. Pienenä valonpilkahduksena on voinut nähdä nuoren polven elokuvaajat, joiden osaaminen kuin elokuvallinen näkemys lupaavat jotain tähän vaillinaisuuteen. Yksi syy on varmaankin tietotekniikan kehittyminen ja sen kautta mahdolliseksi tulleet trikit ja tehosteet. Silti on hyvä muistaa, että toimintaelokuva lajityyppinä ei ole niin helppo mitä kyynisimmät antavat ymmärtää.

Pekka Holman ohjaama toimintatrilleri Conflict (2006 Suomi) on iloinen ja laadukas pilkahdus kotimaisen genren saralla. Kun tekijäpuoli omaa vankan leffatietämyksen, vahvan näkemyksen tekemisessä ja intoa voi lopputuloksena syntyä upeaa jälkeä. Myös budjetin asettamat rajoitteet voidaan aina tiettyyn pisteeseen saakka ohittaa katsojan silti huomaamatta tuotannon b-mäisyyttä. Conflictia ei ole venytetty täysmittaiseksi elokuvaksi vaan pituutta sillä on sopivat 43 minuuttia.

Rikoselokuvan päähenkilö antisankari Sami Hurme (Timo Välisaari) on vanhempansa menettänyt opiskelija, joka on puolihuolimattomasti velkaantunut aivan väärille henkilöille. Mies yrittää selvittää rahaongelmiaan hoitamalla alamaailmalle kuriirikeikan ja viemällä erään laukun Lappeenrantaan. Keikka vain mutkistuu, kun aivan toiset hämärämiehet alkavat jahdata miestä ja laukkua.

Kyllä, tutunoloinen tarina. Pekka Holman ja Antti Merilehdon käsikirjoitus lainailee alan elokuvia häpeilemättä mutta hienovaraisesti. Pahimmat tahattoman parodiankarikot vältetään (yrittäähän se olla vakavavasti otettava) ja etenee sutjakkaasti kuin mikä tahansa hollywoodilainen tusinaräiskintä raina. Dialogi ei edes puistata, mutta henkilöhahmot jäävät kovin kalpeiksi. Pääosaesiintymistä lukuun ottamatta näytteleminen ei ole täysin luonnikasta edes niissä puitteissa mitä ohuet hahmot vaatisivat. Onneksi tämä ei ole iso ongelma.

Conflict säilyttää koko kestonsa oman tyylikkyytensä ja tasonsa. Kameratyöskentely ja leikkaus ovat laadukasta ja ammattimaista. Ne muutamat toimintakohtaukset osoittavat tekijöiden osaamisen. Näitä puolia jopa ihastelee, kun elokuvan asettaa ”alle 1000 euroa maksaneet” –elokuvien joukkoon. Räjähdyksiä emme valitettavasti näe, mutta jään innolla odottamaan Holman mahdollisia tulevia elokuvia.

teksti: © 2006 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202