Cliffhanger - Kuilun partaalla

Cliffhanger (1993)

  • 2

Gabriel Walker (Stallone) on vuorikiipeily-expertti. Walker käy pelastamassa ystäviään epäonnisen kiipeilyretken jälkeen. Pian kuitenkin kotikonnuille saapuu ryhmä eteviä rikollisia ja Walkerin täytyy…

julkaistu 2001-02-25 / päivitetty 14.06. klo 20:08

KUVA 3

John Lithgow ja Sylvester Stallone
John Lithgow ja Sylvester Stallone 

KUVA 2

Janine Turner ja Sylvester Stallone
Janine Turner ja Sylvester Stallone 

KUVA 1

Sylvester Stallone
Sylvester Stallone 

Cliffhanger - Kuilun partaalla

Ohjaus Renny Harlin
Näyttelijät Sylvester Stallone, John Lithgow, Michael Rooker, Janine Turner, Rex Linn, Caroline Goodall
Maa Yhdysvallat / Italia / Ranska
Pituus 113 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1993 Carolco Pictures

Vuonna 1993 Renny Harlinin ohjaama Cliffhanger – kuilun partaalla (Cliffhanger, 1993 Ranska, Italia, USA) pamautti kassat Suomen elokuvateattereissa, eikä suoritus rapakon takana jäänyt mitenkään vaivaiseksi.

Cliffhangerissa Sylvester Stallone on vielä aika vetreässä kunnossa. Verisuonet pullistuvat vuoren rinteillä kylmän viiman puhaltaessa sankarimme otsakiehkuroita silmille, tai jotain. Rennyn elokuvaa on aivan pakko verrata lähes samaan aikaan videolle tulleeseen Martin Campbellin ohjaamaan vuorikiipeily -elokuvaan Vertical Limit. Työympäristönä Vertical Limitissä on “maailman vaarallisimmaksi” luokiteltu K2 Nepalissa, kun Cliffhangerissa taas Syltyllä on keski-eurooppalainen pikkumountain, jonka rinteillä hän kulkee pelkkä t-paita päällä.

Gabriel Walker (Stallone) on vuorikiipeily-expertti, joka lasketaan maailman 12 parhaan kiipustelijan joukkoon. Walker käy pelastamassa ystäviään epäonnisen kiipeilyretken jälkeen. Vaijerilla ylitettäessä syvää rotkoa pettää turvalaitteet ja Walkerin käsivoimista huolimatta yksi seurueesta tippuu rotkoon. Tästä sankarimme elämä kokee pienen ilmanpaineenvaihdoksen, jonka seurauksena kiipeily saa jäädä. Pian kuitenkin kotikonnuille saapuu ryhmä eteviä rikollisia ja Walkerin täytyy taas palata kallioille kukkuloille balansoimaan tilannetta.

Rennyn parhaimpiin elokuviin voidaan laskea tämä jo 1990-luvun alkupuolella ohjattu toiminnallisesti tehokas puoli-jännäri, jonka parhaimmaksi hahmoksi ei (luonnollisesti) nouse Sylvester Stallone, vaan John Lithgow (Kolmas Kivi Auringosta -TV-sarja). Miehen hahmon vittumaisuutta voi miestiskellä hiukan syvällisemminkin, mistä johtuu tuo äärimmäinen kyrpiintyminen ja kylmäverisyys. Täysin perusteettomalta se ei tunnu, vaikka paikoin homma saattaakin mennä ylilyönniksi. Kuitenkin Lithgow’n hahmo tuo särmää muuten niin tasaiseen joukkoon.

Cliffhanger on vieläkin henkilökohtaisesti mielestäni paras vuoristoelokuva, jonka juoni ei ole yhtä reikäinen kuin Edam -juusto, vaikka pieniä reikiä juonessa saattaakin olla. Nämä pienet reiät voidaan laskea “toiminnan edistämiseksi”. Vuoriston käyttäminen elokuvassa on onnistunut hienosti, katsoja saattaa jopa kokea jonkin asteista pelkoa. Alkukohtaus rotkon yllä on todella painajaismaisen fobinen. Silti Cliffhanger ei ole normaalia toimintaelokuvaa astetta parempi. Asetelmat ovat yhtä tuttuja kuin Ramboissa tai Arskan Terminaattorissa, enkä suostu säälistä antamaan Rennylle yhtä lisätähteä. En.

Ensimmäisillä kerroilla todennäköisesti ohitse hujahtaneet “suomi” -temput huomataan nyt televisiosta nähtynä varmasti helpommin. Henkilökohtaisesti on jäänyt ihmetyttämään, miksi Suomen lipun värinen laskuvarjo otetaan Ruotsin lipun värisestä laukusta. Siinä pohtimista.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202