Citizenfour

Citizenfour (2014)

  • 4

Laura Poitrasin dokumenttielokuva NSA-vuotajasta on puutteistaan huolimatta ainutlaatuinen ikkuna tärkeään nykyhistorian hetkeen.

julkaistu 2015-03-18 / päivitetty 27.03. klo 01:01

KUVA 2

Edward Snowden
Edward Snowden 

KUVA 1

Edward Snowden ja toimittaja Glenn Greenwald
Edward Snowden ja toimittaja Glenn Greenwald 

Citizenfour

Ohjaus Laura Poitras
Maa Saksa / Yhdysvallat
Pituus 114 min
Ikäraja Sallittu
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Yhdysvaltain turvallisuuspalvelun NSA:n työntekijä Edward Snowden vuoti kesällä 2013 julkisuuteen sensaatiomaisia tietoja USA:n harjoittamasta laajamittaisesta verkkotiedustelusta. Palkittu dokumentaristi Laura Poitras sai ainutlaatuisen tilaisuuden todistaa näitä historiallisia tapahtumia Snowdenin hongkongilaisesta hotellihuoneesta käsin.

Yhteiskunnallisia aiheita ennenkin elokuvissaan käsitellyt Poitras oli Snowdenin henkilökohtainen valinta tarinansa kertojaksi. Valinta on onnistunut: Poitras maalaa vakuuttavaa kuvaa entisestä tiedustelupalvelun työntekijästä joka pettyi kun Obaman presidenttikausi ei tuonutkaan mukanaan luvattuja uudistuksia. Snowden päättää puhaltaa pilliin ja joutuu entisten työnantajiensa vainoamaksi. Hän matkustaa salaiset dokumentit mukanaan kotoaan Hawaijilta Hong Kongiin, linnoitautuu paikalliseen hotelliin ja jää odottamaan myrskyn nousua.

Elokuvan nimi tulee Snowdenin käyttämästä peitenimestä “CITIZENFOUR”, jonka turvin hän ensin lähestyi Poitrasta ja tietojen julkistamiseen osallistunutta toimittajaa Glenn Greenwaldia. ”Minä en ole tässä se tarina,” sanoo Snowden heti kättelyssä. Hän tekee paljastuksensa koska toivoo niiden herättävän keskustelua verkkotiedustelusta ja Yhdysvaltojen ulkopolitiikasta yleisellä tasolla 9/11-iskujen jälkeen. Onko kenenkään sähköposti, matkapuhelin tai kotitietokone turvassa? Kuka päättää kenen yksityisyyttä saa loukata? Kuka valvoo valvojia?

Muutamaa television keskusteluohjelmaa ja oikeudenkäyntimateriaalia lukuun ottamatta NSA:n toimintaa puoltavia puheenvuoroja ei juuri kuulla. Snowdenin vuotoa kritisoivat tahot pysyvät etäällä, siellä jossain. Argumentti jää näin melko yksipuoliseksi. Tämä lisää vaikutelmaa pienestä ihmisestä jolla on vastassaan kaikkivoipa, kasvoton koneisto. Ratkaisu on kerronnallisessa mielessä tehokas. Michael Mooren henki on näissä kohtauksissa vahvasti läsnä, hyvässä ja pahassa.

Snowdenin protestoinneista huolimatta hän on viime kädessä yhtä kuin Citizenfour. Vaikka Poitras pääsee hämmästyttävän lähelle kohdettaan, Snowden jää monilta osin arvoitukselliseksi hahmoksi. Inhimillinen ja samaistuttava hän toki on: ennen haastattelua hermoilee hiustyylinsä kanssa kuin kuka tahansa nuori mies ja kaipailee kotiin Hawaijille jäänyttä tyttöystäväänsä.

Citizenfour menettää suuren osan mielenkiintoaan Snowdenin kadotessa Äiti Venäjän suojiin elokuvan puolivälin jälkeen – seikka, jota Poitras ja kumppanit kommentoivat vain ohimennen. Loppupuolella kuultavat verkkotiedustelun asiantuntijat ja toimittajat eivät pysty kilpailemaan hänen kanssaan silkassa inhimillisessä karismassa.

Elokuvan puutteet eivät vähennä sen arvokkuutta historiallisena dokumenttina ja arvokkaana keskustelunavauksena. Kuinka ihmiset saadaan vaatimaan takaisin menetettyä yksityisyyttä Facebookin ja Instagramin aikakaudella, maailmassa jossa yksityisyyttä ei yleisen käsityksen mukaan enää ole?

Teksti: 2015 Markku Ylipalo

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202