Cast Away - tuuliajolla

Cast Away (2000)

  • 4

Tom Hanks ”yhdessä valkokankaan kaikkien aikojen vaikuttavimmista roolisuorituksista” (New York Post) esittää Chuck Nolandia, FedEx –kuljetusyhtiön osastonjohtajaa, jonka sekunnilleen kellotettu elämä…

julkaistu 2001-02-24 / päivitetty 18.03. klo 23:11

KUVA 4

Tom Hanks seilaa kotimatkalle...
Tom Hanks seilaa kotimatkalle... 

KUVA 3

Luistimet? Autiolla saarella... Hyvä.
Luistimet? Autiolla saarella... Hyvä. 

KUVA 2

Tom Hanks laskee päiviä saarella...
Tom Hanks laskee päiviä saarella... 

KUVA 1

Tom Hanks lähdön tunnelmissa...
Tom Hanks lähdön tunnelmissa... 

Cast Away - tuuliajolla

Ohjaus Robert Zemeckis
Näyttelijät Tom Hanks, Helen Hunt, Nick Searcy, Chris Noth, Lari White
Maa Yhdysvallat
Pituus 143 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 DreamWorks ja Twentieth Century Fox

Chuck Nolandin (Tom Hanks) kohtalo jäädä vangiksi autiolle saarelle neljäksi vuodeksi on kuin Robinson Crusoen kohtalo. Eikä ohjaaja Robert Zemeckis ole sitä peitellyt. Tarinan Perjantaina on suomalainen Wilson -merkkinen lentopallo. Kun juoni on upotettu nykypäivään, toimii kokonaisuus loistavasti. Nolandin vaimo odottamassa kotona on pakollinen ja ehdoton mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Cast Away – Tuuliajolla (Cast Away, 2000 USA) yltyy jopa evoluutioteorian esittämiseen ja kreikkalaisen sankariteoksen Odysseian lainailuun.

FedEx kuljetusyritys toimii ajan ehdoilla. Tom Hanksin (Forest Gump, Pelastakaa sotamies Ryan) esittämä osastonjohtajan arkeen kuuluu maailman kiertäminen. Kotona odottaa penelopeiana Helen Hunt (Anna hyvän kiertää) miestään jouluksi kotiin. Aattona tulee kuitenkin työkutsu ja lasti pitää lähteä viemään Tyynen valtameren ylitse. Jossain Uutta-Seelantia ennen myrsky tipauttaa lentokoneen taivaalta keskelle ei-mitään. Noland selviää ainoana ja ajautuu autiolle hiekkarannalle. Kallioisella saarella mies joutuu aloittamaan uuden elämänsä aivan nollasta Wilson -lentopallon kanssa.

Erilaisten tuotteiden esiintyminen elokuvassa on silmiinpistävää myös sen lisäksi, että Wilson -pallo on suomalainen. Dr. Pepper, FedEx ja muita brandeja vilahtelee, vaikka ollaan kaukana sivistyksen parista. Tällä tavalla rahoitetaan elokuvia, eikä katsoja usein tajua niiden sanomaa.

Cast Awayn kerronta olisi voinut olla erilainen, mutta ehkä näin se oli kuitenkin parhaimmillaan. Reilut neljä vuotta saarella kului aluksi hitaasti, mutta juttu leikattiin törkeästi ja pian oltiinkin jo kotiinpaluussa. Hanksin monen minuutin pituiset esiintymiset kankaalla ilman repliikkiä ovat todella poikkeuksellisia, mutta lopussa miehelle annetaan kuitenkin tilaisuus kertoa “neljän vuoden” verran.

Kun filmillä ei ole puhettu on jouduttu käyttämään tehokasta ja kuvaavaa ilmaisua, tästä kiitos kuvaajalle Don Burgessille. Kamera kiertää monet kerrat Hanksin hahmon ympäri rauhallisesti antaen ympäristölle tilaa. Hanks on hienosti sinut kameran kanssa loppuun asti.

Ilman lopun pidennettyä asioiden selvittelyä olisin voinut ehkä harkita myös 5 tähden arvosanaa. Toisaalta Helen Hunt pienessä sivuosassa ei loista ja jää monesti Hanksin leuan alle, vaikka tällä ei olekaan partaa. Toiminta rakentuu vain Hanksin, ohjaaja Zemeckisin ja kameran -triangeliin (Robert Zemeckis ohjasi Hanksin laihduttaessa itsensä crusoe-kuosiin Michelle Pheifferin ja Harrison Fordin tähdittämän Salaisuus pinnan alla). Näillä kolmella osa-alueella juttu toimii lähes täydellisesti. Täten Cast Away on nautittava robinson crusoe -seikkailu nykyhetkeen upotettuna.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

Barking Dogs Never Bite

| 11.07.

Miksi julmuus eläimiä kohtaan provosoi, mutta ihmisten kaltoinkohtelu ei hetkauta, kysyy Bong Joon-hon sysimusta esikoiskomedia.

Lue lisää »

Hiljainen paikka Osa 2

| 11.06.

Hiljaisuus on yhä kultaa teattereihin tarkoitetun kauhuhitin jatko-osassa, josta sopii pitää ääntä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202