Cassandra's Dream

Cassandra's Dream (2007)

  • 5

Amerikkalainen mestari-ohjaaja Woody Allen on ohjannut ja kirjoittanut loisteliaan jännärin rahavaikeuksiin ajautuvista veljeksistä. Pääosissa Colin Farrell ja Ewan McGregor.

julkaistu 2009-01-20 / päivitetty 16.03. klo 10:10

KUVA 4

Ewan McGregor
Ewan McGregor 

KUVA 3

Colin Farrell, Ewan McGregor, Sally Hawkins ja Hayley Atwell.
Colin Farrell, Ewan McGregor, Sally Hawkins ja Hayley Atwell. 

KUVA 2

McGregor ja Colin Farrell.
McGregor ja Colin Farrell. 

KUVA 1

Tom Wilkinson, Ewan McGregor ja Colin Farrell.
Tom Wilkinson, Ewan McGregor ja Colin Farrell. 

Cassandra's Dream

Ohjaus Woody Allen
Näyttelijät Colin Farrell, Ewan McGregor, Tom Wilkinson
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia / Ranska
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Iberville Productions, Virtual Studios, Wild Bunch ja Scanbox Entertainment.

Niin ne näkökulmat muuttuvat, kun tarkastelee asioita toiselta mantereelta käsin. Legendaarinen amerikkalainen elokuvantekijä Woody Allen rantautui Eurooppaan kolmisen vuotta sitten, kun rahoituspuoli alkoi tökkiä USA:n puolella. Tuloksena oli parasta ja terävintä Allenia vuosikausiin, ja hänen ensimmäinen ”eurooppalainen” elokuvansa Match Point otettiin riemulla vastaan miltei kaikkialla. Seuraava elokuva Scoop palautti Woody Allenin ihailijat maanpinnalle ja epäilys hiipi takaisin monien mieleen: oliko Match Point vain yksittäinen muistutus veteraanin menneestä loistosta?

Vastaus on ei, sillä Cassandra’s Dream (2007, Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska) on lähes täydellinen elokuva ja kestää vertailun minkä tahansa Allenin teoksen kanssa. Se on lohduton ja poikkeuksellisen voimakas kuvaus ihmisluonteesta, syyllisyydestä, perheestä ja verisiteistä.

Colin Farrell ja Ewan McGregor esittävät veljeksiä, joilla on periaatteessa kaikki hyvin, mutta kumpikaan ei ole täysin tyytyväinen keskiluokkaiseen elämäntyyliinsä. Terry (Farrell) työskentelee autokorjaamolla ja yrittää jatkuvasti löytää lisätienestejä uhkapeleistä saadakseen rahaa yhteisen talon ostoon tyttöystävänsä kanssa. Ian (McGregor) puolestaan yrittää epätoivoisesti löytää oman uransa ja ulospääsyn mitättömältä tuntuvasta ravintolatyöstä.

Eräänä päivänä Terry velkaantuu korttipelin seurauksena pahasti ja hän pyytää apua veljeltään. Vaikka veljekset yrittävät kaikkensa, 90 000 punnan velka on liian suuri heille kahdelle maksettavaksi, eikä ratkaisua tunnu löytyvän millään. Kuin taivaan lahjana kuvaan astuu heidän rikas setänsä Howard, joka sattuu olemaan liikematkalla Lontoossa. Terry pyytää häneltä rahallista avustusta, jonka Howard hänelle lupaakin. Howard lupaa myös Ianille mahtavan tukun rahaa omien unelmiensa toteuttamista varten. Mutta tällaiset rahat eivät koskaan tule ilmaiseksi. Howard pyytää veljeksiltä vastapalvelusta, jollaista he eivät todellakaan osanneet odottaa.

Woody Allen on mestari tutkimaan ihmisen syvimpiä tuntoja aina kivuliaasta rakkaudesta syyllisyyteen. Allenin itsensä käsikirjoittama Cassandra’s Dream johdattaa meidät äärimmäisen tummille vesille, eikä tarjoa katsojalle helppoa ulospääsyä. Tuloksena on synkkä ja lohduton kuvaus kahdesta ihmisestä, jotka taistelevat itsensä kanssa, molemmat eri tavoin. Olisi herkullista kirjoittaa Allenin sykähdyttävästä moraalitutkielmasta syvällisemmin – jota tällainen elokuva ehdottomasti edellyttäisi – mutta valitettavasti se ei ole mahdollista pilaamatta katsojan elokuvanautintoa.

Elokuvan keskipisteessä ovat veljekset Terry ja Ian, joita nuoret brittinäyttelijät Colin Farrell Ja Ewan McGregor tulkitsevat koskettavasti. Varsinkin Farrell näyttelee kerrassaan vaikuttavasti Terryä, jonka eksistentiaalinen kriisi on murtamassa totaalisesti. Farrellin ja McGregorin roolihahmot ovat kovin erilaisia, ja heidän moraaliset kiinnekohtansa poikkeavat paljon toisistaan, mutta katsojan on helppo ymmärtää molempia. Ansio tästä kuuluu osittain kaksikon loistavalle näyttelemiselle, osittain Allenin määrätietoiselle ohjaukselle. Allen tietää tarkkaan mitä hän haluaa, eikä hukkaa tarinan punaista lankaa missään vaiheessa.

Cassandra’s Dream ei missään tapauksessa ole kevyttä tai helppoa katseltavaa, vaan se vaatii katsojan jakamattoman huomion. Elokuva kuitenkin palkitsee katselijansa varmasti, ja erityisesti Allenin ystävät tulevat löytämään tarinasta juuri ne elementit, jotka ovat ennenkin saaneet hänen elokuvansa toimimaan erityisen hyvin.

Teksti © 2008 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202