Bye Bye Blue Bird

Bye Bye Blue Bird (1999)

  • 4

Bye Bye Blue Bird kertoo Barbasta ja Rannvásta, jotka palaavat usean vuoden karkumatkalta kotoiseen Färsaarelle. Maailmaa nähneet ja kokeneet neidit suhtautuvat ylimielisesti menneisyyteensä edelleenk…

julkaistu 2001-02-24 / päivitetty 18.03. klo 23:11

KUVA 1

Bye Bye Blue Bird
Bye Bye Blue Bird 

Bye Bye Blue Bird

Ohjaus Katri Ottarsdottir
Näyttelijät Johan Dalsgaard, Peter Hesse Overgaard, Sigri Mitra Gaini
Maa Tanska
Pituus 97 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Bech Film

Bye Bye Blue Bird (1999 Tanska) on erikoinen lintulaji elokuvalevityksessämme. Vihreä sulkainen, punahelttainen ja mustanokkainen lintunen nähtiin ensimmäisen kerran Suomen alueella viime tammikuun 26. ja 28 välisenä aikana Helsingin Women of Artichoke -elokuvafestivaaleilla. Lintu on todennäköisesti lentänyt Suomeen Tanskan Färsaarilta ja sen lajitovereita on paikannettu muuallakin Euroopassa erinäisten elokuvafestivaalien yhteydessä. Lintulaji on levittäytynyt nyttemmin kesällä pesimään Suomeen videovuokraamoihin. Lajin emona pidetään yleisesti asiantuntevissa elokuvaryhmissä islantilaista ohjaaja Katri Ottarsdottiria. Bye Bye Blue Bird on rauhoitettu aina väliaikaisesti 1½ tunnin ajan.

Bye Bye Blue Bird kertoo Barbasta ja Rannvásta, jotka palaavat usean vuoden karkumatkalta kotoiseen Färsaarelle. Maailmaa nähneet ja kokeneet neidit suhtautuvat ylimielisesti menneisyyteensä edelleenkin, eikä kotipuolestakaan virtaa myötämielisiä vibroja. Räikeät kostuumit päällä nuoret naiset saapuvat saarelle repimään kertaalleen menneisyyden haavat auki ja yrittäen näin tyrehdyttää kyyneleet äitien silmissä. Sinisen fordin kuski Rúni, tavallinen nahkaliivinen punde kuljettaa naisia pitkin saaren raittia.

Bye Bye Blue Bird availee taakse jääneitä ovia ja valottaa näin näiden kahden kummallisen matkalaisen elämää. Saarelta löytyy oma tytär, uudelleen naimisiin mennyt äiti, vanhoja koulututtuja, kalavelkoja ja elämänpituisia kapeita kivimuureilla reunustettuja kyläteitä. Ohjaaja Ottarsdottirin road movie tarkastelee piristävän erilaista tilannetta tyylikkään askeettisesti. Ohjaaja, joka osaa hyödyntää Färsaarien luonnon jylhyyttä, harjakattoisten kalastajamökkien epäsovinnaisuutta ja kahden loistavasti yhteenpelaavan näyttelijän kokonaisuutta, tekee varmasti yhden vuoden erikoisimmista ja piristävimmistä elokuvista. Ja sitä BBBB on Hildigunn Eyðfinsdóttirin ja Sigri Mitra Gaïnin yhteenliimautunutta työskentelyä loistavan kuvauksen kuvaamana.

Kolmannella vuosikymmenellä elävien nuorten naisten elämän kuvaaminen on usein nähty elokuvissa. BBBB:stä puuttuu lähes täysin tyypillinen “pakko-romanttinen” sivujuoni, jolloin elokuvassa jää tilaa Barban ja Rannván mielenkiintoiselle ja hiukan pelottavallekin parisuhteelle. Tällaista naisista vain promillen verran ymmärtävän miehellä nousikin pelko siitä, että jos tilanne muuttuisi todellisuudeksi. Tietenkin sitä tajuaa, että kaikki naiset eivät voi olla näin vaikeasti ymmärrettäviä. Eihän?

Ottarsdottirin elokuva on todella mahtava pala suuren jenkkiläisen elokuvavirran vieressä. Muistaakseni elokuvan suomalainen levittäjä oli Scanbox, jolle kuuluu kiitos. BBBB hyödyntää todella hienosti Färsaarien kallioperspektiiviä, eikä kameran hieno hyödyntäminen lopu maisemaan. Elokuva toimii myös leikkaustasolla ja kuvankäytöstä voi mainita todella absurdin kohtauksen, joka henkilökohtaisesti räjäytti tilanteen mielettömäksi naururemakaksi.

Bye Bye Blue Bird on hauska, surullinen ja pohjoismaalainen elokuva. Tarina on erikoinen. Gaïni ja Eyðfinsdóttir kuin myös Rúnin roolissa esiintynyt Johan Dalsgaard tekevät vakuuttavaa roolityötä. “Bx4” on kuitenkin sen verran erikoinen tapaus, että elokuvan menestyminen suuren yleisön edessä olisi epätodennäköistä. Hyvällä tuurilla ja linnalla suosittelen vuokraamaan sen silti.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202