Unohdettava Broken City on hengetön sekamelska Ison Omenan poliittisesta korruptiosta.
Hughesin veljesten ohjauskaksikosta (Menace II Society, Book of Eli) tunnetun Allen Hughesin ensimmäinen sooloprojekti hyökkää New Yorkin poliittisen järjestelmän kulisseihin, jossa vain virtaavan viskin laatu on sitä miltä se näyttää.
Pormestari Nicholas Hostetler (oranssi Russell Crowe) palkkaa yksityisetsivä – ja entisen newyorkilaisen poliisin – Billy Taggartin (Mark Wahlberg) seuraamaan vaimonsa (Catherine Zeta-Jones) epäiltyä syrjähyppyä, sillä välin kun hän kampanjoi kolmannen kautensa puolesta. Vastaan asettuu nuori, charmikas ja täynnä toivoa oleva Jack Valiant (Barry Pepper), joka haluaa paljastaa todelliset aikeet niiden suunnitelmien takana, joita Hostetlerillä on kaoottisen kaupungin ongelmien ratkaisemiseksi.
Broken Cityn Akilleen kantapää on B-luokan käsikirjoitus, jota syystä tai toisesta pidettiin vuonna 2008 yhtenä Hollywoodin parhaimmista toistaiseksi tuottamattomista kässäreistä. Ultrakliseinen ja ajoittain tahattoman koominen Broken City imitoi perihollywoodilaista kyttädraamaa, jonka ikonografia lähes sokaisee yliampuvalla elokuvamaisuudellaan. Vain poliisipäällikön vihainen tokaisu, ”You’re a loose cannon, Taggart!”, jää uupumaan.
Elokuva yrittää – ei-niin-hienovaraisesti – rakentaa Valiantin (“uljas”) hahmosta oman Harvey Dentinsä, asettamalla vastakkain hyvän ja pahan (Hostetler, “hustler” eli huijari), uuden ja vanhan. Uusia juonenkäänteitä syntyy tiuhaan yksinomaan päähenkilön kyvyttömyyden vuoksi.
Juonilankoja jää solmimatta ja hahmojenrakentelu on niin köykäistä, että kohtaloista on vaikea välittää. Taggartin elokuvan läpäisevää – ja mihinkään johtamatonta – alkoholismia käsitellään surkuhupaisan laiskasti; kun kännykkä soi ja paska lävähtää tuulettimeen, on päähenkilöllä yliluonnollinen kyky pikaraitistumiseen.
Yksi Broken Cityn pelastavista tekijöistä on vahva näyttelijäkaarti, joka hoitaa roolinsa vakavin naamoin. Russell Crowe on erityisen osuva konnamaisen pormestarin virassa. Kyle Chandlerin nimi on myös mainitsemisen arvoinen, sillä viime vuonna hänen CV:nsä täyttyi muun muassa Argolla ja Zero Dark Thirtyllä. Myöhemmin vuodesta listaan voi lisätä vielä Martin Scorsesen tuoreimman, The Wolf of Wall Streetin.
Teksti: 2013 Jussi Toivola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA