Bleeder

Bleeder (1999)

  • 4

Bleeder on taas sellainen yksi kertomus niiden b-luokan kansalaisten elämästä, jossa päihteet, tupakasta viinaan ja hasiksesta heroiiniin eivät ole tuntemattomia arkipäiväisyyksiä. Kameraa kuljetetaan…

julkaistu 2009-02-24 / päivitetty 13.03. klo 01:01

KUVA 1

Bleeder
Bleeder 

Bleeder

Ohjaus Nicolas Winding Refn
Näyttelijät Kim Bodnia, Rikke Louise Andersson, Mads Mikkelsen
Maa Tanska
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Kamikaze

Bleeder (1999 Tanska) on taas sellainen yksi kertomus niiden b-luokan kansalaisten elämästä, jossa päihteet, tupakasta viinaan ja hasiksesta heroiiniin eivät ole tuntemattomia arkipäiväisyyksiä. Kameraa kuljetetaan näissä filmeissä käsivaralla ja hahmot ovat inhimillisiä, yleensä epäonnistujia.

Kaksi vuotta sitten brittiläiset toivot esiin Nil By Mouth:n, jossa kuljettiin juuri näissä ympyröissä. Bleeder on nyt kuin Nil By Mouth. Mutta parempi. Tällaisten elokuvien menestys rapakon takana jenkkilässä ei ole taattua. Syy tähän on eurooppalaisten ja amerikkalaisten elokuvatottumukset, miten kansa haluaa asian kerrottavan.

Meikäläiset täällä “vanhassa maailmassa” haluavat asiat esitettävän mahdollisimman realistisesti, kun taas “naapurit” pitävät enemmänkin fiktiivisemmästä filmistä. Tämä tilanne on ollut ja tulee todennäköisesti pysymään. Siksipä Bleederin kaltaisia luuserikuvauksia arkielämästä tulee indie-ohjaajilta ja monelta muulta taholta runsaasti.

Trainspottingissa huumekulttuuria käsiteltiin hyvin ja tarpeeksi, joten Nicolas Winding Refnin ei kannattanut suoraan astua samaan soppaan. Miehen aikaisempi teos Pusher liikkui juuri näillä huumevesillä, joten aivan mieletöntä vaihdosta ei ole Bleeder’n kohdalla tullut.

Toinen brittiläinen filkka, Nimeni On Joe sopii hyvin Bleederin kanssa samaan genreen. Kummastakin löytyy myös rakkautta, ei viinaan, vaan naisiin kohdistettua. Bleederin päähenkilöinä liikkuu neljän miehen ryhmä, joita yhdistää toimintaelokuvat, toisia enemmän toisia vähemmän. Heistä Leonin (Kim Bodnia, Kiinassa syödään koiria) elämää seurataan tanskalaisessa suurkaupungissa. Mies saa kuulla, että hänestä on tulossa isä, joka pistää miehen synkäksi. Kaikki tiet tuntuvat sulkeutuvan ja ainoaksi jäisi perhe ja sen hengissä pito. Leonin mietteet tyttöystävästään, Louisesta (Rikke Louise Andersson) muuttuvat ja miehen mietteet muuttuvat niin, että turhaa väkivaltaa ei loppujen lopuksi edes tunneta. Bleederin hienoimpia puolia ovat juuri sen luoma pelko ja ahdistus pelkän yhden iskun ansiosta. Ei tarvita tulta ja räjähdyksiä, että tekisi häijyä.

Ohjaaja Refn on kuvauksellisenpuolen hoitanut samanlaisesti syvyyksiä hyödyntäen kuten Roman Polanski Yhdeksässä Portissa. Lean ja Lennyn kävelyt puistonhiekkatiellä on näppärästi hoidettu ja sovitettu dialogiin. Siinä missä David Fincherin Fight Clubissa hoisi synkistelyn mm. yläosattomien hakkaamisella Bleederissä tilanteet etenevät punaisten blackout- tyylisten feidauksen kautta rasistiseen uhkailuun.

Millaisessa tilanteessa ihminen onkaan, kun yhteiskunnan paineet kasaantuvat päälle? Verot, rasisimi, työttömyys, henkilökohtaiset suhteet, huumeet, välinpitämättömyys, hakkaaminen, alistaminen tai narsismi ovat osallisia. Itse sitä kuitenkin eniten voi ohjata omaa elämäänsä, joten…

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202