Berg-Ejvind ja hänen vaimonsa

Berg-Ejvind och hans hustru (1918)

  • 4

Victor Sjöströmin kolmas menestyselokuva kertoo lain kouraa pakenevasta miehestä, joka rakastuu rikkaaseen leskeen ja lain kouraa paetakseen he muuttavat tuntureille. Aikoinaan maailman kauneimmaksi e…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 2

Victor Sjöström ja Edith Erastoff
Victor Sjöström ja Edith Erastoff 

KUVA 1

Victor Sjöström
Victor Sjöström 

Berg-Ejvind ja hänen vaimonsa

Ohjaus Victor Sjöström
Näyttelijät Victor Sjöström, Edith Erastoff, John Ekman, Nils Aréhn, Artur Rolén
Maa Ruotsi
Pituus 73 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1918 Svenska Biografteatern AB.

Ruotsalainen elokuva nousi lopulliseen loistoon ja maailmanmaineeseen ensimmäisen maailmansodan aikana. Esimakua tulevista suuruuden vuosista oli antanut Victor Sjöströmin varhaiset teokset Ingeborg Holm (1913) sekä Terje Vigen (1917), joista varsinkin viimeksi mainittu oli kerännyt ihastusta ympäri maailmaa. Lopullisena läpimurtona niin Sjöströmin kuin koko ruotsalaisen elokuvankin kannalta pidetään vuonna 1918 ensi-iltansa saanutta elokuvaa Berg-Ejvind ja hänen vaimonsa (a.k.a Lainsuojattomat), joka monien aikalaistensa tavoin perustui menestyneeseen teatterinäytelmään. Sjöström oli itse esittänyt pääroolia eräässä versiossa, joten aihe oli hänelle tuttu jo vuosien takaa.

Elokuva sijoittuu 1700-luvun puolenvälin Islantiin. Tuntematon mies saapuu työtä vailla olevana rikkaan Halla-lesken maatilalle. Väkivahva muukalainen saavuttaa pian lesken suosion ja he rakastuvat. Muukalainen kohoaa ennen pitkää lesken tilanhoitajan asemaan. Kaikki eivät kuitenkaan usko miehen olevan liikkeellä vilpittömin mielin, joten he päättävät ottaa selvää tämän menneisyydestä. He saavat selville miehen olevan Ejvind, lammasvarkaudesta vankilaan tuomittu rikollinen, joka on onnistunut pakenemaan. Miehen menneisyydestä ja etsintäkuulutuksesta huolimatta leski on valmis hyväksymään hänen tekonsa. Hän jättää kaiken omaisuutensa ja seuraa pakenevaa miestä vuorille.

Berg-Ejvindiä pidettiin ilmestyessään maailman kauneimpana elokuvana, ja tarinan ensimmäisestä puoliskosta tyystin poikkeava jälkimmäinen osa tukee tätä ylistystä ehdottomasti. Rakastavaisten paettua vuorille koko kertomus herää henkiin, täyteen kukoistukseensa. Roolihahmot saavat kosolti lisää syvyyttä, toteutus kehittyy ilmavammaksi ja näyttelijätyöskentelystä karisee turha jäykkyys. Julius Jaenzonin erinomainen kuvaus tukee tosiasiaa, että jo tuolloin skandinaaviset elokuvantekijät osasivat käyttää luontoa osana elokuviaan ilman, että koreat maisemakuvat jäävät ainoastaan tyhjiksi koristeiksi.

Berg-Ejvind ja hänen vaimonsa on suuri rakkauselokuva. Sen päähenkilöille tärkein asia on heidän rakkautensa, jota mikään maallinen mahti ei onnistu horjuttamaan. He ovat valmiita menemään äärimmäisyyksiin ja uhraamaan kaiken toistensa vuoksi, seikka joka tulee selväksi varsin karulla tavalla. Lopulta ainoastaan luonto pystyy vetämään heistä pidemmän korren ja lainsuojattomien elämänliekki sammuu kuuluisassa ja vaikuttavassa loppukohtauksessa.

Elokuva sai kokea maailmalla hieman kummallisia seikkailuja. Saksalaismyönteistä Ruotsia ei katsottu elokuvamaailmassa kovinkaan hyvällä, joten monissa maissa sen valmistusmaata saati näyttelijöiden nimiä ei uskallettu mainita, sillä ne olisivat voineet vaikuttaa kielteisesti elokuvan menestykseen. Yhdysvalloissa elokuvan ympärille lisättiin kehyskertomus, jossa se sai kunnian toimia miljonäärin kihlajaisjuhlissa esitettävänä elokuvana. Elokuva menestyi kuitenkin erinomaisesti ja sen katsotaan aloittaneen ruotsalaisen elokuvan lyhyen, mutta sitäkin intensiivisemmän ja vaikuttavamman suuruudenkauden.

teksti: © 2006 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202