Apinoiden planeetan synty

Rise of the Planet of the Apes (2011)

| Blu-ray
  • 2

Campähtävän ja satiirisen scifi-klassikon uusversiossa apinat ovat alistettuja ja ihmiset sortajia.

julkaistu 2011-12-29 / päivitetty 22.05. klo 19:07

KUVA 4

Apinoiden planeetan synty
Apinoiden planeetan synty 

KUVA 3

Freida Pinto ja James Franco
Freida Pinto ja James Franco 

KUVA 2

John Lithgow ja James Franco
John Lithgow ja James Franco 

KUVA 1

John Lithgow ja Andy Serkis
John Lithgow ja Andy Serkis 

Apinoiden planeetan synty

Ohjaus Rupert Wyatt
Näyttelijät James Franco, Freida Pinto, Andy Serkis, John Lithgow, Brian Cox, Tom Felton
Maa Yhdysvallat
Pituus 106 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Campähtävän ja satiirisen scifi-klassikon uusi tuleminen tekee apinoista alistettuja ja ihmisistä sortajia. Alkuperäisen alleviivaava allegorisuus puuttuu, nyt kyse on apinoiden kapinasta. Escapist-ohjaaja Rupert Wyatt kertoo tarinan vähäeleisellä tyylillä, tehosteosasto loistaa.

Asetelmien päälaelleen kääntämisellä jo kuusi elokuvaa innoittanut Pierre Boullen tieteisromaani saa Apinoiden planeetan synnyssä 70-luvun jatko-osia – Pako Apinoiden planeetalta (1971) ja Apinoiden planeetan valloitus (1972) – muistuttavan muodon. Kritiikin tylpähkö terä on kuitenkin kirjaimellinen, se kohdistuu kädellisten koe-eläinkäyttöön ja eläintarhaukseen.

Karismaltaan sivuosaan jääviä ihmisiä ovat James Francon Alzheimer-lääkettä kehittävä tiedemies, taudista kärsivä isä (John Lithgow) ja myötämielinen eläinlääkäri (Freida Pinto). Omapäinen tiedemies testaa lääkeyhtiöprojektin epäonnistumisen myötä lääkettä isäänsä, hyvin tuloksin, ja pelastaa yhden apinavauvan lemmikiksi.

Spartacus on koe-eläinäitinsä muuntogeenit saanut, älyltään lähes ihmisen veroinen Ceasar-simpanssi. Klonkku- ja King Kong-konkari Andy Serkisin ilmeilemä ihmisapina on WETA:lta realismia lähentyvän antropomorfismin taidonnäyte, harvinaisen samaistuttava digihahmo.

Elokuvallisia esikuvia kierrätetään “modernisti”, bongata voi vaikka Charlton Heston -replat apinapahoinpitelijän (Tom Felton) suusta ja muovivapaudenpatsaan Ceasarin käsissä. Kertomusta viedään muuten miellyttävän suoraviivaisesti, mutta palkintoa odottelusta ei seuraa.

Imua haljuun kokonaisuuteen synnyttää kaksi seikkaa: Lithgow’n vetoavasti hahmottelema hiipunut muusikko ja Ceasarin aika dickensiläisessä eläinkodissa. Kumpaankaan ei sitouduta vaadittavalla intensiteetillä. Kateissa on myös johdonmukainen identiteetti; tieteisdraamaksi epäuskottavuus on korkealla, popkorniksi eläinten kohtelu liian synkkää.

Kuten nimestä voi aavistaa, Fox avaa tässä uuden filmisarjan. Aloitusosa on osa vielä syntymätöntä kokonaisuutta. 95-prosenttiset serkkumme ovat alistettuja, murtavat sorron kahleet. Mutta kapina on kuvattu ihmisvinkkelistä, entiset orjat yhä “toisia”. Tarina on siten vailla mieltä.

Blu-ray: Julkaisussa on 1080p 2.35:1 -laajakuva ja DTS HD MA 5.1 -ääniraita.

Lisämateriaalina:

  • Ohjaajan ja käsikirjoittajien kommenttiraidat
  • Koosteet: Mythology of the Apes, The Genius of Andy Serkis, A New Generation of Apes, Breaking Motion Capture Boundaries, Scene Breakdown
  • Lähikuvassa isot ihmisapinat
  • Konseptikuvagalleria hahmoista
  • Elokuvan musiikkia säveltämässä Patrick Doylen seurassa
  • Poistettuja kohtauksia sekä trailereita

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202