All the Boys Love Mandy Lane

All the Boys Love Mandy Lane (2006)

  • 4

Mandy Lane (Amber Heard) on lukiolaistyttö, josta isot pojat näkevät märkiä unia. On se vaan kumma kun tyttö ihanainen ei lämpiä iskuyrityksille. Johtuisiko se siitä, että hänen vanhempansa ovat kuoll…

Lasse Lepola
julkaistu 2008-12-18 / päivitetty 13.05. klo 14:02

KUVA 4

All the Boys Love Mandy Lane
All the Boys Love Mandy Lane 

KUVA 3

Amber Heard
Amber Heard 

KUVA 2

Amber Heard ja Whitney Able
Amber Heard ja Whitney Able 

KUVA 1

Amber Heard, Luke Grimes, Aaron Himelstein ja Edwin Hodge
Amber Heard, Luke Grimes, Aaron Himelstein ja Edwin Hodge 

All the Boys Love Mandy Lane

Ohjaus Jonathan Levine
Näyttelijät Amber Heard, Anson Mount, Luke Grimes, Michael Welch, Melissa Price, Whitney Able, Edwin Hodge, Aaron Himelstein
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006-2008 Occupant Films ja Future Film

Mandy Lane (Amber Heard) on lukiolaistyttö, josta isot pojat näkevät märkiä unia. Tuo tyttö on täydellinen. Kaikkea mitä nuoresta naisesta kuvitella saattaa. Koulun jokaisen pojanklopin päämäärä on päästä juuri hänen pöksyihinsä. On se vaan kumma kun tyttö ihanainen ei lämpiä iskuyrityksille. Johtuisiko se siitä, että hänen vanhempansa ovat kuolleet? Siksikö tyttö kaveeraa epäsuositun nulikan (Michael Welch) kanssa? Vaan ei kaveeraa enää kun poika tekee uima-allasbileissä traagiseen murhenäytelmään johtavat temput. Nyt on tyttö yksin ja haavoittuvainen. Niinpä hän lähtee uusien ystäviensä matkaan syrjäiselle ranchille, jossa odottaa alkoholinhuuruinen illanvietto. Verinen sellainen.

All the Boys Love Mandy Lane kaappaa mukaansa alkuteksteistä lähtien. Tai oikeastaan jo etukäteen, sillä kerrankin kauhuelokuvalla on kiehtova nimi. Suu kääntyy ihan itsestään messingille kun veri alkaa valua Mandy Lane fontin päälle. Ohjaaja Jonathan Levinen esikoisohjaus henkii jokaisella sekunnillaan sitä aitoa ja oikeaa kauhuelokuvien tunnelmaa, vaikka idea onkin sieltä kuluneemmasta päästä: joukko teinejä suljettuna paikkaan, jossa häijy sekopää heitä surutta lahtaa. Soppaan mausteeksi laitetaan vielä se pakollinen suojelija, tässä tapauksessa tilan renki (Anson Mount), johon bilettämään saapuneet tytöt lankeavat täysin. Sitten jo saapuukin mielenvikainen metsästäjä ja peli tuntuu selvältä. No ei aivan, sillä Jacob Formanin käsikirjoitus kääntää pakan ympäri juuri kun luulit ratkaisseesi yhtikäs mitään.

Levine on saanut rauhassa toteuttaa itseään. Ei ole ollut ison studion taiteellisia johtajia sotkemassa kuvioita. Niinpä Levine antaa kameran käydä ja valitsee upeita kuvakulmia välittämättä siitä, kuvataanko vastavaloon tai valoon ylipäätään. Levine houkuttelee katsojan osaksi elokuvaa. Teinien arkipäiväiset ongelmat kasaantuvat myös omille harteillesi ja hetken kuluttua huomaat miettiväsi samoja murheita. Mielipuoliteurastajan saapuessa kuokkimaan onkin jo kova huoli siitä, miten nuorten käy. Toivottavasti selviävät hengissä. Ainakin kuvankaunis Mandy. Hienointa Levinen ohjauksessa on kuitenkin se, että Mandyn ystävien tavoin katsojassa herää ristiriitaisia tunteita suloista Mandya kohtaan. Toisaalta sitä pysähtyy miettimään, kuka Mandy oikein luulee olevansa, kenties parempi kuin me muut? Heti seuraavaksi toivookin, ettei kukaan tyttöä saisi… ainakaan se kaikkein rääväsuisin häirikkö.

Nuori näyttelijäkaarti on ihailtavan hienosti roolitettu. Kukaan näyttelijöistä ei ole suuri stara, vaikka kovin tutunoloisilta he vaikuttavatkin. Eniten kokemusta on karjatilan renkinä esiintyvällä Anson Mountilla, joka on luonut uraansa eri tv-sarjoissa. Pääroolissa säkenöivää, syötävän hyvännäköistä Mandya esittää puolestaan Amber Heard, joka ponnisti showbisnekseen lähinnä tv-mainosten ja musiikkivideoiden kautta. Kyseessä oli niin sanotusti tuhannen taalan tilaisuus ja sen Heard käytti. Nyt neidolla menee lujaa ja työtarjouksia tipahtelee kaikista ikkunoista.

Mandy Lanen tuotantohistoriikki on ollut sangen erikoinen. Tai sanotaanpa nyt ihan rehdisti, että tämän mainion kauhuelokuvan markkinointi on hoidettu niin pyllylleen kuin vain suinkin mahdollista. Mandy Lane valmistui jo vuonna 2006 ja se esitettiin ensimmäisen kerran Toronton filmifestareilla samaisen vuoden syyskuussa. Levitysoikeudet rohmusi itselleen Harvey ja Bob Weinsteinin pintaliidossa oleva yhtiö The Weinstein Company. Veljekset laskeskelivat, että Mandy Lane esitettäisiin Yhdysvalloissa kesällä 2007, mutta yhtiön suunnitelmiin tuli muutos kun kauhuleffat eivät tuolloin uponneet maksavaan yleisöön. Mandy Lane jäi pölyttymään Weinsteinien hyllylle ja sittemmin oikeudet vaihtoivat omistajaakin. Elokuva ei itseasiassa vieläkään ole levityksessä Yhdysvalloissa. Toisaalta kun ajattelee, niin tällä tavoin All the Boys Love Mandy Lanen kulttimaine vain kasvaa kasvamistaan. Markkinointia hoidetaan vaivihkaa kaiken maailman Facebookeja myöden. Vaan onneksi meillä Euroopan mantereella asiat ovat paremmin. Leffan voi isoon nälkään saalistaa myös import dvd:nä mutta suosittelen aitoa leffateatterielämystä, jossa Mandy Lane langettaa täyden lumonsa.

Hemmotelkaa kauhuvaistojanne Mandyn seurassa. Pelätkää yhdessä hänen kanssaan. Jos käytte tänä vuonna katsomassa yhdenkin kauhuelokuvan, niin olkoot se juuri tämä: kauhua aidoimmillaan.

Teksti: © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202