27 Dresses - hääkuumetta

27 Dresses (2008)

  • 2

Jane järjestelee mielellään häitä. Kokemusta on karttunut jo 27:stä papin aamenesta. Edes kaksien häiden sukkulointi samaan aikaan ei tuota ongelmia, sillä kysehän on vain suunnittelusta, ja siinä Jan…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-18 / päivitetty 14.05. klo 20:08

KUVA 4

Ronald Guttman, Katherine Heigl, Edward Burns ja Malin Akerman.
Ronald Guttman, Katherine Heigl, Edward Burns ja Malin Akerman. 

KUVA 3

James Marsden ja Malin Akerman.
James Marsden ja Malin Akerman. 

KUVA 2

Malin Akerman ja Edward Burns.
Malin Akerman ja Edward Burns. 

KUVA 1

Katherine Heigl.
Katherine Heigl. 

27 Dresses - hääkuumetta

Ohjaus Anne Fletcher
Näyttelijät Katherine Heigl, James Marsden, Malin Akerman, Edward Burns
Maa Yhdysvallat
Pituus 111 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Fox 2000 Pictures ja Spyglass Entertainment.

Jane järjestelee mielellään häitä. Kokemusta on karttunut jo 27:stä papin aamenesta. Edes kaksien häiden sukkulointi samaan aikaan ei tuota ongelmia, sillä kysehän on vain suunnittelusta, ja siinä Jane (Katherine Heigl) on kaupungin paras. Jane on myös työholisti, joka haaveilee oman pomonsa, Georgen perään. Kaapissa odottaa äidiltä peritty hääpuku, jonka Jane toivoisi jonakin päivänä pukevansa päälleen. Pilvilinnat sortuvat palasiksi kun Janen sisko Tess tupsahtaa vieraisille ja iskee oitis kyntensä Georgeen. Kohta suunnitellaankin jo häitä… eikä kiltti Jane saa sanotuksi ”ei” näillekään järjestelyvastuille. Soppaa hämmentää entisestään seurapiiritoimittaja Kevin, joka haluaa kirjoittaa artikkelin Tessin ja Georgen suuresta päivästä. Kevinillä on myös hieman salaisempi projekti, joka käsittelee Janea, viatonta 27:n hääpuvun omistajaa. Samalla Kevin kiinnostuu Janesta yhä enemmän.

27 Dresses (2008, Yhdysvallat) on huoleton romanttinen komedia, joka perustuu perinteisen kolmio/neliödraaman pyörittämiseen. Käsikirjoituksesta vastaa viime vuoden raikkaimman komedian, Paholainen pukeutuu Pradaan, kynäillyt Aline Brosh McKenna. Yhdistävä tekijä tälläkin kertaa on seurapiirilehden toimitus, mutta pääpaino on kuitenkin häähumulla, joka on aiheena koluttu juurta jaksain läpi. En ymmärrä mitä uutta ohjaaja Anne Fletcher tai McKenna kuvittelivat tuovansa genreen. 27 Dresses kyllä sisältää paljon hyvää dialogia, mutta tällainen vahvasti dialogipainotteinen komedia olisi vaatinut myös huomattavasti sanavalmiimman näyttelijäkaartin. Toiveeksi jäi.

Katherine Heigl, jonka muistamme mm. hömppäfilmistä Paksuna, näyttelee edelleen valtaisa käsijarru pohjassa. Heigl ei ainakaan minun silmissäni säteile lainkaan. Jos verrataan Heigl’iä esimerkiksi Pradassa loistaneeseen Anne Hathawayhin, niin ero on kuin yöllä ja päivällä. Heigl’ia on verrattu jo uudeksi Bridget Jonesiksi, mikä on kyllä jo vähän liikaa. Yleensä mainio Edward Burns on himpun verran eksyneen oloinen suuryrityksensä rattaissa. Ruotsalaissyntyinen Malin Akerman (Tess) täyttää helpon blondiruutunsa. Toimittajakloppi Kevininä kukkoileva James Marsden on isokokoisen Heigl’n rinnalla kuin pahainen koulupoika. Jotain on aina pahasti vialla jos parhaat suoritukset tehdään selkeissä sivuosissa: Janen työkaveria näyttelevä Judy Greer on ainoa, joka tuntuu ymmärtävän mistä tässä romanttisessa komediassa on kyse. Ei ole yllätys, että Greer on katraasta ainoa, joka on erikoistunut komedioihin, ja löytyypä häneltä hääaiheisistakin naurupätkistä aikaisempaa kokemusta (Häät mielessä).

Perinteikkään yllätyksetön 27 Dresses uppoaa ehkä paremmin naispuoleisiin katsojiin jo yksistään pukuloiston vuoksi, mutta miehille se ei tarjoa kuin korkeintaan silmänruokaa (Heigl, Akerman, Greer). Kestoltaan lähes kaksituntinen, väsyttävän hitaasti etenevä romanttinen ”hurvittelu” on liian raskas pala nieltäväksi, kliseisine ”yksi vuosi myöhemmin” loppukohtauksineen. Edes säveltäjänero Randy Edelman ei onnistu loihtimaan mitään erikoisen piristävää taustamusisointia. Musiikista puheen ollen, elokuvan soundtrack on täynnä huonoja valintoja toisensa jälkeen. Kenties 27 Dresses toimii paremmin omalta kotisohvalta tähystettynä, kunhan pääsee hetkeksi hengähtämään mainoskatkoille.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202