Julman viileä orjuuskuvaus pöyhii helposti unohtuneen lähihistorian pimeitä pohjakerroksia.
Steve McQueen nousi pikavauhtia kuvataiteilijasta elokuvataiteen kärkinimeksi vankilafilmillä Hunger ja seksiriippuvuuden muotokuvalla Shame. 12 Years a Slave vie tarkkailevan, yksilölähtöisen tyyliin toistaiseksi suurimpaan yhteiskunnalliseen aiheeseen, orjuuteen.
Omakohtaiseen aikalaismuistelmaan perustuva tarina kertoo vapaasta mustasta miehestä, viulisti Solomon Northupista, joka siepataan vuonna 1841 ja myydään ikään kuin “takaisin” orjuuteen. 12-vuotinen kärsimys on läpileikkaus orjuuden yhteiskunnan kasvoista: pervertikoista, raukoista, hiljaisista hyväksyjistä ja harvoista muutoksen radikaaleista.
McQueen löytää vaikuttavuuden veistoksellisten avainkohtauksien kautta: Northup löysässä hirressä, orjien “tanssiaiset” keskellä yötä, puuvillaa poimimassa ja ruoskittavana. Kohtaukset ovat pitkiä, kärsimys jatkuu aina yli tavallisen, helpottavan leikkauksen. Etenkin Ejiofor, Nyong’o ja Cumberbatch näyttelevät hienosti, ohjaajan tuttu työpari Fassbender loistaa tällä kertaa hervottomana sadistina.
Teksti: 2014 Aleksi Salonen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA