12 Years a Slave

12 Years a Slave (2013)

| Blu-ray
  • 4

Julman viileä orjuuskuvaus pöyhii helposti unohtuneen lähihistorian pimeitä pohjakerroksia.

julkaistu 2014-06-05 / päivitetty 23.06. klo 17:05

KUVA 2

Chiwetel Ejiofor ja Michael Fassbender
Chiwetel Ejiofor ja Michael Fassbender 

KUVA 1

Chiwetel Ejiofor
Chiwetel Ejiofor 

12 Years a Slave

Ohjaus Steve McQueen
Näyttelijät Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Lupita Nyong'o Benedict Cumberbatch, Sarah Paulson, Paul Dano, Paul Giamatti
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 134 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Steve McQueen nousi pikavauhtia kuvataiteilijasta elokuvataiteen kärkinimeksi vankilafilmillä Hunger ja seksiriippuvuuden muotokuvalla Shame. 12 Years a Slave vie tarkkailevan, yksilölähtöisen tyyliin toistaiseksi suurimpaan yhteiskunnalliseen aiheeseen, orjuuteen.

Omakohtaiseen aikalaismuistelmaan perustuva tarina kertoo vapaasta mustasta miehestä, viulisti Solomon Northupista, joka siepataan vuonna 1841 ja myydään ikään kuin “takaisin” orjuuteen. 12-vuotinen kärsimys on läpileikkaus orjuuden yhteiskunnan kasvoista: pervertikoista, raukoista, hiljaisista hyväksyjistä ja harvoista muutoksen radikaaleista.

McQueen löytää vaikuttavuuden veistoksellisten avainkohtauksien kautta: Northup löysässä hirressä, orjien “tanssiaiset” keskellä yötä, puuvillaa poimimassa ja ruoskittavana. Kohtaukset ovat pitkiä, kärsimys jatkuu aina yli tavallisen, helpottavan leikkauksen. Etenkin Ejiofor, Nyong’o ja Cumberbatch näyttelevät hienosti, ohjaajan tuttu työpari Fassbender loistaa tällä kertaa hervottomana sadistina.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.39:1 -laajakuva ja DTS 5.1 HD MA -ääniraita. Levyn lisämateriaaleina kooste elokuvan tuotannosta ja teemoista (40 min), esittelypätkä näyttämöllepanosta (10 min) ja 4-minuuttinen elokuvan musiikista. Ekstoissa ei tekstitystä.

Teksti: 2014 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202