Youth in Revolt

Youth in Revolt (2009)

| DVD
  • 3

C.D. Payne -filmatisoinnissa teinirakkaus kannustaa päähenkilön kapinaan rakkauden rajoitteita vastaan.

julkaistu 2010-10-12 / päivitetty 26.10. klo 16:04

KUVA 4

Francois Dillinger pahanteossa.
Francois Dillinger pahanteossa. 

KUVA 3

Justin Long, Ari Graynor, Michael Cera ja Fred Willard tripillä.
Justin Long, Ari Graynor, Michael Cera ja Fred Willard tripillä. 

KUVA 2

Jean Smart ja Ray Liotta
Jean Smart ja Ray Liotta 

KUVA 1

Portia Doubleday ja Michael Cera
Portia Doubleday ja Michael Cera 

Youth in Revolt

Ohjaus Miguel Arteta
Näyttelijät Michael Cera, Portia Doubleday, Jean Smart, Steve Buscemi, Ray Liotta, Fred Willard, Justin Long, Zach Galifianakis, Ari Graynor, M. Emmet Walsh, Mary Kay Place
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Kesän 2010 hittikomedian paikalle oli jälleen jos jonkinmoista ehdokasta, joista Youth in Revolt (2009) ei ollut suinkaan huonoimpien joukossa. Elokuva perustuu C.D. Paynen kulttimainetta niittäneeseen romaaniin, jossa palava teinirakkaus kannustaa päähenkilö Nick Twispin tavallista voimakkaampaan kapinaan auktoriteetteja ja rakkauden eteen tulevia rajoitteita vastaan.

Nickin (Michael Cera) elämä on intellektuellien harrasteiden ja hormonaalisen teinikiiman välillä tasapainottelua. Kotioloissa ei ole kehumista kun äiti Estelle (Jean Smart) raahaa ovesta kaikenkarvaisia, ja ei kovin laadukkaita, isäehdokkaita (Zach Galifianakis, Ray Liotta) eikä oikea isä George (Steve Buscemi) tunnu välittävän pojastaan tuon taivaallista.

Kun Nick tapaa yllättäen rohkean ja sanavalmiin Sheenien (Portia Doubleday) on hän pian valmis tekemään mitä tahansa raivatakseen esteet seurustelun tieltä. Tähän tarkoitukseen Nick kehittää röyhkeän ja viiksekkään alter egon nimeltä Franscois Dillinger. Suorasukainen Franscois ryhtyy kapinaan, jossa ei säästellä liiemmin solvauksia eikä omaisuutta.

Tarina kokonaisuudessaan ei tarjoa kovin suuria yllätyksiä. Youth in Revolt muistuttaa olemukseltaan Harold ja Kumar – täydellisen hampurilaisen metsästys (2004) -elokuvaa, mutta hampurilaisen sijasta päähenkilö metsästää kuitenkin erinäisten kommelluksien kautta täydellistä tyttöä. Elokuva rakentaa C.D. Paynen töille uskollisella tavalla omintakeisten hahmojensa varaan, ja käsikirjoittaja Gustin Nash (Charlie Bartlett, 2007) on ympännyt karaktäärejä mukaan anteliaalla kädellä.

Pääosin henkilöiden persoonan kuvaus onnistuu hyvinkin lyhyillä esiintymisillä kameran edessä, mutta osa rooleista jää vilauksiksi joiden tarpeellisuutta voidaan miettiä. Monenkirjavissa komedioissa kekkuloinut Fred Willard (A Mighty Wind – Hei Me Folkataan, 2003) on elementissään symppiksenä Mr. Fergusonina, jolla on tapana hyysätä kellarissaan laittomia siirtolaisia.

Justin Long (Drag Me To Hell, 2009) on myös päässyt namurooliin Sheenien pössyttelevänä Paul-veljenä ja irrottautuu näyttäytymisellään vihdoin kiltin pojan roolista. Esikoisroolissaan Portia Doubleday joutuu tasapainottelemaan haastavasti suloisuuden ja ärsyttävyyden rajoilla, mutta suoriutuu tehtävästä varsin hyvin.

Ohjaaja Miguel Arteta onnistuu erilaisilla tekniikoilla toteutetuilla kuvallisilla jaksoilla jossain määrin korostamaan päähenkilön irrallisuutta ympäröivästä maailmasta ja antaa Ceralle runsaasti tilaa pelata kaksoisroolissaan. Nick Twispin edustama narisevaääninen rassukka on Ceralta kulunut esitys kun taasen sivupersoona Franscois Dillinger antaa jonkinlaista uskoa näyttelijän uudistumisesta. Ceran Francois on yllättävän vakuuttava ja itsevarman oloinen kuikelo jäätävine silmineen.

Elokuvan dialogi on monin paikoin hurmaavan pikkuvanhaa ja vitsikästä korostaen samalla jälleen sekä Nickin outoutta arkipäivän sosiaalisissa tilanteissa että Nickin ja Sheenien keskinäistä kemiaa. Elokuvan ehkä suurin ongelma kaikista ilmeisistä avuista huolimatta on se, ettei se jätä katsojalle mitään jälkihien arvoista.

Youth in Revolt on ihan kiva komedia, jonka muut kuin Paynen kertomuksiin hurahtaneet luultavasti unohtavat hyvinkin nopeasti. Kolme tähteä on myös ennen kaikkea keskiarvo komedian parhaista ja heikoimmista hetkistä.

Teksti: © 2010 Marjo Eskola

DVD: Arvio levittäjän toimituksen saapuessa.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202