You Kill Me

You Kill Me (2007)

| DVD
  • 1

Viinaan taipuvainen mafian hitman Frank nukkuu onnensa ohi. Niinpä irlantilaiset saavat jalansijaa kaupungissa. Frank lähetetään ”palkintomatkalle” San Franciscoon, jossa hänen olisi viimein aika otta…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-18 / päivitetty 15.05. klo 17:05

KUVA 4

Téa Leoni ja Ben Kingsley.
Téa Leoni ja Ben Kingsley. 

KUVA 3

Ben Kingsley ja Bill Pullman.
Ben Kingsley ja Bill Pullman. 

KUVA 2

Luke Wilsonm, Téa Leoni ja Ben Kingsley.
Luke Wilsonm, Téa Leoni ja Ben Kingsley. 

KUVA 1

Ben Kingsley.
Ben Kingsley. 

You Kill Me

Ohjaus John Dahl
Näyttelijät Ben Kingsley, Téa Leoni, Luke Wilson, Dennis Farina, Bill Pullman
Maa Yhdysvallat
Pituus 93 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Bipolar Pictures, Carol Baum Productions, Code Entertainment, Dillinger Productions, Echo Lake Productions, Green Tulip Productions, Independent Film Group ja Scanbox Entertainment.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Joskus sitä menee lankaan ja valitsee filmin näyttelijöiden perusteella. Näin kävi You Kill Me:n kanssa. Sir Ben Kingsley, Téa Leoni, Bill Pullman, Luke Wilson, Dennis Farina, Philip Baker Hall… näin monta hyvää pitkän linjan näyttelijää, joten leffassa täytyy olla jotain ideaa. Vaan kun ei ole. You Kill Me (2007, Yhdysvallat) on melkoinen mustan komedian pohjanoteeraus ja ennakko-odotuksiin nähden valtaisa pettymys.

John Dahl on se kaveri, joka ohjasi kymmenisen vuotta sitten ihan mukiinmenevän kortinpeluuoppaan nimeltä Rounders – Ässä hihassa. Tämän jälkeen Dahlin kehityskäyrä on muistuttanut loivaa liukumäkeä. You Kill Me olisi voinut olla Dahlille uusi Rounders, mutta pipariksi meni. Leffassa mättää niin moni asia, etten tiedä mistä aloittaa, joten lähdetäänpä liikkeelle juonesta: Buffalon pikkukaupungissa paikallinen mafia on puolalaisvetoinen, tai ainakin tähän asti on ollut, mutta kun koronkiskureiden hitman Frank Falenczyk (sir Ben Kingsley: Gandhi) ryssii tärkeän tappokeikan, alkavat tuomion kellot kumisemaan. Viinaan taipuvainen Frank ei saa kilpailevan irlantilaiskoplan pomoa (Dennis Farina) hengiltä, vaan pienissä maisteissa nukkuu onnensa ohi. Niinpä irlantilaiset saavat jalansijaa kaupungissa. Yleensä tässä vaiheessa näin kelpo pyssymies joutuisi itse kilometritehtaalle, mutta Frank lähetetään ”palkintomatkalle” San Franciscoon, jossa hänen olisi viimein aika ottaa itseään niskasta kiinni. Frankin ohjelmaan kuuluisi jatkossa hautaustoimiston assistenttina toimiminen ja AA-kokouksissa käyminen.

Mäkikaupungissa Frank sitten saakin elämänsä raiteilleen. Hän myös tapaa sanavalmiin Laurelin (Téa Leoni: Bad Boys) johon ikääntynyt tappomies ihastuu korviaan myöten. Jostain syystä Frankia nuorempi ja vieläpä ihan näppärän näköinen Laurel tuntee vetoa sankariimme, kunnes kuningas alkoholi nappaa Frankista niskalenkin eikä AA-kokouksissa käyminen auta tippaakaan. Sillä välin Buffalossa: Irlantilaismafia on vallannut kaupungin Frankin lomaillessa. Viimein hätääntyneet polakit kutsuvat vanhan messiaansa apuun ja onnellinen loppu on odotettavissa. Jännitettäväksi jää kuka kuolee matkan varrella ja kestääkö Laurelin ja Frankin ihastus viinanhuurut ja erikoisen uravalinnan.

Ei uskoisi, että tämän kaiken on kynäillyt Narnian tarinoita kirjoittamassa ollut parivaljkakko Christopher Markus / Stephen McFeely. Kliseinen You Kill Me ei naurata lainkaan, Leonin hyvästä tsempistä huolimatta. Lisäksi tarinassa on ihmeellisiä sivuhenkilöitä, kuten Bill Pullmanin (Historiaa tehdään öisin) esittämä ”kaupunkiopas”. Luke Wilsonin AA-tukihenkilö se vasta turha hahmo onkin. Eikä siinä valitettavasti kaikki… suurin ihmetyksen aihe on tuotannon suunnittelu: Buffalon paukkuviin talvipakkasiin sijoittuva elokuva on kuvattu keväällä kun puut jo vihersivät. Tekijöille on silti ollut tärkeää, että kuvauskalusto viedään ”aitoihin maisemiin” mutta jos lumikinokset sun muut joudutaan taikomaan näinkin kepoiseen leffaan tietokonevoimin, niin saman tien leffan olisi voinut kuvata vaikka tuossa takapihallani. En ole edelleenkään digitehosteiden asiantuntija, mutta erotan kyllä paljaalla silmällä tökeröt fuulaukset ja niitä You Kill Me pursuaa yli laitojensa. Syitä sopii miettiä. Olen useasti sanonut, että hyvä elokuva ei synny digipajalla vaan aidoissa ympäristöissä ja aidoissa olosuhteissa. Kaikki hyvät ohjaajat tietävät tämän. Jos et ole Renny Harlin, niin jätä tekolumi suosiolla rauhaan.

Ja sitten ne näyttelijäsuoritukset, vaikkei niistä juuri sanottavaa liikene. Sen verran kuitenkin, että You Kill Me on Ben Kingsleyn kautta aikain huonoin elokuva ja mikäli jotain mullistavaa ei hänen urallaan satu, niin huonoimmaksi se myös jää. En todellakaan ymmärrä miten joidenkin mielestä Kingsleyn pökkelö suoritus on hänen tasoiselleen näyttelijälle edes rutiinia. Jos oikein ilkeästi sanoisin, niin kohtausten välillä on vaikea ottaa selvää onko Kingsleyn näyttelemä Frank selvinpäin vai huppelissa.

DVD: Elokuvan ainoat vitsit löytyvät extramateriaaleista, jotka sisältävät kommenttiraidan, trailereita ja kaksi lyhyttä featurettia. Ensimmäisessä tekijät kehuvat kilvan toisiaan. Menee jo todellisen mustan komedian puolelle kun Luke Wilsonin tasoinen näyttelijä kehutaan maasta taivaisiin. Lyhyemmässä koosteessa esitellään mainitsemiani visuaalisia tehosteita kuin avaruuslentoja 60-luvulla. Ainakin se käy selväksi, että sitä ”vihreää taustaa” tuli käytettyä reippahan laisesti. Kommenttiraidalla höpöttävät unelias John Dahl ja käsikirjoittakaksikko. Puheet ovat mahtipontisia ja liikkuvat lähinnä tarinan ympärillä. Jos itse elokuva teki pahaa, niin raidan kuuntelu se vasta pahaa tekeekin.

Dvd:n kuvaformaatti on 2.35:1 anamorfinen widescreen. Värit ovat tummanpuhuvia, mutta varsinaisesti kuvanlaadussa ei ole isoja puutteita. Ääneksi voi valita 2.0 tai 5.1. Dolbyn. Valikot ovat tavallista ärsyttävämmät: valikkokuvaa odottaessa joutuu kuuntelemaan joka ikinen kerta samaa ärsyttävää joikua, joka lopulta tulee jo korvista ulos.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202