Whiteout - kuolema jäätiköllä

Whiteout (2009)

| DVD
  • 2

Greg Ruckan ja Steve Lieberin sarjakuvaan perustuva trilleri, jossa Kate Beckinsale säntäilee jäätiköllä.

julkaistu 2010-03-25 / päivitetty 27.10. klo 18:06

KUVA 4

Tom Skerritt ja Kate Beckinsale
Tom Skerritt ja Kate Beckinsale 

KUVA 3

Pipo päässä pakkassäällä.
Pipo päässä pakkassäällä. 

KUVA 2

Gabriel Macht, Kate Beckinsale ja Columbus Short
Gabriel Macht, Kate Beckinsale ja Columbus Short 

KUVA 1

Kate Beckinsale
Kate Beckinsale 

Whiteout - kuolema jäätiköllä

Ohjaus Dominic Sena
Näyttelijät Kate Beckinsale, Gabriel Macht, Tom Skerritt, Columbus Short, Alex O'Loughlin
Maa Yhdysvallat, Kanada, Ranska
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Warner Bros. Pictures, Dark Castle Entertainment, Studio Canal, Don Carmody Productions, McMurdo (Canada) Productions ja Warner Home Video.
  • Kuva 2
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Amundsen-Scott -tutkimusasema Etelämantereen armottomassa ympäristössä valmistautuu tulevaa talvea varten. Kun muu henkilöstö pakkailee aurinkorasvojaan hyvillä mielin ja käyttäytyy tutkimusasemalla kuin kevätlomalla riehuvat opiskelijat, syrjäseudulle menneisyyttään paennut šeriffi Carrie Stetko (Kate Beckinsale), pilotti Delfy (Columbus Short) ja aseman lääkäri John Fury (Tom Skerrit) löytävät hyytävästä erämaasta liiskautuneen ruumiin ja ryhtyvät selvittämään mysteeriä. Tiedemiehen kohtalon setviminen mutkistuu ja pian kadoksissa on muitakin saman tiimin jäseniä. Ei aikaakaan kun Stetko joutuukin jo vastatusten salaperäisen murhaajan kanssa, jonka läsnäolo pakottaa naisen kohtaamaan mieltään piinaavan menneisyyden tapahtumia. Piakkoin paikalle pyyhältää myös kuolleiden tutkijoiden kohtalosta kiinnostunut Robert Price (Gabriel Macht), joka kertoo tutkivansa tapahtumia YK:n puolesta. Mikä osuus tähän kaikkeen on venäläisellä lentokoneella, joka putosi ammuskelun seurauksena alueelle vuonna 1957? Ehtiikö myrsky saavuttaa aseman ennen kuin mysteeri selviää?

Whiteout (2009) on Greg Ruckan ja Steve Lieberin sarjakuvaan perustuvalta tarinaltaan jännäreiden perushuttua, joka voisi parhaimmillaan synnyttää tapahtumapaikan eristyneisyyteen perustuvaa ahdistuksen tunnetta ja epäilyille rakentavaa psykologista jännitystä kuten elokuvassa The Thing – “Se” jostain (1982). Ohjaaja Dominic Sena luottaa kuitenkin liiaksi hulppeisiin maisemakuviin, päähenkilön kiinnostavuuteen ja yksinkertaiseen kameratyöskentelyyn; paras lataus jää kauaksi saavuttamattomiin. Puolessa välissä elokuvaa voikin jo alkaa pestä pyykkiä.

Elokuva menettää paljon uskottavuudestaan mise-en-scènen takia. Hienot maisemat ihastuttavat vain hetken. Kyllästymiseen asti katsojaa kylmästä ympäristöstä muistuttavat kommentit alkavat lopulta ärsyttää kun puvustus ja maskeeraus eivät sitä pysty läpikotaisin tukemaan. Muutama äärimmäinen esimerkkitapahtuma ei riitä muodostamaan eheää kokonaisuutta. Kuudenkymmenenviiden asteen pakkasessa pitäisi näkyä jo muutama huurteinen räkäpuikko tai kuuranvalkea hiussuortuva. Siloitellussa Whiteoutissa ainoa kasvonsa ulkona kunnolla suojaava hahmo on elokuvan pahis, jolla naaman peittäminen toimittaa kuitenkin luultavasti muita kuin realismin tavoittelun tarkoitusta. Kaulaliinat pysyvät muuten sitkeästi leuan alla.

Beckinsalesta ei Whiteoutissa tule esiin sitä naarastiikeriä, johon katsoja on tottunut Underworld-elokuvissa (2003, 2007). Tätä voidaan toki selittää hahmoa piinavalla menneisyydellä, mutta se ei yksin tunnu riittävän hahmon sisäisen epälogiikan perusteluksi. Suurin ongelma lienee se, että käsikirjoittajat Jon ja Erich Hoeber eivät ole välttämättä yksittäisen kohtauksen tai repliikinkään kohdalla tehneet hahmon suhteen selkeitä valintoja herkkyyden ja kovuuden välillä, vaan hahmon persoona ja tunteet häilyvät oudosti jossain välimaastossa. Välillä aseistettu šeriffi juoksee naisellisesti ähkien karkuun ja toisaalta hyökkää itsevarmasti kohti vihollista eikä suostu vastaanottamaan apua. Onneksi Beckisalen palkkauksesta on sentään älytty ottaa kaikki irti trillereille tyypillisellä suihkukohtauksella.

DVD: Warnerin julkaisun kuvaformaatti on anamorfinen 2.40:1 kuvasuhteen laajakuva. Ääniraita on Dolby digital 5.1. Kuvanlaatu heikkenee selkeästi maisemakuvien ajaksi ja etenkin tummissa kohdissa. Muutenkin DVD:n ajoittainen höttöisyys ja monin paikoin tympeä ulosanti kertoilee laihan suosion saavuttamisesta päämarkkina-alueella. Kenties ymmärrettävästi, julkaisun laatuun ei siis ole nähty tarvetta erityisemmin panostaa. Äänenlaatu on tosin varsin hyvä tuoden muuten ponnettomaan elokuvaan pikkuripauksen jännityksen elementtiä. Lisämateriaaliksi on isketty säälittävät kaksi poistettua kohtausta.

Teksti: © 2010 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202