Whatever Works

Whatever Works (2009)

| DVD
  • 4

Woody Allenin paras komedia vuosiin! Eksistentiaalisesta kriisistä kärsivä semi-nero ihastuu.

julkaistu 2010-02-05 / päivitetty 12.11. klo 12:12

KUVA 4

Larry David ja Willa Cuthrell-Tuttleman
Larry David ja Willa Cuthrell-Tuttleman 

KUVA 3

Evan Rachel Wood
Evan Rachel Wood 

KUVA 2

Patricia Clakson
Patricia Clakson 

KUVA 1

Larry David ja Evan Rachel Wood
Larry David ja Evan Rachel Wood 

Whatever Works

Ohjaus Woody Allen
Näyttelijät Larry David, Evan Rachel Wood, Patricia Clarkson, Michael McKean, Ed Begley Jr., Henry Cavill
Maa Yhdysvallat / Ranska
Pituus 92 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Sony Pictures Classics, Wild Bunch, Gravier Productions, Perdido Productions ja FS Film Oy
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Larry David esittää Boris Yellnikoffia, ahdistunutta ex-fyysikkoa, jota aikoinaan harkittiin jopa Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Nykyään Boris on erilaisista ahdistustiloista, paniikkihäiriöistä ja neurooseista kärsivä yli 60-vuotias mies, joka asuu yksin New Yorkissa ja paasaa ihmisille elämän järjettömyydestä ja omasta älyllisestä ylivertaisuudestaan. Boris on siis harvinaisen ärsyttävä ja ilkeä kaveri.

Eräänä päivänä Boriksen elämä mullistuu, kun teini-ikäinen karkulainen nimeltä Melodie (Evan Rachel Wood) pyytää häneltä ruokaa ja majapaikan. Boris auttaa täysin tyhjäpäistä Melodieta vastahakoisesti, mutta päivien kuluessa Boris alkaa kiintyä nuoreen kaunottareen. Vaikka ikäeroa on yli 40 vuotta, eikä heillä ole mitään yhteistä, heidän suhteensa näyttää jostain syystä toimivan. Kunnes Melodien äiti (Patricia Clarkson) ja isä (Ed Begley Jr.) ilmaantuvat kuvioihin…

Whatever Works on 74-vuotiaan mestariohjaajan Woody Allenin paras komedia vuosiin. Se on jopa niin hyvä, että tulee väistämättäkin muisteltua Allenin komediahelmiä 70-luvulta, kuten Sleeper (1973) ja Annie Hall (1977) ja miksei hieman tuoreempiakin onnistumisia komedian saralla, kuten Harry pala palalta (1995) ja Keksiä ja konnia (2000). Ja vaikka Boris varoittaakin elokuvan alussa yleisöä siitä, että kysymyksessä ei ole mikään hyväntuulinen feelgood-elokuva (ja että jos katsojat haluavat hyvän olon, heidän tulisi mennä mieluummin jalkahierontaan), niin kysymyksessä on silti juuri sellainen: erittäin hauska ja hyväntuulinen elokuva.

On ihmeellistä, että komediapuolella viime vuosina melko surullisesti hyytynyt Allen on saanut koottua voimansa vielä yhteen loistavaan komediaan. Selitys tähän ihmeeseen löytyy ensinnäkin käsikirjoituksesta: Allen kirjoitti käsikirjoituksen jo 70-luvulla, mutta hylkäsi projektin kuolemantapauksen takia. Viime vuoden käsikirjoittajien lakon takia Allen kaivoi Whatever Worksin taas esiin ja päätti päivittää kässärin 2000-luvulle. Tämä selittää paljon. Allenin kirjoittama dialogi on hyvin samanlaista kuin hänen muissa 70-luvun komedioissa.

Toinen syy loistavaan lopputulokseen löytyy näyttelijöistä, sillä Allen on saanut kasaan parhaan näyttelijäryhmän vuosiin. Larry David (menestynyt Curb Your Enthusiasm- ja Seinfeld-komediasarjoillaan) on loistava älykkäänä, mutta onnettomana Boriksena. Hänen hahmonsa on jonkinlainen Allenin alter-ego, jollainen löytyy useimmista Allenin komedioista – hahmo, jota Allen olisi itse esittänyt pari vuosikymmentä sitten. Onneksi Allen vastusti tällä kertaa kiusausta astua kameran eteen. Allen ei enää 2000-luvulla pystyisi yhtä herkulliseen roolisuoritukseen kuin minkä David tekee. Toinen pääosanäyttelijä, uskomattoman muodonmuutoksen tehnyt Evan Rachel Wood on niin ikään loistava sydämellisen, mutta yksinkertaisen hupakon roolissaan, ehkä jopa hieman yllättäen. Davidin ja Woodin yhteisissä kohtauksissa dialogi paukkuu niin kipakasti, että sitä seuraa pysyvä virne suupielillään.

Temaattisesti liikutaan jälleen Allenille tutuilla vesillä. Elämä näyttäytyy järjettömänä ja merkityksettömänä sattumien sarjana, joka tuottaa ihmiselle todennäköisesti vain kurjuutta ja kärsimystä. Mikään ei ole loogista, paitsi eksakti tiede. Hieman yllättäen Allen on kuitenkin onnistunut loihtimaan elokuvaansa positiivisen ja jopa hyväntuulisen pohjavireen. Lopulta voidaan siis todeta, että vaikka elämä on merkityksetöntä, eikä ihmisten välisiä suhteita voi koskaan ymmärtää – elämä voi silti olla hetkittäin siedettävää ja ihmisen tulisi käyttää hyväksi kaikki mahdolliset, pienetkin ilonaiheet – whatever works. Toteamus, joka kuulostaa harvinaisen epä-allenmaiselta.

DVD: FS Filmin DVD-julkaisu on teknisesti täysin riittävä, mutta levylle ei ole löydetty minkäänlaisia lisämateriaaleja – eihän Woody Allen-elokuvien kiekoilla sellaisia ole ennenkään ollut, mies kun ei juuri elokuviaan kommentoi. Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana DD 5.1.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202