Wallander: Varas

Wallander: Tjuven (2009)

| DVD
  • 4

Kadonneen puolalaisen varkaan tapaus vetää Wallanderin mietteliääksi. Tapauksesta muodostuu jo pienoinen dilemma.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-10-13 / päivitetty 14.10. klo 13:01

KUVA 4

Wallander tiimeineen hoitaa tapauksen tyylikkäästi
Wallander tiimeineen hoitaa tapauksen tyylikkäästi 

KUVA 3

Syyttäjä Ahlsell joutuu puun ja kuoren väliin
Syyttäjä Ahlsell joutuu puun ja kuoren väliin 

KUVA 2

Naapurisopu natisee liitoksistaan
Naapurisopu natisee liitoksistaan 

KUVA 1

Kadonneen puolalaisen tapaus saa Wallanderin mietteliääksi
Kadonneen puolalaisen tapaus saa Wallanderin mietteliääksi 

Wallander: Varas

Ohjaus Stephan Apelgren
Näyttelijät Krister Henriksson, Lena Endre, Fredrik Gunnarsson, Mats Bergman, Jacob Ericksson, Shanti Roney, Kalle Westerdahl, Douglas Johansson, Nina Zanjani, Sverrir Gudnason
Maa Ruotsi
Pituus 87 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Yellow Bird Films ja FS Film Oy
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ystadin asuinlähiön rauhaa häiritsevät röyhkeät varkaudet. Useampaan taloon on murtauduttu ja teillä tietämättömillä on arvotavaraa jos jonkinlaista. Paikallisten asukkaiden maltti on kovalla koetuksella, sillä poliisi on murtosarjan edessä voimaton. Viimeisenä keinonaan asukasyhdistyksen puuhamiehet päättävät lähteä itse katupartioon: öiseen aikaan he tarkkailevat omaisuuttaan ja pääsevätkin pian puolalaisen varkaan jäljille.

Tapahtumat saavat kokonaan uuden käänteen kun seuraavana päivänä puolalainen perheenäiti marssii poliisiasemalle kertomaan miehensä kadonneen kuin tuhka tuuleen. Kurt Wallanderin katse kohdistuu kansalaispartion miehiin, jotka kuitenkin vannovat tietämättömyyttään. Harmi, sillä Wallanderilla on tällä kertaa tavallista enemmän virtaa rikoksen selvittämiseen, eikä kaikkein vähiten siksi, että puolalaisen kamerakännykästä löytyy kuva kuolleesta naisesta.

Vuoden 2009 Wallander-sarjan neljäs osa on takuuvarmaa ruotsalaista dekkaria pienehkön notkahduksen (Kuriiri) jälkeen. Heti kättelyssä huomaa, että jotain on muuttunut. Se “jokin” on ohjaajaksi palannut, vuoden 2006 Wallandereista Jokeri, Afrikkalainen ja Pimeys tuttu Stephan Apelgren. Käsikirjoitus on ulkomaalaistaustoihin erikoistuneen Lars Lundströmin käsialaa. Komisario Kurt Wallanderkin (Krister Henriksson) on jälleen omassa elementissään: hajamielinen komisario ratkoo rikosta uudella vaihteella, tuttu pilke silmäkulmassaan. Rikosmysteerin lomassa Wallanderin omat tarpeet ja huolet saavat voimakkaan otteen. Wallander kiikaroikin yhä enemmän työtoverinsa, Ystadiin syyttäjäksi saapuneen Katarina Ahlsellin (Lena Endre) suuntaan ja saakin viimein pienoista vastakaikua.

Varkaan tapahtumat kehittyvät kuin vanhoissa Henning Mankellin romaaneissa konsanaan. Juoni on muutoinkin rakennettu taidokkaasti, sopivan monisäikeiseksi, mutta aiemmista osista poiketen hyvin maanläheiseksi. Kirjaimellisestikin. Varsinainen ratkaisu paljastuu taidokkaasti vasta loppumetreillä. Yksinkertaisesti tiivistettynä voidaan todeta, että Varas on Wallanderia parhaimmillaan.

DVD: FS Filmin julkaisuihin kuuluva Wallander-sarja jatkuu Varkaankin myötä laadukkaana. Kuva (1.78:1) on lähes virheetön ja DD 5.1. ääniraitakin toistaa lähiön melut puhtaasti. Sen sijaan Wallanderin tuotantoa esittelevien trailereiden lisäksi muuta ekstraa ei ole levylle tarttunut.

Katso myös: Wallander sarja 2009

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202