Jälkiviisastelun suurmestari Oliver Stone palaa pörssin lumetodellisuuteen.
Jälkiviisastelun suurmestari Oliver Stone palaa 20 vuoden kuluttua pörssin lumetodellisuuteen Wall Streetin jatko-osassa. Nuori nälkäinen sijoittaja (Shia Lebeouf) kamppailee erilaisten isähahmojen ristitulessa, ympärillä maailmanmarkkinat ovat romahtamaisillaan. Näyttävän draaman suhde ahneuteen häilyy palvonnan ja tuomitsemisen välillä.
Keskushahmo ja sijoittaja Jake Mooren (Lebeouf) isä on kuollut. Sijoitusyhtiön pomo Louis Zabel (Frank Langella) on tarjonnut nousukkaalle korvaavan isähahmon. Maisemaan tulee muutos, kun ensimmäisestä Wall Streetistä tuttu Gordon Gekko (Michael Douglas) vapautuu vankilasta, takana 8 vuoden kakku sisäpiirikaupoista.
Pörssiromahdusta jo vuonna 2006 yliopistoilla ja televisiossa saarnaava egomaanikko voittaa Jaken puolelleen. Sattumoisin Gekko on myös vasemmistolaista nettilehteä pyörittävän tyttöystävän Winnien (Carey Mulligan) isä. Kun Louis Zabelin firma kaatuu kriisiin alkutahdeissa, hyppää vanha mentori metron alle. Jake aikoo selvittää syyllisen yhtiön romahdukseen ja turvautuu Gekkon apuun, vastapalveluksena lupaus jälleennäkemisestä vieraantuneen tyttären kanssa.
Wall Street: Money Never Sleeps on miehinen elokuva. Jaken äiti (Susan Sarandon vähäpätöisessä roolissa) on sekava ja pojastaan riippuvainen, isäänsä vihaava Winnie käsittämättömästi suhteessa tämän pikku kopion kanssa. Mulliganin vetistelevästi henkilöimä ja tarinassa periferinen toimittaja ei tarjoa vastusta pörssin – miesten maailman – näyttävälle itseluottamukselle.
Elokuva, jonka ohjaajansa poliittisista mielipiteistä voisi kuvitella kuplataloudelle kriittiseksi, onkin koreassa kerronnassaan oudon lempeä rahoitusmaailmaa ja ahneita miehiään, Gekkoa ja zabelinkaataja Bretton Jamesia (Josh Brolin) kohtaan. Vaikka kaikkitietävän Gekkon suuhun on laitettu järjestelmän ylilyöntejä kritisoivia Totuuksia – joista tarkkakorvainen kuulee yhä läpi kriisin aiheuttaneiden uskossaan puhtaiden monetaristien äänen – on kuva pörssistä ja sen toimijoista yhä kiillloteltu, myös kirjaimellisesti.
Stonen maailmassa pankkijärjestelmän kriisin panoksina ovat 15 000 Zabelin työntekijän miljoonatienestit tai kokeellisen fuusioreaktorin kehittämistyö. Oikeassa maailmassa kymmenet miljoonat, jotka eivät alkujaankaan nähneet voittoja, menettivät työnsä ja kotinsa ja ajautuivat pitkään köyhyyteen.
Wall Street 2 onkin maailmantalouden kriisiin lähes sattumalta sijoittuva melodraama, jonka todellisuudesta vieraantuneet päähenkilöt eivät jaksa kiinnostaa. Jaken palloilu kuolleen, pehmeän, kovan ja pahan isän välillä on suuren luokan Hollywood-klisee, suhde Winnieen taas epäuskottava ja yhdentekevä.
Shia LeBeouf on tavalliseen tapaansa hämmästyneen oloinen ja ilmaisun kirjoltaan kapea. Douglas ja Brolin ovat karismaattisia ja siirtävät siten tarinan moraalista keskipistettä entisestään jonnekin hämärän rajamaille.
Charlie Sheenin lyhyt cameonomainen vilahdus ja ohjaajan oma vierailu kankaalla olisi pitänyt jättää leikkauspöydälle. Lukuisilla rahoitusalan julkkisvierailla saavutetaan vain sama brassaileva vaikutus. Kerronta on äärimmäisen sujuvaa, välillä irrotellaan näyttävästi.
Teksti: © 2010 Aleksi Salonen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA