W.

W. (2008)

| DVD
  • 4

Oliver Stonen ohjaamassa elokuvassa tutustutaan USA:n presidentin George W. Bushin elämään ja presidenttiytyeen.

julkaistu 2009-05-18 / päivitetty 18.05. klo 15:03

KUVA 4

Josh Brolin ja Elizabeth Banks.
Josh Brolin ja Elizabeth Banks. 

KUVA 3

Ellen Burstyn ja James Cromwell.
Ellen Burstyn ja James Cromwell. 

KUVA 2

Oliver Stone ohjaa näyttelijöitään.
Oliver Stone ohjaa näyttelijöitään.  

KUVA 1

Josh Brolin ja Toby Jones.
Josh Brolin ja Toby Jones. 

W.

Ohjaus Oliver Stone
Näyttelijät Josh Brolin, James Cromwell, Elizabeth Banks, Ellen Burstyn, Richard Dreyfuss, Toby Jones, Scott Glenn
Maa Yhdysvallat / Hong Kong / Australia / Saksa / Iso-Britannia
Pituus 120 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Emperor Motion Pictures, Global Entertainment Group Co, Ixtlan Corporation, Millbrook Pictures, Omnilab Media, Onda Entertainment, QED International ja Nordisk Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Oliver Stone on aina ollut läpeensä poliittinen elokuvantekijä, joka ei ole arastellut tarttua yhteiskunnallisiin ja poliittisiin aiheisiin, kuten Vietnamin sotaan, väkivaltaan, yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen ja USA:n politiikkaan. Hyvin usein Stone pohtii ihmisen korruptoituneisuutta ja ennen kaikkea valtaa ja sen käyttöä. Se on teema, joka nousee esille hänen vähäpätöisemmistäkin ohjauksista.

Mystisen nimen saanut elokuva W. on elämänkerta elokuva USA:n presidentistä George W. Bushista. Elokuvan ohjaaja Oliver Stone ei ole ensimmäistä kertaa kuvaamassa USA:n presidenttiä, sillä vuonna 1995 valmistuneessa Nixonissa hän muotoili potretin kenestäpä muustakaan kuin Richard Nixonista. John Kennedyn salamurha oli puolestaan tarinan keskiössä vuoden 1991 mammutissa JFK.

W. kertoo George W. Bushin tarinan, aina viinanhuuruisista nuoruusvuosista hänen ensimmäiselle presidenttikaudelleen. Elokuvan ensimmäinen puolisko kuluu presidenttiyttä edeltäviä vuosia tarkastellessa, jolloin W. eli kovaa ja huoletta, ja joi itsensä surkeaan kuntoon. Toisella puoliskolla seuraamme meille kaikille tutumpaa persoonaa: miestä, joka tulee uskoon, lopettaa juomisen ja pyrkii tosissaan jatkamaan Bush-suvun poliittista dynastiaa, vaikka ei poliitikkona täytä läheskään presidenttiyden asettamia vaatimuksia.

Elokuvan tarina ja draama rakentuu vahvasti W.:n ja hänen isänsä, Bush vanhemman (James Cromwell: The Queen) välisen vaikean suhteen varaan. W. kuvataan miehenä, joka perinyt sukunsa loputtoman, itsetarkoituksellisen vallanhimon (jota symbolisoi osuvasti myös W.:n loputon ruokahalu: hänet kuvataan korostavan usein syömässä ja juomassa ahnaasti), mutta ei menestyessäänkään saa kiitosta isältään. Hänen isänsä heittää kookkaan varjon W.:n uran ylle, ja sen alta pois ponnisteleminen leimaa koko hänen poliittista uraansa.

Tai näin Stone asian ainakin kuvaa, se on hänen näkökulmansa koko tarinaan. Valitettavasti juuri muuta näkökulmaa Stone ei olekaan elokuvaansa saanut. Voiko näin tuoretta aikaa, näin tuoreita tapahtumia vielä tulkita valtavirta-elokuvassa kovinkaan näkemyksellisellä otteella? Stone ei siihen joka tapauksessa pysty, vaan itse tarinaa vaivaa lievähkö näkö-alattomuus. Menneitä tapahtumia taivutaan käsittelemään anakronistisesti – ikään kuin tulevat tapahtumat olisivat itsestään selviä – ja tulevaisuuteen ei uskalleta ottaa kantaa, elokuvan aikajanakin päättyy aikaan ennen 2004 vaaleja.

Tästä varman päälle pelaamisesta huolimatta W. on harvinaisen vetävä henkilökuvaus, mielenkiintoisella ja vauhdikkaalla draamalla höystettynä. Kahden tunnin draamassa riittää tapahtumia, ja varsinkin nuoren W.:n edesottamuksia seuraa herkeämättömällä mielenkiinnolla.

Elokuvan keskellä seisoo Josh Brolin (Menetetty maa), joka esittää W.:tä. Hän on sisäistänyt roolinsa täydellisesti ja antaa elämänsä tähän mennessä parhaan roolisuorituksen. Brolin tulkitsee Bushin hieman yksinkertaisena ja sivistymättömänä, mutta sitäkin karismaattisempana ja julman tehokkaana miehenä, joka omalla tavallaan kokee olevansa Jumalan valitsema maailmanpelastaja. Hän yrittää tehdä sen, mikä on oikein, mutta toisaalta hän on myös vallanhimoinen ja altis manipulaatiolle, joka tekee hänestä ailahtelevan.

Elokuvan toisessa keskeisessä roolissa James Cromwell esittää kiitettävästi Bush vanhempaa. Muut roolit jäävät elokuvassa valitettavasti taustalle, esim. Elizabeth Banks (Zack ja Miri puuhaa pornoo) Laura Bushina ja Ellen Burstyn Barbara Bushina eivät saa paljoakaan tilaisuuksia loistaa. Pienissä, mutta oivallisissa rooleissa nähdään kasa A-luokan veteraaneja, kuten Toby Jones, Richard Dreyfuss ja Scott Glenn.

DVD: Nordisk Filmin DVD-julkaisulla on 2.35:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana on Dolby Digital 5.1. Valitettavasti julkaisulle ei ole löydetty minkäänlaisia lisämateriaaleja.

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202