Voi juku mikä lauantai

(1979)

| DVD
  • 2

Visa Mäkisen esikoiselokuva on 70-luvun lopun vaukdikas hauskis.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2009-06-04 / päivitetty 29.06. klo 23:11

KUVA 4

Auton korjausavun tarpeessa
Auton korjausavun tarpeessa 

KUVA 3

Seppo Mäkipää ja Matti Niemelä matkaavat hinausautolla.
Seppo Mäkipää ja Matti Niemelä matkaavat hinausautolla. 

KUVA 2

Avoauton kaunotar
Avoauton kaunotar 

KUVA 1

Pirjo Siiskonen ja Riitta Käpynen
Pirjo Siiskonen ja Riitta Käpynen 

Voi juku mikä lauantai

Ohjaus Visa Mäkinen
Näyttelijät Pirjo Siiskonen, Riitta Käpynen, Erkki Liikanen, Timo Nissi
Maa Suomi
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat ©1979 Curly Productions
  • Kuva 1
  • Ääni 1
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Voi juku mikä lauantai on oman aikansa roadmovie. Elokuvan alussa Ulla (Riitta Käpynen) jää yksin kotiin, kun hänen miehensä Veka (Seppo Mäkipää) lähtee viikon reissuun kaverinsa Penan (Matti Niemelä) kanssa. Ulla näytetään elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa pullantuoksuisena kodin hengettärenä, joka jää kotiin surusilmin kaipaamaan miestään. Tämä kuva kuitenkin haihtuu pian, kun Ullalle soittaa Penan vaimo Titta (Pirjo Siiskonen). Kun Titta pyytää Ullaa mukaansa mökkireissulle, Ullasta kuorituu hetkessä menevä kaunotar. Pian tytöt ovat matkalla mökille ajopelinään kirkkaanpunainen avoauto. Matkan varrella he kohtaavat monenlaisia kommelluksia, mutta naisellisella vetovoimallaan he saavat kaikkiin pulmiinsa apua tiellä kohtaamiltaan miehiltä. Tyttöjen mökkireissun pääasia ei lopulta ole perille pääsy vaan kuljettu matka.

Naispääosaa esittävän parivaljakon näyttelijätyö toimii hyvin yhteen, vaikka tämä jäi lopulta molempien ainoaksi elokuvaksi. Naishahmojen kautta elokuvassa kritisoidaan perinteisiä sukupuolirooleja. Elokuvan alussa luulisi, että tarina kertoo poikien hauskasta lauantaista, mutta toisin käy. Tytöt eivät tosiaan jää kotiin itkemään miehiensä perään vaan keksivät itselleen menevää tekemistä. Myös tytöt osaavat pitää hauskaa ja tämän elokuvan tapauksessa jopa paremmin kuin puolisonsa.

Miesrooleista esiin nostetaan Erkki Liikasen näyttelemä autokorjaamon Jaska ja liftari Timppa (Timo Nissi). Jaskasta ja Timpasta tulee matkan varrella tytöille läheiset kaverit. Erkki Liikanen tunnetaan tätä elokuvaa paremmin monipuolisena 60-80-lukujen musiikkiviihdyttäjä. Hänet onkin nostettu tietoisesti Juku mikä lauantai-elokuvajulisteen etummaiseksi henkilöksi. Tämä on varmasti tehty lisäämään elokuvan markkina-arvoa. Timo Nissi on tullut puolestaan tunnetuksi Visa Mäkisen elokuvien lisäksi myös muista suomikomedioista kuten Veturimiehet heiluttaa, Pekko ja unissakävelijä ja Rentun ruusu.

Vuonna 1979 valmistunut Juku mikä lauantai on Visa Mäkisen esikoiselokuva. Visa Mäkisen tuotannosta suurelle yleisölle tunnetuimpiin lukeutuvat Pekka ja Pätkä-komediat. Myös Juku mikä lauantai lukeutuu pekka ja pätkämäiseen suomikomediagenreen. Siinä ei liiemmin kikkailla vaikeilla juonikuvioilla tai kekseliäillä sanankäänteillä. Myös syvää luotaavia henkilökuvia on tästä elokuvasta on turha hakea. Elokuvan vahvuus on kuitenkin sen kepeys. Siinä on aimo annos tyttöenergiaa ja pala kaunista Suomen suvea. Voi juku mikä lauantai ei jää elokuvahistorian klassikoihin, mutta kevyenä kesäviihteenä se on toimiva paketti. Kukapa meistä ei olisi joskus sunnuntai-aamuna ajatellut elokuvan englannin kielisen nimen mukaisesti: “Gosh, what a Saturday”.

DVD: Elokuvan ääniraitana on Mono/stereo. Äänentasoissa on selviä heittoja. Musiikki kuuluu selkeästi kovempaa kuin puheäänet. Elokuvan kuvasuhde 4:3. Kuvauksen ja äänen laatu on vanhaa suomifilmitasoa.

Lisämateriaalina elokuvassa on trailerit Visa Mäkisen elokuvista Yön saalistajat ja Agentti 000 ja kuoleman kurvit. Lisämateriaali ei tuo elokuvaan mitään lisäarvoa.

Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202