Viimeinen laulu

The Last Song (2010)

| DVD
  • 2

Nyyhkypisteitä saalistavan draaman pääosassa nähdään pop-tähtönen Miley Cyrus.

julkaistu 2010-09-10 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Carly Chaikin ja Miley Cyrus nauttivat illasta
Carly Chaikin ja Miley Cyrus nauttivat illasta 

KUVA 3

Greg Kinnear ja Bobby Coleman
Greg Kinnear ja Bobby Coleman 

KUVA 2

Liam Hemsworth ja Miley Cyrus yrmeinä
Liam Hemsworth ja Miley Cyrus yrmeinä 

KUVA 1

Liam Hemsworth ja Miley Cyrus hempeinä
Liam Hemsworth ja Miley Cyrus hempeinä 

Viimeinen laulu

Ohjaus Julie Anne Robinson
Näyttelijät Miley Cyrus, Greg Kinnear, Bobby Coleman, Liam Hemsworth, Carly Chaikin, Hallock Beals, Kelly Preston
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Viimeinen laulu (2010) on elokuva, jota on vaikea mennä katsomaan ilman ennakkoajatuksia. Suurin syy tähän on elokuvan päätähti Miley Cyrus, joka yrittää tehdä pesäeroa hänet kuuluisuuteen saattaneesta Hannah Montanan roolista. Mikki Hiiri -kerho on nyt ohi, vaikka kilttiä kristillistä imagoa rakentanut Cyrus pysytteleekin turvallisesti Disneyn hoteissa.

Jos elokuvaa menee katsomaan fanin ominaisuudessa kokonaisuus tuskin pettää katsojaa. Lisäksi lähtökohtaisesti negatiivisellakin asenteella teatteriin astelleena Viimeinen laulu on jopa yllättävän hyvä. Se ei toki tarkoita, että se olisi oikeasti erityisen ansiokas verrattuna huippuluokan ihmissuhde-elokuviin vaan peittoaa lähinnä niukasti eräiden muiden pop-prinsessojen vastaavat yritykset. Positiivisina asioina voi nähdä muun muassa sen, että elokuva ei sisällä kovin pitkää kohtausta, jossa päähenkilö laulaa ja hän on myös aidosti kettuuntuneen näköinen välittämättä siitä, miltä näyttää.

Viimeinen laulu on jo toinen lyhyen ajan sisään ensi-iltansa saanut Nicholas Sparksin romaaniin perustuva teinirakkautta kuvaava elokuva. Puitteet ovat pitkälti samat: merenrantaidylliä, rakkaus salskealla torsolla varustetun pojan ja idealistisen tytön välillä ja nyyhkypisteitä saalisteleva sairaus perheessä. Lisätäänpä ihmissuhdesoopaan vielä mysteeri siitä, kuka on syyllistynyt kyläkirkon tuhopolttoon.

Tapahtumat sijoittuvat yhden kesän ajalle, jonka Ronnie (Cyrus) ja Jonah (Bobby Coleman) viettävät isänsä Steven (Greg Kinnear) luona. Ronnie on vuosienkin jälkeen edelleen katkera isälleen vanhempien erosta ja kapinoi reputtamalla tahallaan koulussa ja kieltäytymällä harjoittamasta isän opettamaa pianonsoittotaitoa. Pikkuveli Jonah on sen sijaan sinut asian kanssa ja keskittyy viettämään aikaa isänsä ja siskonsa välejä lieventäen ja isänsä kanssa seurustellen.

Itsekkään murkun rooli olisi Cyrukselta suhteellisen onnistunut veto jos sen uskoisi olevan perimmäinen vaikutelma, joka päähenkilöstä tulisi jäädä. Näyttelijättären naama tuntuu vääntyvän luontevasti halveksuvaan perusilmeeseen, joka lienee tuttu monessa perheessä, jossa teini-iän loppua odotellaan kuin kuuta nousevaa. Ajoittainen yli-ilmehtiminen sopii sekin korostamaan pissis-elon teatraalisuutta.

Nicholas Sparks ja käsikirjoittaja Jeff Van Wie ovat kuitenkin pääsyypäitä siihen, että Ronnien hahmosta on vaikea pitää. Mukaan on kirjoitettu bitch fittejä oikein anteliaalla kädellä ja ajoituksella, joka saa ennen kaikkea säälimään Ronnien isää ja herttaisesti Ronnieta lähestyvää ja sinnikkäästi voitelevaa Williä (Liam Hemsworth).

Willin ihastuksesta sinällään on vaikea saada tolkkua, koska luulisi vanhan sananparren rakkaudesta potkivasta tammasta olevan nykyteinille jo vähän out. Toivottavasti kukaan ei tämän elokuvan myötä ainakaan vedä hätäisiä johtopäätöksiä streittareiden ja kasvissyöjien perusluonteenpiirteistä.

Bobby Coleman Ronnien pikkuveljenä saa ajoittain aikaan jopa naurahduksia teatterin pimeydessä. Muutoin sivunäyttelijäkunta jää aika mitäänsanomattomaksi mukaan lukien Greg Kinnear, joka tosin onnistuu näyttämään jokseenkin kärsivältä joko eläytyen teinitytön vanhemmuuteen tai toivoen elokuvanteon jo loppuvan.

Nuoren parisuhteen viimein kukoistaessa kaikilla läheisilläkin on toki kivaa ja trailerissa nähtäviä hymyjä alkaa sadella. Lieneekö tämä sitten liian myöhäistä, koska nyt virnistys ei sitten näytäkään kovin aidolta. Ronnie alkaa kuitenkin jopa kiinnostua hieman muidenkin kuin omista asioistaan ja toivo lopussa seisovan opetuksen aavistuksesta kasvaa. Ehkä tyttö huomaa sittenkin, että kaikessa ei ole kyse hänestä.

Voisiko tätä miettiä jopa keskustelunavauksena siitä, kuinka kauan lasta tulee rakastaa pyyteettömästi ja missä vaiheessa hänen tulee tehdä aikuisen lailla työtä perhesuhteiden eteen? Ei liene yllättävää, että moiseen polemiikkiin ei haluta lähteä. Sen sijaan elokuvassa säilytetään pintapuolinen kepeys, jota maustetaan pikaisella kirkossa itkeskelyllä ja hurskastelulla ja säestetään siirappisella musiikilla.

Aiemmin Greyn anatomia- ja Weeds -sarjojen jaksoja ohjanneelle Julie Anne Robinsonille Viimeinen laulu on ensimmäinen kokoillan elokuva, joka ei kerro sen kummemmin ohjaajastaan kuin muustakaan tuotantotiimistä mitään mielikuvituksellisuuteen tai raikkaaseen näkökulmaan viittaavaa. Kaikki luottamus on isketty sen varaan, että päähenkilö ja valkokankaalla kehkeytyvä rakkaustarina saavat katsojan niin pauloihinsa, että kokonaisuuden kliseisesti tuotettu olemus ei haittaa.

DVD: Arvio levittäjän toimituksen saapuessa.

Teksti: © 2010 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202