Viimeinen asema

The Last Station (2009)

| DVD
  • 4

Helen Mirren ja Christopher Plummer ihastuttavat hienossa tragikomediassa, joka kertaa Tolstoin viimehetkiä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-09-06 / päivitetty 20.09. klo 18:06

KUVA 4

James McAvoy ja Christopher Plummer
James McAvoy ja Christopher Plummer 

KUVA 3

Kerry Condon ja James McAvoy
Kerry Condon ja James McAvoy 

KUVA 2

Christopher Plummer ja Helen Mirren
Christopher Plummer ja Helen Mirren 

KUVA 1

Helen Mirren ja James McAvoy
Helen Mirren ja James McAvoy 

Viimeinen asema

Ohjaus Michael Hoffman
Näyttelijät James McAvoy, Christopher Plummer, Helen Mirren, Anne-Marie Duff, Paul Giamatti, Kerry Condon
Maa Saksa / Venäjä / Iso-Britannia
Pituus 114 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Viimeinen asema

Jay Parinin samannimiseen romaaniin (Tammi, 2008) pohjaava Viimeinen asema (2009) kertoo Leo Tolstoin viimeisistä vuosista tämän tuoreen sihteerin kautta. Mies astuu keskelle 1800-lukulaista hippikommuunia ja näkee aitiopaikalta suoraan suuren ajattelijan rakentaman ideologian taakse.

Valentin Bulgakov (James McAvoy) saapuu nuorena miehenä Tolstoin (Christopher Plummer) tilalle, jossa tämä elää lukuisten seuraajiensa kanssa. Yhdistävänä tekijänä on eräänlainen 1800-luvun hippiliike: Tolstoi on kasvissyöjä ja pasifisti, joka hakee oppeihinsa innostuksen Jeesuksesta mutta vastustaa kirkkoa.

Ylvään ideologian takana kuitenkin kuohuu. Herttuatar Sofia (Helen Mirren), joka on pysynyt miehensä rinnalla yli 40 vuotta, arvostaa pariskunnan työllä ansaitsemaa laadukasta elämää. Tolstoi taas voi huonosti yltäkylläisyydessä ja haluaa luopua kaikesta. Lisää ongelmia tuo kirjailijan uskollisin seuraaja, Vladimir Chertkov (Paul Giamatti), joka painostaa johtajaansa testamenttaamaan perintönsä koko Venäjän kansalle. Sofia yrittää estää miestään allekirjoittamasta sopimusta, joka tarkoittaisi loppua herttuattaren ylelliselle elämäntyylille.

Taloudellisten ristiriitojen ohella Bulgakov näkee eturivin paikalta sen, kuinka Tolstoin aatemaailma käytännössä toimii. Leimaava on kohtaus, jossa kirjailija itsekin myöntää kirjoittaneensa paljon kaikenlaista. Selibaatissa elävä Tolstoi muistelee seksikokemuksiaan lämmöllä eikä toisaalta pelkää jakaa petiä kumppaninsa kanssa. Myös kirjailijan uskolliset seuraajat tuntuvat valikoivan aatteesta vain ne elementit jotka tuntuvat läheisiltä – itseään säästäneen Bulgakovin käsitykset murenevat kun hän tutustuu viehättävään ja suorapuheiseen Mashaan (Kerry Condon).

Elokuvan voimavarana toimivat kokeneiden Mirrenin ja Plummerin roolisuoritukset. Konkarit tulkitsevat historiallisia hahmoja pilke silmäkulmassa, lopputulos on hurmaava yhdistelmä draamaa ja komediaa. Ohjaaja Michael Hoffmanin kokemus henkilöohjaajana näkyy siinä, kuinka hän antaa näyttelijöille tilaa. Eniten aikaa valkokankaalla viettää McAvoy, jonka suoritus onnistuu tasapainottelemaan hauskan ja uskottavan välillä.

Tolstoi-elämäkertaa odottaneet joutuvat pettymään: tarinan runko rakentuu aivan kirjailijan viimeisten hetkien varaan. Tolstoin ura kerrataan lyhyesti alkuteksteissä, itse käsikirjoitus keskittyy niihin ristiriitoihin, jotka miestä myöhemmällä iällä repivät. Keskiöön nostetaan erityisesti ambivalentti suhde Sofiaan ja se, kuinka epäreilusti tämä tuntuu miestään kohtaan käyttäytyvän.

Toisaalta Sofian positio on haastava: varallisuuteen tottunut porvari kokee elämäntyönsä – onhan vaimo tukenut miestään liki puoli vuosisataa, hoitanut kotia ja auttanut tekstien kanssa – uhatuksi, kun kaikki tuntuvat juonivan tätä vastaan. Kaiken huippuna oma mies ei kykene osoittamaan rakkautta kuin hetkittäin, vaikka talonpojat ja sisäköt lempivät kulisseissa kuin kanit.

Hoffmanin ohjaama ja käsikirjoittama Viimeinen asema erottuu edukseen kirjailijaelämäkertojen joukosta sillä, ettei se edes yritä olla sellainen. Tolstoin viimeisiin hetkiin pureutuessaan se malttaa keskittyä oleelliseen, ja kokeneiden Mirrenin ja Plummerin yhteistyö on puhdasta taikaa.

DVD: Sonyn julkaiseman DVD:n kuva (anamorfinen laajakuva 2.35:1-kuvasuhteella) ja ääni (Dolby Digital 5.1, englanti/italia) ovat peruslaadukasta tasoa.

Lisämateriaalia on kiitettävästi. Poistettuja ja pilalle menneitä kohtauksia on 20 minuutin edestä, ja saman verran kestää jossakin Audin yleisötilaisuudessa järjestetty Christopher Plummerin haastattelu.

Lisäksi levyltä löytyy kaksi erillistä kommenttiraitaa: toisella puhuvat Plummer ja Mirren, toisella ohjaaja Hoffman. Sokerina pohjalla on elokuvan traileri. Valitettavasti ekstrat on tekstitetty vain italiaksi.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202