Videodrome

Videodrome (1983)

| Blu-ray
  • 4

Cronenbergin 30 vuoden takainen kulttiklassikko on kirjaimellinen sovitus Marshall McLuhanin profeetallisista visioista.

julkaistu 2013-05-29 / päivitetty 13.06. klo 19:07

KUVA 4

Max Renn
Max Renn 

KUVA 3

Max
Max  

KUVA 2

Max Renn (James Woods) ja Nicki Brand (Deborah Harry)
Max Renn (James Woods) ja Nicki Brand (Deborah Harry) 

KUVA 1

Videodrome
Videodrome 

Videodrome

Ohjaus David Cronenberg
Näyttelijät James Woods, Deborah Harry, Sonja Smits, Peter Dvorsky, Jack Creley
Maa Kanada
Pituus 87 min
Ikäraja 18 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Videodrome

Internetissä leviävää meemi-villitystä on mahdoton välttää, varsinkin jos on osallisena sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa. Eräs tuoreimmista meemeistä on ollut kuva, jossa George Orwellin entistä taloa koristaa CCTV:n valvontakamera. Kuvan alapuolella lukee isolla tekstillä: IRONY.

Oli sitten kamera manipuloitu kuvaan tai ei, Orwellin hieman ennenaikaiset ennustukset kirjassaan Vuonna 1984 pitivät paikkaansa: Iso-Britanniassa on lähes kaksi miljoonaa CCTV-kameraa, yksi joka 32 ihmiselle. David Cronenbergin Videodrome ilmestyi lähes samana vuonna, johon Orwellin kuuluisa teos perustui. Elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton niin kriitikoilta kuin yleisöltä, ja pyöri teattereissa vain kymmenen päivän ajan. Oliko elokuva yksinkertaisesti huono vai aikaansa edellä?

Videodrome leikittelee futuristisilla peloilla, jossa ihmiset ovat niin riippuvaisia televisiosta ja teknologiasta, että todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden erottaminen toisistaan on lähes mahdotonta. Elokuva seuraa pienen kaapelitelevisiokanavan johtajan, Max Rennin (James Woods), taivalta hallusinaatioiden maailmaan aistillisemman katsojakokemuksen perässä. Max haluaa koetella sensuurin rajoja ja irtaantua kanavan samasta vanhasta pehmopornosta – löytää jotain ”rajumpaa”.

Kun Max sattumalta saa käsiinsä tuntemattoman ohjelman nimeltä Videodrome, jossa seksi ja väkivalta kulkevat käsi kädessä, ohjelmasta tulee hänelle pakkomielle. Max lähtee selvittämään sadistisen ohjelman alkuperää sen jälkeen kun huomaa rakastajattarensa, Nickin (Deborah Harry), joutuneen sen uhriksi. Samaan aikaan Max huomaa kehonsa kokevan erinäisiä mutaatioita, jossa muun muassa tämän vatsahaavasta avautuu ammottava lovi.

Videodrome sukeltaa yhä syvemmin Cronenbergin mestaroiman body horror -genren uumeniin, kanadalaisen kulttuurifilosofi Marshall McLuhanin postmodernien teorioiden siivittämänä. McLuhan argumentoi teknologian olevan pidennys ihmisen anatomiasta – pyörä on ihmisille vain jatke jalasta, samoin kuin ase kädestä. Mediaprofeettanakin tunnetun McLuhanin mukaan televisio ja uutiset toimivat samankaltaisesti ihmismielen jatkeena, sillä televisioruudusta säteilevä informaatio välittyy suoraan katsojaan, toisin kuin esimerkiksi elokuvateatterissa, jossa kuva heijastuu valkokankaan kautta.

Hänen mukaan ihmiset tulevat lopulta niin riippuvaisiksi television todellisuudesta, että pelkkä ”oikea todellisuus” ei enää riitä. Cronenberg dramatisoi McLuhanin ajatuksia kieli poskessa: ihmiskunnan evoluutio on edelleen kesken. Median rooli kasvaa yhä suuremmaksi ja köyhät ja kodittomat saavat ruoan sijaan päivittäisen annostuksen televisiota. Elokuvassa pelkästään videonauhojen ja televisioruudun kautta elävä Brian O’Blivion (Jack Creley) on adaptoitu suoraan McLuhanista, joskin varsin absurdisti, niin kuin Cronenbergin tapoihin kuuluu.

Kolmen vuosikymmenen jälkeen Videodromen erinomaisesti toteutettua mediakritiikkiä voidaan pitää aiheellisena, sillä joukkotiedotuksen välineet ovat entistä harvemman kontrollissa. Samalla elokuvan kritiikki kohdistuu itse television kuluttajiin, joita Max ruumiillistaa. Internetin myötä informaation saaminen on helpompaa kuin koskaan aiemmin, mutta samalla ihmisen yksityisyys on entistä uhatumpi.

Sen hinnasta voi moni olla eri mieltä.

Blu-ray: Universalin julkaisussa 1080p teräväpiirtokuva, kuvasuhteena 1.85:1. Ääniraitana toimii DTS-HD Master Audio. Levyllä ei ole lisämateriaalia.

Teksti 2013: Jussi Toivola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202