Vauhdilla Chicagoon

Planes, Trains and Automobiles (1987)

| DVD
  • 4

Vauhdilla Chicagoon on hersyvä komedia, jossa perheenisä yrittää päästä kaikin mahdollisin keinoin kotiinsa kiitospäivän viettoon.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 07.08. klo 13:01

KUVA 2

Steve Martin ja John Candy
Steve Martin ja John Candy 

KUVA 1

Steve Martin ja John Candy
Steve Martin ja John Candy 

Vauhdilla Chicagoon

Ohjaus John Hughes
Näyttelijät Steve Martin, John Candy, Laila Robins
Maa Yhdysvallat
Pituus 89 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1987 Paramount Pictures.
  • Kuva 4
  • Ääni 3

DVD

Jos joku on mennäkseen pieleen, se myös menee. Tätä mieltä on kuuluisa Murphyn laki ja tämän teeman ympärille rakentuu myös John Hughesin ohjaama Vauhdilla Chicagoon. Se kertoo mainosmies Neal Pagesta (Steve Martin), joka työskentelee New Yorkissa muun perheen pitäessä majaa Chicagossa. Kunnon perheenisän tavoin Page on suunnitellut matkaavansa kotiin kiitospäivän viettoon. Mikä parasta, matka New Yorkista kotikaupunkiin on nopea ja vaivaton, tai ainakin sen pitäisi olla.

Vastoinkäymiset alkavat kuitenkin välittömästi Pagen aloitettua kotimatkansa. Taksin saaminen ruuhkaisessa suurkaupungissa osoittautuu sen verran vaivalloiseksi, että hän miltei myöhästyy lennoltaan – huomatakseen ainoastaan sen olevan myöhässä. Kun lento viimein saapuu ja matka alkaa, kertoo lennonjohto Chicagon kentän olevan suljettu lumimyrskyn vuoksi, joten koneen on tehtävä välilasku Wichitaan. Kun Pagen seuraan vielä lyöttäytyy Del Griffith -niminen vastenmielinen miekkonen (John Candy), ovat katastrofin ainekset valmiina.

Vauhdilla Chicagoon on paremmin käsikirjoittajana ja tuottajana tunnetun Hughesin yksi harvoista ohjaustöistä. Tuntuu hieman oudolta, ettei mies ole juurikaan kameran takana viihtynyt, sen verran hyvin elokuva pysyy hänen hallussaan. Vaikka Hughesin itsensä laatima käsikirjoitus viljeleekin komediakliseitä ja ennalta-arvattavuuksia paikoin todella häpeämättömästi, esittää hän ne aivan kuin olisi keksinyt ne juuri hetkeä aiemmin. Elokuva etenee vauhdikkaasti loppuun saakka, eikä katsojan anneta pitkästyä missään vaiheessa. Lopetus on hieman siirappisen oloinen, mutta toisaalta niinhän tällaisissa elokuvissa aina on.

Steve Martin on erinomainen kyynisenä ja itsekeskeisenä Pagena, jonka on matkan aikana hyväksyttävä se tosiasia, ettei maailma suinkaan pyöri hänen ympärillään eikä hänen ehdoillaan. Martinia tukee loistavasti sydänkohtaukseen vuonna 1994 menehtynyt Candy, jonka roolihahmo puolestaan on sekä sympatiaa herättävä että myös paikoin äärimmäisen vastenmielinen. Roolihahmojen erilaisuudesta otetaan kaikki mahdollinen irti ja heidän vauhdikkaat sanailunsa saavat jopa minunlaiseni tosikon suupielet nousemaan useampaankin otteeseen. Mainittakoon vielä, että Kevin Bacon vilahtaa elokuvan alkupuolella taksia havittelevana asiakkaana.

Vauhdilla Chicagoon on laadukas, hyvillä näyttelijäsuorituksilla ja nokkelalla sanailulla höystetty komedia, joka jaksaa hauskuuttaa monen monituista kertaa.

DVD: Vaikka elokuvasta on olemassa kotimainenkin julkaisu (Finnkino), on tämä arvostelu tehty brittiversion pohjalta – se sisältää myös suomenkielisenkin tekstityksen Itse julkaisu on tekniikkansa puolesta ihan mukiinmenevä, mutta lisämateriaalia ei ole mukana lainkaan. Anamorfinen kuva (1.78:1) on häiriötön, ainoastaan hienoista pehmeyttä on paikoin havaittavissa. Ääniraitoja on kaksi, 5.1 Dolby Digital englanniksi sekä 2.0 saksaksi. Kumpikin on kelvollinen.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202