Varasuunnitelma

The Back-Up Plan (2010)

| Blu-ray
  • 3

Jennifer Lopez koristaa jälleen yhtä romanttista komediaa, joka soveltaa kaikkia mahdollisia kliseitä.

julkaistu 2010-11-10 / päivitetty 10.11. klo 11:11

KUVA 3

Lopez
Lopez 

KUVA 2

Lopez ja O'Loughlin
Lopez ja O'Loughlin 

KUVA 1

Alex O'Loughlin ja Jennifer Lopez
Alex O'Loughlin ja Jennifer Lopez 

Varasuunnitelma

Ohjaus Alan Poul
Näyttelijät Jennifer Lopez, Alex O'Loughlin, Michaela Watkins, Eric Christian Olsen, Melissa McCarthy
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Ensi kertaa ison Hollywood-produktion puikoissa olevan ohjaaja Alan Poulin Varasuunnitelman (2010) asetelma on tuttuakin tutumpi. Keskipisteenä on New Yorkissa unelmaelämää cooleine ystävineen ja upeine vaatteineen ja asuntoineen elävä nuori kaunotar, jonka elämä kaikesta päälleliimatusta kiilteestä huolimatta kumisee tyhjyyttään ilman aviomiestä ja lapsilaumaa. Tällä kertaa roolin on omaksunut lajityypin konkari Jennifer Lopez.

Lopez on Zoe, yksi suurkaupungin ikisinkuista, joka on kyllästynyt etsimään ”sitä oikeaa” satojen deittien joukosta. Sinkkuuteen turhautunut Zoe on päättänyt tehdä yksinäisyydestään lopun, ja turvautuu varasuunnitelmana pidettyyn keinohedelmöitykseen saadakseen lapsen. Kuinka ollakaan, täydellinen mies (Alex O’Loughlin) tupsahtaa Zoen elämään juuri samana päivänä, kun keinohedelmöitys on onnistuneesti tapahtunut.

Varasuunnitelma noudattaa kaavamaisesti genreen vakiintuneita sääntöjä. Tapahtumapaikkana on ikitrendikäs New York, josta toisen näytöksen ajaksi siirrytään maaseudun romanttiseen idylliin, pääpariskunnan suhde muuttuu ensitapaamisen ärsytyksestä salamarakkaudeksi ja tie onnelliseen loppuun kiemurtelee kömpelöiden treffien, tukea tarjoavien parhaiden ystävien ja sen pakollisen tilapäiskarikon kautta. Mutta miksi muuttaakaan menestysreseptiä, joka hurmaa katsojat kerta toisensa jälkeen?

Oikeilta näyttelijänlahjoiltaan hieman rajoittunut mutta rentoa asennetta jokaiseen rooliinsa tuova Jennifer Lopez on elementissään itsenäisenä mutta rakkautta janoavana sankarittarena, jonka rooli ei sen suurempia ponnisteluja edes vaadi. Lopez näyttää osaan sopivalta eikä tulisuutensa ansiosta jää seinäkukkaseksi. Australialaislöytö Alex O’Loughlin sen sijaan on tuore kasvo romanttisen komedian saralla, ja saa ideasta kiinni heti ensiyrittämällä. Sujuvaksi amerikaksi aksenttinsa elokuvaa varten höylännyt O’Loughlin on uskottava ihastuksen kohde.

Myös Varasuunnitelma syyllistyy osaltaan naisten stereotypioimiseen. Kyseessä on jälleen yksi chick flick, jossa naiset kokevat yhteiskunnallisen painostuksen avioliitosta ja lasten hankkimisesta niin suureksi, että sinkkuelämä tai lapseton parisuhde eivät ole edes mahdollisuuksien listalla. Deittailukin on vain peliä, jossa voittajat pääsevät naimisiin, mikä taas tarkoittaa automaattisesti perheen perustamista.

Epätyypillisen härskeillä vitseillä siunatulta elokuvalta saa muutoin juuri sitä, mitä tilaa. Asiaankuuluvat kliseet jaksavat jälleen viihdyttää, ja taas maailmassa on edes hetken verran kaikki hyvin, kun tarinan nainen saa kaiken haluamansa ja vielä vähän lisää. Oikean elämän kanssa tällä ei ole mitään tekemistä, mutta juuri sen vuoksi Varasuunnitelman kaltaisia elokuvia katsotaan.

Blu-ray: Sonyn julkaisu näyttää ja kuulostaa hienolta (kuvaformaattina 2.35:1 teräväpiirtokuva ja äänenä 5.1 DTS-HD). Lisämateriaaleina nähdään kokoelma poistettuja kohtauksia ja tavanomainen, kehumiseen keskittynyt making of. Lyhyet ekstrat ovat myös teräväpiirtomuodossa. Jos blu-ray-soitin on kytkettynä internetiin, voi hyödyntää myös levyltä löytyvää movie IQ-ominaisuutta. Ominaisuuden päälle laittamalla saa elokuvan aikana näppärästi triviatietoa elokuvasta ja sen taustajoukoista.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202