Jennifer Lopez koristaa jälleen yhtä romanttista komediaa, joka soveltaa kaikkia mahdollisia kliseitä.
Ensi kertaa ison Hollywood-produktion puikoissa olevan ohjaaja Alan Poulin Varasuunnitelman (2010) asetelma on tuttuakin tutumpi. Keskipisteenä on New Yorkissa unelmaelämää cooleine ystävineen ja upeine vaatteineen ja asuntoineen elävä nuori kaunotar, jonka elämä kaikesta päälleliimatusta kiilteestä huolimatta kumisee tyhjyyttään ilman aviomiestä ja lapsilaumaa. Tällä kertaa roolin on omaksunut lajityypin konkari Jennifer Lopez.
Lopez on Zoe, yksi suurkaupungin ikisinkuista, joka on kyllästynyt etsimään ”sitä oikeaa” satojen deittien joukosta. Sinkkuuteen turhautunut Zoe on päättänyt tehdä yksinäisyydestään lopun, ja turvautuu varasuunnitelmana pidettyyn keinohedelmöitykseen saadakseen lapsen. Kuinka ollakaan, täydellinen mies (Alex O’Loughlin) tupsahtaa Zoen elämään juuri samana päivänä, kun keinohedelmöitys on onnistuneesti tapahtunut.
Varasuunnitelma noudattaa kaavamaisesti genreen vakiintuneita sääntöjä. Tapahtumapaikkana on ikitrendikäs New York, josta toisen näytöksen ajaksi siirrytään maaseudun romanttiseen idylliin, pääpariskunnan suhde muuttuu ensitapaamisen ärsytyksestä salamarakkaudeksi ja tie onnelliseen loppuun kiemurtelee kömpelöiden treffien, tukea tarjoavien parhaiden ystävien ja sen pakollisen tilapäiskarikon kautta. Mutta miksi muuttaakaan menestysreseptiä, joka hurmaa katsojat kerta toisensa jälkeen?
Oikeilta näyttelijänlahjoiltaan hieman rajoittunut mutta rentoa asennetta jokaiseen rooliinsa tuova Jennifer Lopez on elementissään itsenäisenä mutta rakkautta janoavana sankarittarena, jonka rooli ei sen suurempia ponnisteluja edes vaadi. Lopez näyttää osaan sopivalta eikä tulisuutensa ansiosta jää seinäkukkaseksi. Australialaislöytö Alex O’Loughlin sen sijaan on tuore kasvo romanttisen komedian saralla, ja saa ideasta kiinni heti ensiyrittämällä. Sujuvaksi amerikaksi aksenttinsa elokuvaa varten höylännyt O’Loughlin on uskottava ihastuksen kohde.
Myös Varasuunnitelma syyllistyy osaltaan naisten stereotypioimiseen. Kyseessä on jälleen yksi chick flick, jossa naiset kokevat yhteiskunnallisen painostuksen avioliitosta ja lasten hankkimisesta niin suureksi, että sinkkuelämä tai lapseton parisuhde eivät ole edes mahdollisuuksien listalla. Deittailukin on vain peliä, jossa voittajat pääsevät naimisiin, mikä taas tarkoittaa automaattisesti perheen perustamista.
Epätyypillisen härskeillä vitseillä siunatulta elokuvalta saa muutoin juuri sitä, mitä tilaa. Asiaankuuluvat kliseet jaksavat jälleen viihdyttää, ja taas maailmassa on edes hetken verran kaikki hyvin, kun tarinan nainen saa kaiken haluamansa ja vielä vähän lisää. Oikean elämän kanssa tällä ei ole mitään tekemistä, mutta juuri sen vuoksi Varasuunnitelman kaltaisia elokuvia katsotaan.
Teksti: © 2010 Kreeta Korhola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA