Valehtelemisen sietämätön keveys

The Invention of Lying (2009)

| DVD
  • 3

Koomikkonero Ricky Gervais’n ohjaama ja käsikirjoittama elokuva kertoo valheettomasta maailmasta.

julkaistu 2010-08-31 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Jennifer Garner, Rob Lowe ja Ricky Gervais
Jennifer Garner, Rob Lowe ja Ricky Gervais 

KUVA 3

Ricky Gervais, Jennifer Garner ja Louis C.K.
Ricky Gervais, Jennifer Garner ja Louis C.K. 

KUVA 2

Louis C.K. ja Ricky Gervais
Louis C.K. ja Ricky Gervais 

KUVA 1

Jennifer Garner ja Ricky Gervais
Jennifer Garner ja Ricky Gervais 

Valehtelemisen sietämätön keveys

Ohjaus Ricky Gervais ja Matthew Robinson
Näyttelijät Ricky Gervais, Jennifer Garner, Rob Lowe, Jonah Hill, Louis C.K., Tina Fey, Jeffrey Tambor, Jason Bateman
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ricky Gervais on yksi tämän hetken kuumimmista koomikoista. Häntä voisi kehua jopa komedianeroksi, sillä kaikki mihin hän koskee tuntuu muuttuvan kullaksi. Gervais’n uralta ei löydy juuri muita kuin jättimenestyksiä: megasuositut podcastit, Konttori-, ja Extras -sarjat, ja pari kohtuu menestynyttä elokuvaa.

Valehtelemisen sietämätön keveys on Gervais’n ensimmäinen ohjaustyö Hollywoodissa (ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Matthew Robinsonin kanssa). Se on kepeä ja sympaattinen pikku komedia, joka on maustettu vahvasti romantiikalla.

Elokuva kertoo mielikuvituksekkaan tarinan vaihtoehtoisesta maailmasta, jossa valehteleminen on mahdotonta. Valheen käsite on maapallon asukkaille tuntematon. Tuloksena on uskomattoman suoraa puhetta ja paljon sosiaalisia tilanteita, jotka olisivat meille sietämättömiä.

Koko maailma värähtää hieman, kun eräänä päivänä tavallisen mitätön historiadokumenttien käsikirjoittaja Mark Bellison (Gervais) onnistuu valehtelemaan vahingossa. Ei aikaakaan kun hänelle valkenee valehtelemisen brutaali teho. Valehtelemalla voi vedättää ketä vain ja saada mitä vain, kuten rahaa ja menestystä naisten parissa. Toisaalta, pienillä valkoisilla valheilla voi myös säästää toisen tunteita, ja antaa jopa toivoa toisille. Tämän Mark oppii puhuessaan kuolevan äitinsä kanssa ja keksiessään jumalan, ”miehen yläkerrassa”.

Vaikka elokuvan teemoissa, erityisesti ihmisen keksimässä jumalassa, olisi aineksia teräväänkin satiiriin, Gervais ja Robinson tyytyvät toteamaan, että valehtelu on inhimillistä, ja että uskonto on vallan väline ja tapa selittää selittämätöntä, antaa merkityksiä merkityksettömälle. Tuskin kaksikolla on ollut tahtoakaan viedä teemoja pintaa syvemmälle. Pääasia on saada ihmiset nauramaan.

Ja ihmisethän todennäköisesti nauravat. Elokuvassa on runsaasti hauskoja kohtauksia, joista etenkin Gervais’n fanit saanevat nannaa masun täydeltä. Vaikka Gervaisin huumori on usein pisteliästä, hänen teoksillaan on lähes aina hyvä sydän. Niin tälläkin kertaa. Elokuvan loputtua katsojasta tuntuu kuin hänet olisi upotettu hattaraan ja vaahtokarkkeihin.

Gervais’n vetovoimasta kertoo sekin, kuinka paljon mukaan on saatu nimekkäitä näyttelijöitä, lähes kaikki pieniin sivurooleihin: Jennifer Garner, Rob Lowe, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Jeffrey Tambor, Tina Fey, Jason Bateman, Christopher Guest, Edward Norton, Patrick Stewart ja Gervaisin pitkäaikainen yhteistyökumppani Stephen Merchant. Hengästyttävä lista.

Vaikka Valehtelemisen sietämätön keveys onkin hieman keskitasoa parempi komedia, se ei ole tarpeeksi hauska tai nokkela tekemään Gervais’sta vielä suurta tähteä rapakon takana. Täysi läpimurto antaa vielä odottaa itseään. Toivottavasti tulevaisuudessa näemme Gervais’lta täysipitkiä elokuvia, jotka yltävät Konttorin ja Extrasin tasolle.

DVD: Universalin DVD-julkaisu on teknisesti kohtuullinen julkaisu. 1.85:1 anamorfisessa laajakuvassa ei ole suurempaa moitittavaa, mutta ääniraita (Dolby Digital 5.1) tuntuu kovin tunkkaiselta.

Onneksi sentään lisämateriaalia on runsaasti, osa erittäin persoonallistakin. Lyhytelokuva Valehtelemisen alku (7 min.) on hieman turha, mutta hauskahko hupailu valehtelusta kivikaudella. Karl Pilkingtonin esittely (16 min.) aukeaa parhaiten podcastien ystäville. Making of-dokumentti on kovin lyhyt (7 min.), mutta eroaa muista vastaavista dokkareista aitoudellaan. Poistettuja kohtauksia on n 7 minuuttia, ja pilalle menneitä otoksia saman verran. Lisäksi levyltä löytyy Gervais’n ja Robinsonin kolme videopodcastia (10 min.)

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202