Usva

The Mist (2007)

| DVD
  • 3

The Mist – Usva on kertomus ihmisistä, jotka jäävät ruoka-kauppaan loukkuun oudon usvan laskeutuessa pienen kaupungin ylle. Kaaottisessa tilanteessa paljastuu ihmisen todellinen luonne, kun ansaan jää…

julkaistu 2008-01-06 / päivitetty 22.09. klo 15:03

KUVA 4

Toby Jones, Thomas Jane ja Andre Braugher
Toby Jones, Thomas Jane ja Andre Braugher 

KUVA 3

Kauhun hetkiä supermarketissa
Kauhun hetkiä supermarketissa 

KUVA 2

Thomas Jane
Thomas Jane 

KUVA 1

Laurie Holden, Thomas Jane ja Nathan Gamble
Laurie Holden, Thomas Jane ja Nathan Gamble 

Usva

Ohjaus Frank Darabont
Näyttelijät Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Toby Jones
Maa Yhdysvallat
Pituus 126 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Darkwoods Productions, Dimension Films ja Future Film Oy
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

David Drayton (Thomas Jane) maalaa taulua työhuoneessaan eräänä iltana, kun kova myrsky kaataa suuren puun hänen ikkunasta sisään. Seuraavana aamuna David on naapurinsa kanssa kiroilemassa myrskyn tuhoja pihallaan, kun hän huomaa oudon valkoisen usvan laskeutuvan läheisiltä vuorilta. Hän kohauttaa harteitaan, ja lähtee ostamaan työkaluja kaupungista poikansa ja naapurinsa kanssa.

Samaan aikaan, kun epäluonnollisen sankka usva levittäytyy kaupunkiin, David on ostoksilla poikansa kanssa. Äkkiä kauppaan ryntää verta vuotava mies, joka väittää usvan olevan täynnä jonkinlaisia hirviöitä, jotka saalistavat ihmisiä. Ihmiset telkeytyvät kauppaan ja jäävät kauhuissaan odottamaan mitä tuleman pitää.

Stephen Kingin typeristä romaaneista syntyy yleensä vielä kelvottomampia elokuvia. Ainoat selkeät poikkeukset epäonnistumisiin ovat tehneet ohjaajat Stanley Kubrick (Hohto/1980) ja Usvan ohjannut Frank Darabont. Darabont on ennenkin sovittanut Kingin romaaneja valkokankaalle menestyksekkäästi (Rita Hayworth – avain pakoon/1994, Vihreä maili/1999).

Tällä kertaa Darabont on ottanut ensimmäistä kertaa asiakseen sovittaa valkokankaalle Kingin kauhuromaanin. Ei mikään pieni haaste.

Epäilyttävistä lähtökohdista huolimatta Darabont tekee yllättävän vakuuttavaa jälkeä. Darabontin itse käsikirjoittaman elokuvan merkittävin oivallus on se, että tukalassa paikassa mikään ei ole vaarallisempaa kuin ihminen, jota ei ole säännöt ja lait kahlitsemassa. Ihminen, joka taistelee olemassaolostaan, muuttuu alkukantaiseksi aistien ohjailemaksi eläimeksi. Ja se on pelottavampaa kuin tietokoneella luodut hirviöt tai usvassa vaeltelevat örvelöt.

Jonkun aikaa tosin näyttää siltä, että Darabont on rakentamassa perinteistä kauhuelokuvaa, jossa ansassa olevat ihmiset taistelevat ulkona vaanivaa pahaa ja tuntematonta voimaa vastaan. Elokuvan todellinen konflikti syntyy onneksi lopulta loukkuun jääneiden ihmisten välisestä jännityksestä ja muuttuu sitä myötä aidosti kiinnostavaksi: kun ihmiset pelkäävät, toiset kieltävät todellisuuden, jotkut kääntyvät Jumalan puoleen ja toiset suuttuvat. Harvat pysyvät rauhallisina ja säilyttävät järkensä. Suljetussa tilassa tällaiset ihmisryhmät ottavat ajan myötä tavalla tai toisella yhteen, se on luonnonlaki.

Kysymyksessä on siis itse asiassa enemmänkin psykologinen trilleri kuin puhdas kauhuelokuva, vaikka Kingin romaaniin perustuvana elokuvana sitä on helpompi markkinoida kauhuelokuvana.

Ei elokuvan toteutus kuitenkaan täysin ongelmaton ole. Välillä Darabontilta näyttää loppuvan usko henkilöhahmoihin ja tarinaan, jolloin pääosaan nousevat perinteiset kauhu-elementit, jotka tuntuvat halpamaisilta ja hieman pitkästyttäviltä. Tällöin kuvaan astuvat myös vähemmän ihastuttavat CGI-elementit, jotka eivät vakuuttaisi edes lasta. Lisäksi elokuva on puolisen tuntia liian pitkä, ja uhkaa viimeisten minuuttien aikana musertua oman dramaattisuutensa alle.

Useimmat elokuvan henkilöhahmoista ovat tutunoloisia stereotypioita, mutta onneksi mukaan on saatu pari poikkeuksellisen vahvaa luonnenäyttelijää, jotka pelastavat paljon. Marcia Gay Harden on ärsyttävän vakuuttava väsymättömän fanaattisena saarnaajana ja aliarvostettu brittinäyttelijä Toby Jones kerää vaivatta yleisön empatiat näytellessään terveellä maalaisjärjellä varustettua kaupanmyyjää. Elokuvan pääosassa nähtävä Thomas Jane jää kahden edellä mainitun varjoon läpi elokuvan.

Usva on yksi parhaimpia Stephen Kingin romaanin pohjalta kuvattuja elokuvia. Kunnia tästä kuuluu yksin Darabontille, joka onnistuu säilyttämään tarinan mielenkiintoisen näkökulman loppuun asti. Hatun noston Darabont ansaitsee myös Hollywood-konventioita uhmaavista loppuratkaisuistaan, jotka herättävät varmasti mielipiteitä elokuvien ystävissä.

Teksti © 2008 Antti Honkala

DVD: Future Filmin DVD on laatujulkaisu. Massiivinen 5.1 Dolby digital-ääniraita ei ole tasoiltaan erityisen tasapainoinen, mutta toimintakohtaukset järisyttävät minkä tahansa talon perustuksia kutkuttavasti. Äänisuunnittelussa on osattu kikkailla surround-äänen kanssa miellyttävästi. 1.85:1 anamorfinen laajakuva on hyvää perustasoa.

Lisämateriaalia on haalittu mukaan vaikuttava määrä, ottaen huomioon, että kysymyksessä on yhden levyn julkaisu. Mukana on tyypillinen ohjaajan kommenttiraita, joka on hieman kuiva, mutta informatiivinen, kuten nämä yhden ihmisen puhumat kommenttiraidat yleensä tuppaavat olemaan. Poistetuissa kohtauksissa syvennetään henkilöhahmoja ja heidän välisiä suhteita ja tässä onkin mukavasti katseltavaa. Levyltä löytyy myös ohjaaja Darabontin ja itsensä Stephen Kingin keskustelu, jossa kaverukset juttelevat niitä näitä. Anekdoottitasolla varsin viihdyttävä, mutta elokuvan suhteen täysin triviaali 12 minuutin pätkä. ”Webisodes”-otsikon alta löytyvät minidokumentit ovat itsenäisiä lyhyitä dokumentteja, joissa seurataan elokuvan tekoa eri päivinä. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä levyltä löytyy eräänlainen kunnianosoitus elokuvajulistetaiteilijalle nimeltään Drew Struzan, joka valottaa itse elokuvan avauskohtauksen viitteellisyyttä.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202