Unstoppable - pysäyttämätön

Unstoppable (2010)

| Blu-ray
  • 2

Rutiininomainen katastrofijännäri seuraa myrkkyjunan etenemistä kohti amerikkalaista kaupunkia.

Rauli Karjalainen
julkaistu 2011-03-30 / päivitetty 02.04. klo 03:03

KUVA 4

Pysäyttämätön juna
Pysäyttämätön juna 

KUVA 3

Miehet junassa
Miehet junassa 

KUVA 2

Pine pinteessä
Pine pinteessä 

KUVA 1

Chris Pine ja Denzel Washington
Chris Pine ja Denzel Washington 

Unstoppable - pysäyttämätön

Ohjaus Tony Scott
Näyttelijät Denzel Washington, Chris Pine, Rosario Dawson, Ethan Suplee, Kevin Dunn
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Jälleen yksi Tony ScottDenzel Washington -yhteistyö. Unstoppable – pysäyttämätön (2010) on rutiininomainen katastrofijännäri, jossa seurataan valloilleen päässeen myrkkyjunan vääjäämätöntä etenemistä kohti amerikkalaista kaupunkia. Vauhdin hurmaa karsii elokuvan tylsähkö toteutus.

Pullea duunari sählää ja myrkkyjuna karkaa käsistä. Katastrofia yrittävät estää ennenaikaiselle eläkkeelle pakotettu Frank Barnes (Washington) ja parisuhdeongelmien masentama nuori konduktööri Will Colson (Chris Pine). Kuljetusfirma haluaa pitää julkisivunsa puhtaana. Pienimmätkin kömmähdykset tulevat kuitenkin julki, kun tapahtumia voi seurata reaaliaikaisesti televisiosta.

Muun muassa Die Hard 4.0:n (2007) käsikirjoittanut Mark Bomback on työstänyt tositarinapohjaisen kauhuskenarion, joka ottaa pintapuolisesti kantaa työväenluokan heikentyneisiin oloihin. Kommentaari lihallistuu Barnesin hahmoon, joka edustaa kokemuksen perustuvaa ammattitaitoa ja korvaamatonta osaamista.

Varsinainen sankari löytyy kuitenkin tälläkin kertaa yhteisön ulkopuolelta. Rikkaan perheen vesa Colson suhtautuu työhönsä ylenkatsoen. Hänelle junan pysäyttämisessä on ensisijaisesti kyse vaimonsa pelastamisesta sekä tämän sydämen uudelleen valloittamisesta.

Washington ja Pine näyttelevät kumpikin hieman laiskasti, mutta siitä huolimatta heidän kohtauksensa pitävät elokuvan edes jotenkin raiteillaan. Turhan monen eri näkökulman välillä loikkiva leikkaus tekee kokonaisuudesta tasapaksun ja sävyttömän.

Painokkaimmat moitteet ansaitsee kuvaaja Ben Seresin, jonka CV:stä löytyy muun muassa parjattu Transformers – kaatuneiden kosto (2009). Ärsyttävästi kiertelevä, temppuileva ja zoomaileva kamera saa vatsan vääntelehtimään. Taidottomuus on yritetty piilottaa vauhdikkuuden alle siinä onnistumatta.

Unstoppable – pysäyttämätön on siloteltu ja pliisu: helppo sivuuttaa pelkällä olankohautuksella.

Blu-ray: Julkaisussa 5.1 DTS-HD MA -ääniraita ja 1080p 2.40:1 -laajakuva. Ekstroina ohjaaja Tony Scottin kommenttiraita, making of –kooste, esittelypätkät Derailed: Anatomy of a Scene, Hanging off the Train: StuntWork ja On the Rails with the Director and cast sekä teatteritraileri.

Teksti: © 2010 Rauli Karjalainen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202