Uhma on tositapahtumiin perustuva elokuva yli 1200:n valkovenäläisen juutalaisen selviytymistarinasta.
Edward Zwickin käsikirjoittama ja ohjaama Uhma on todellisiin tapahtumiin perustuva elokuva, joka kertoo yli 1200:n valkovenäläisen juutalaisen tarinan toisen maailman sodan ajalta. Elokuussa 1941 monet juutalaiset pakenivat saksalaisten puhdistuksia Valko-Venäjällä. Ne jotka onnistuivat pakenemaan, päätyivät kuka minnekin, pahimmassa tapauksessa metsiin ilman ruokaa ja suojaa.
Lipiczanskan suureen metsään pakeni kolmen veljeksen, Tuvia (Daniel Craig), Zus (Liev Screiber) ja Asael (Jamie Bell) Bielskin johdolla ryhmä juutalaisia. He rakensivat metsään alkeellisen yhteiskunnan, jossa ruoka jaettiin ja kaikki rakennettiin yhdessä. Olot olivat varsinkin talvella vaikeat, mutta vaihtoehtoja oli varsin vähän. Ajan myötä juutalaisväestön keskuudessa levisi huhu Bielskin-veljesten suojapaikasta, ja sodan aikana leirin koko kasvoi kasvamistaan. Alituisen saksalaisten partioiden pelossa elämisen lisäksi omat vaikeutensa toivat nälkä, taudit ja väestön sisäiset ristiriidat.
Paramount Vantagen vuoden 2007 kaksi suurinta riemuvoittoa olivat There Will Be Blood ja Menetetty maa. Vuonna 2008 samaa menestystä tavoittelivat mm. Reservation Road ja Uhma. Vaikka Uhmakin on korkeat tuotanto-arvot omaava laatu-elokuva, se ei kuitenkaan onnistu kertomaan tätä sinänsä erittäin tärkeää ja vähän tunnettua tositarinaa kovin persoonallisella tavalla. Zwick syyllistyy siihen samaan tyypillisyyteen ja sentimentaalisuuteen, johon useimmat sota- ja keskitysleiritarinat yleensä kaatuvat. Kysymyksessä on siis taas yksi perinteinen marttyyritarina juutalaisten kohtalosta.
Dramatiikkaa tarinasta ei todellakaan puutu ja vahvimmillaan Uhma on silloin, kun se kuvaa kolmen veljeksen keskinäisiä suhteita, jotka joutuvat kovalle koetukselle sodan aikana. Tuvia, jota Craig esittää tunteella, edustaa maltillisempaa linjaa. Hänen mukaansa on parempi piileskellä metsässä ja puolustautua vasta tarpeen vaatiessa. Zus puolestaan on kärsimättömämpi ja katkerampi, ja suosii hyökkäävää puolustusta liittyen Neuvostoliiton lippua kantavien partisaanien joukkoihin.
Heikoimmillaan Uhma on elokuvan alussa ja aivan lopussa. Heti aluksi tarina lähtee kyllä ripeästi käyntiin, mutta se ei vaikuta lainkaan kiinnostavalta tai erilaiselta ja kestää aikansa, ennen kuin katsoja kiinnostuu tarinan henkilöistä. Elokuvan lopulla Zwick puolestaan turvautuu kasvavissa määrin sota-elokuvista tuttuihin kliseisiin ja siihen eeppisen lopputaisteluun, josta jää hieman kierrätetyn materiaalin maku suuhun. Persoonallisempaa otetta tällainen hieno ihmistarina olisi kaivannut. Silti on sanottava, että sujuvasti toteutettujen, perinteisten sotadraamojen ystävät löytävät elokuvasta varmasti paljon hyvääkin.
DVD: Scanboxin DVD-julkaisu jättää hieman toivomisen varaa. 1.85:1 anamorfinen laajakuva ei ole terävin eikä kirkkain mahdollinen. Ääniraitoina on valittavana DTS ja DD 5.1. Molemmat ovat melkoisen tunkkaisia. Jopa DTS-äänen kanssa vahvistimeen saa kääntää rutkasti volyymia, jotta taistelukohtaukset heräävät eloon. Ääniraita ei myöskään hyödynnä takakaiuttimia juuri lainkaan.
Levyllä on mukana noin 45 minuuttia dokumentteja. “Return To The Forest” – dokumentti käy läpi itse elokuvantekoa ja myös tarinan taustoja. “Scoring Defiance” on lyhyt dokumentti elokuvan soundtrackin teosta. “Children of The Otriad” – dokumentissa Lipiczanskan metsästä eloonjääneiden omaiset muistelevat edesmenneitä sankareita, eikä tunteita todellakaan säästellä.
Mitään elokuvan lisämateriaaleista ei ole tekstitetty suomeksi.
Teksti © 2009 Antti Honkala
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA