Two Lovers

Two Lovers (2008)

| DVD
  • 3

Joaquin Phoenix ja Gwyneth Paltrow näyttelevät pääosia James Grayn tummasävyisessä draamassa.

julkaistu 2009-10-27 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 3

Joaquin Phoenix ja Gwyneth Paltrow
Joaquin Phoenix ja Gwyneth Paltrow 

KUVA 2

Elias Koteas, Gwyneth Paltrow ja Joaquin Phoenix
Elias Koteas, Gwyneth Paltrow ja Joaquin Phoenix 

KUVA 1

Gwyneth Paltrow ja Joaquin Phoenix
Gwyneth Paltrow ja Joaquin Phoenix 

Two Lovers

Ohjaus James Gray
Näyttelijät Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw, Isabella Rossellini, Elias Koteas
Maa Yhdysvallat
Pituus 105 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 2929 Productions, Tempesta Films ja Sandrew Metronome
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Joaquin Phoenix esittää vaikean menneisyyden omaavaa Leonard Kraditoria, henkisesti särkynyttä miestä, jonka vaimo on juuri jättänyt hänet. Ero on murtanut miehen täysin ja tuonut esiin kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän on ilmeisesti yrittänyt itsemurhaa useamman kerran. Viimeisin näistä kerroista nähdään heti elokuvan alussa: Leonard tiputtautuu mereen aikomuksenaan hukuttaa itsensä, mutta tulee keskellä pimeää vettä katumapäälle ja palaa pinnalle.

Hieman myöhemmin Leonard tapaa kauniin Sandran (Vinessa Shaw) vanhempiensa kautta. Kahden nuoren suhdetta katsellaan hyvällä, sillä Sandran vanhemmat ovat Leonardin vanhempien bisnes-tuttavia, ja nuorten rakastuminen tekisi hyvää mahdolliselle fuusiolle. Kaikki näyttääkin lupaavalta, kunnes Leonard tapaa naapurissa asuvan kauniin tytön, Michellen (Gwyneth Paltrow), joka sekoittaa kuviot täysin. Michelle saa kiedottua Leonardin pikkusormensa ympärille vaivatta, mutta ikävä kyllä elämä vetää kahta erilaista ihmistä jatkuvasti eri suuntiin.

Heti aluksi pyydän anteeksi arvosteluni ympäripyöreyttä ja hetkittäistä epämääräisyyttä. Two Lovers on yksi niistä elokuvista, joista ei pidä paljastaa liikaa yksityiskohtia.

Two Lovers on tavallaan hyvin perinteinen draama, tosin sävyiltään siinä määrin synkkä, että sitä voisi kutsua jopa tragediaksi. Sen rakenne on selkeä ja yllätyksetön, eikä se sisällä mitään suurta odottamatonta koukkua. Tarinan seuraaminen on helppoa, koska tämä tarina on nähty ennenkin. Siitä huolimatta Two Lovers on syvällinen ja ajatuksia herättävä draama. Se ei pelkää aiheuttaa katsojalle epämukaviakin tunteita, eikä ohjaaja James Graylla tunnu olevan pienintäkään halua miellyttää katsojaa. Hän haluaa kertoa tarinan juuri tietynlaisena, eikä tee kompromisseja. Niinpä elokuvan tunnelma on raskas ja synkkä. Taustalla kuullaan runsaasti dramaattista oopperamusiikkia, ja Grayn itsensä kirjoittama käsikirjoitus (kirjoitettu yhdessä Rick Menellon kanssa) sisältää viittauksen Hamletiin, joka sinänsä kertoo paljon niin elokuvan tyylistä kuin Leonardin hahmostakin.

Ihmiselämän suurimpia tunteita, niin hyvässä kuin pahassakin, käsittelevä käsikirjoitus on toisaalta otteessaan pitävä ja muodollisesti hallittu, ja siinä mielessä onnistunut. Toisaalta siitä löytyy elokuvan merkittävimmät viatkin: se on turhan alleviivaava, ja rautalangasta vääntävä. Katsojan omalle tulkinnalle ei jää paljoakaan varaa. Monet asiat olisi voitu tehdä selväksi hienovaraisemminkin.

Leonardin rooli on väitetysti Phoenixin viimeinen rooli, eikä kukaan, joka on katsellut hänen viime aikojen sekoilujaan televisiosta tai internetistä, voi olla pohtimatta tämän kummallisen näyttelijän uran todellista tolaa. Hän kärsii joko mielisairaudesta, tai sitten hänen hihassaan on vielä yksi ässä, ja tälle performanssille saadaan myöhemmin nauraa makeasti. Phoenixin sekoilut tätä elokuvaa markkinoidessaan ovat edelleen hyvässä muistissa, eikä mielikuvaa sekavasta ja järjettömiä puhuvasta eksentrisestä partasuusta saa karistettua katsoessaan hänen roolisuoritustaan kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivänä Leonardina. Hullu tai ei, Phoenix on yllättävää kyllä Two Loversin heikoin lenkki. Hänen näyttelemisestään puuttuu tunnetta. Hän rajoittuu korostamaan roolihahmonsa väsymystä ja epätoivoa, eikä jätä varaa nyansseille. Näyttelijä vaikuttaa nyt pelkästään sulkeutuneelta ja poissaolevalta. Jos Leonardin rooli jää todella Phoenixin joutsenlauluksi (mitä vahvasti epäilen), se on harmi, sillä Two Lovers ei kuulu miehen parhaimpiin rooleihin.

Puutteellisesta pääosanäyttelijästä ja turhan varmanpäälle pelaavasta käsikirjoituksesta huolimatta Two Lovers on tarkempaakin tutkimusta sietävä laadukas draama. Se kertoo kauniin ja todentuntuisen, joskin traagisen kertomuksen unelmista – niin toteutuneista kuin toteutumattomistakin.

DVD: Sandrew Metronomen DVD-julkaisu on riisuttu, mutta teknisesti täysin kelvollinen. Ääniraitoina on DTS ja DD 5.1-ääniraidat (joita ei juurikaan hyödynnetä elokuvan vähä-eleisessä äänisuunnittelussa) ja kuvaformaattina on 2.40:1 anamorfinen laajakuva. Lisämateriaaleja levyltä ei löydy lainkaan.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

Barking Dogs Never Bite

| 11.07.

Miksi julmuus eläimiä kohtaan provosoi, mutta ihmisten kaltoinkohtelu ei hetkauta, kysyy Bong Joon-hon sysimusta esikoiskomedia.

Lue lisää »

Hiljainen paikka Osa 2

| 11.06.

Hiljaisuus on yhä kultaa teattereihin tarkoitetun kauhuhitin jatko-osassa, josta sopii pitää ääntä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202