Twilight - Uusikuu

The Twilight Saga: New Moon (2009)

| DVD
  • 2

Vampyyrisaagan huippuodotettu toinen osa vie katsojan huumaavan intohimon pyörteisiin.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2010-03-18 / päivitetty 28.10. klo 09:09

KUVA 4

Bella ja Jacob
Bella ja Jacob 

KUVA 3

Bella ja Edward
Bella ja Edward 

KUVA 2

Bella
Bella 

KUVA 1

Jacob ja Bella
Jacob ja Bella 

Twilight - Uusikuu

Ohjaus Chris Weitz
Näyttelijät Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Peter Facinelli, Anna Kendrick, Elizabeth ReaserKellan Lutz, Nikki Reed, Rachelle Lefevre, Dakota Fanning
Maa Yhdysvallat
Pituus 130 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Summit Entertainment, Sunswept Entertainment, Temple Hill Entertainment, Nordisk Film
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kahdeksantoista vuotta täyttävä Bella (Kristen Stewart) potee ikäkriisiä, sillä hän ei haluaisi vanheta Edwardin (Robert Pattinson) pysyessä ikuisesti 17-vuotiaana. Ikäkriisistä tulee varsinainen painajainen pieleen menneiden syntymäpäiväjuhlien päätteeksi. Edwardin mielestä Bellan on liian vaarallista seurustella hänen kanssaan, saati olla hänen perheensä keskuudessa, joten hän jättää tytön ja Culleneiden klaani muuttaa pois Forksista.

Bella on kuukausia syvästi masentunut Culleneiden lähdön vuoksi. Bellan ahdinkoa helpottaa vanha perhetuttu Jacob (Taylor Lautner), ja heidän välilleen syntyy vahva ystävyyssuhde. Edwardin ollessa pois kuvioista Jacob yrittää hurmata Bellan ja näyttää hänen olevan muutakin kuin vain hyvä ystävä. Kaikki on hyvin siihen asti, kunnes Jacobin salaisuus paljastuu.

Cullenit palaavat myös kuvioihin Alicen nähtyä Bellan hyppäävän kalliolta – hän luulee tämän tehneen itsemurhan. Edward kuulee tapahtuneesta ja potee syyllisyyttä hänen kuolemastaan. Hän ei kykene elämään ilman Bellaa, joten hän matkaa Italiaan anelemaan Voltureilta kuolemaa…

Twilight – Uusikuu on Chris Weitzin ohjaama ja Melissa Rosenbergin käsikirjoittama elokuva, joka perustuu Stephenie Meyerin kirjoittamaan Twilight-kirjasarjaan. Siinä missä Twilight – Houkutus keskittyi kuvaamaan kiellettyä rakkautta kahden toisilleen vastakohtia olevan nuoren välillä, Uusikuun juoni puolestaan pyörii perinteisen kolmiodraaman ympärillä, jossa sydämen särkymiseltä ei voida välttyä. Se on tarina kaipauksesta, menettämisestä ja halujen vaarallisuudesta.

Elokuva vie katsojan huumaavan intohimon pyörteisiin. Kaihoisat katseet, hellät huulten kosketukset ja piinallisen pitkät suudelmat jatkuvat jatko-osassa. Stewartin ja Pattinsonin välinen kemia tosin jää vähäiseksi Lautnerin sekoittaessa pakkaa.

Chris Weitzin ohjauksen alla näyttelijät ovat saaneet enemmän itseluottamusta, joka näkyy puolestaan näyttelemisessä. Stewart on parantanut otettaan, kovuuden lisäksi nähdään myös se haavoittuvainen, rakkaudesta riutuva Bella. Pattinsonin mumiseva Edward ei tee sen suurempaa vaikutusta, nähtäväksi jää onko roolihahmo yhtä tylsä myös jatkossa. Taylor Lautner lienee elokuvan yksi kirkkaimmista tähdistä. Hänen täydellinen hammasrivistönsä ja hyvin treenattu kroppansa tulee varastamaan miljoonan teinitytön sydämen.

Weitz on saanut aikaiseksi kohtalaisen hyvän elokuvan, vaikka juoni on heikko ja sortuu ennalta-arvattavuuteen. Ensimmäisessä elokuvassa nähtävät puutteet on korjattu hienosti, Uusikuu onkin visuaalisesti onnistunut tekele. Komeudesta ei ole puutetta, oli kyse sitten näyttelijöistä tai maisemista yleensä. Toimintakohtaukset ovat näyttäviä, eikä tietokoneanimoituja susiakaan ole moittiminen. Myös vampyyreiden liikehdintää on paranneltu: ne eivät näytä enää vaijereilla roikkuvilta sätkyukoilta. Houkutuksen puutteet on saatu korjattua varsin onnistunein menetelmin, parantamisen varaa toki löytyy vielä jatkoa ajatellen. Kaikesta huolimatta Uusikuu kuitenkin pysyy varsin uskollisena ensimmäiselle elokuvalle: intiimiys ja kiihko säilyvät.

Uusikuu ei ole suureksi hämmästykseksi pettymys, vaikka pariin otteeseen epätoivon siementä kylvettiinkin. Se on varsin nautittava kaksituntinen, myös meille teini-iän aikapäiviä sitten ohittaneille.

DVD: Nordisk Filmin kahden levyn erikoisjulkaisu hipoo täydellisyyttä. Tekniseltä puolelta ei löydy moittimisen sanaa, kiitokset anamorfisen laajakuvan 2.40:1 ja jykevänä toistuvan DTS Dolby Digital 5.1 ääniraidan.

Lisämateriaalia tarjotaan todella runsaalla kädellä. Kaiken kaikkiaan yli kaksi tuntia kestävä erillinen dvd tarjoaa Twilight-faneille sen, mitä he haluavatkin. Lisälevyllä nähdään niin perinteistä poistettua kohtausta kuin myös musiikkivideoitakin.

6-part Documentary kertoo kuuden eri minidokumentin avulla elokuvan teosta. Ne tutustuttavat katsojan niin näyttelijöihin ja heidän elämäänsä elokuvan ensimmäisen osan jälkeen, seurataan ohjaajaa hänen työssään ja nähdään otteita tuotannosta eli miten kohtauksia tehdään. Myös visuaaliset efektit ja niiden tekotavat tulevat tutuksi.

Becoming Jacob ja Introducing the Wolf Pack vievät katsojat ihmissusien maailmaan. Nähdään niukkapukeisia nuoria miehiä, jotka kertovat omista roolihahmoistaan.

Shootin in Italy kertoo nimensä mukaisesti kuvauksista Italiassa ja produktiosta siellä. Levyn tarjonnan lopettaa Eclipse Sneak Peak, joka nopeasti näyttää otoksia saagan kolmannen osan kuvauksista.

Lisämateriaalitarjonnassa on ainoa miinuspuoli – sitä ei ole tekstitetty suomeksi. Toisaalta tekstityksen puuttumista ei välttämättä edes huomaa, sillä silmänruoka vie suuremman osan keskittymiskyvystä.

Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202