Toy Story 3

Toy Story 3 (2010)

| Blu-ray
  • 5

Pixar-studioiden mainio animaatio on huikean hauska seikkailu, josta välittyy ystävyyden merkitys.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2010-11-28 / päivitetty 28.11. klo 12:12

KUVA 4

Barbie ja Ken tutustuvat
Barbie ja Ken tutustuvat 

KUVA 3

Tuhti-karhun opastetulla kierroksella
Tuhti-karhun opastetulla kierroksella 

KUVA 2

Tuttu lelujengi kohtaa päiväkoti Päivänpaisteen.
Tuttu lelujengi kohtaa päiväkoti Päivänpaisteen. 

KUVA 1

Andy ja lempilelut
Andy ja lempilelut 

Toy Story 3

Ohjaus Lee Unkrich
Näyttelijät Antti Pääkkönen/Tom Hanks, Santeri Kinnunen/Tim Allen, Nina Tapio/Joan Cusack, Pekka Autiovuori/Don Rickles, Maija-Liisa Peuhu/Estelle Harris, Petteri Summanen/John Ratzenberger, Jarmo Koski/Blake Clark,Mikko Kivinen/Wallace Shawn, Markku Huhtamo/Ned Beat
Maa Yhdysvallat
Pituus 103 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Pixar-studioiden tuottama mainio Toy Story 3 tuo valkokankaalle tutun lelujengin Woodyn ja Buzzin luotsaamina. Se tarjoilee seikkailun ja ystävyyden täyteisen parituntisen. Taitavasti toteutetun elokuvan hienous piilee sen tarkoin luoduissa hahmokuvauksissa ja tarinan moniulotteisuudessa.

Tapahtumat alkavat toystorymaiseen tyyliin. Ensimmäisessä kohtauksessa esitellään leikin kautta elokuvan keskeisimmät leluhahmot. Vauhdikkaan alun jälkeen siirrytään karuun todellisuuteen. Lelujen omistaja, Andy, on lähdössä opiskelemaan ja lelut sijoitetaan Päivänpaisteen päiväkotiin. Päivänpaiste vaikuttaa aluksi lelujen taivaalta, mutta mielikuvat osoittautuvat pian vääriksi. Andyn lelut alkavatkin suunnitella suurta pakoa kohti vehreämpiä leikkikenttiä.

Mukana on tuttujen lelujen lisäksi myös uusia hahmoja, kuten vaaleanpunainen mansikalta tuoksuva Tuhti–karhu ja yksin unelmalinnassaan asuva Ken-nukke unelmavaatteineen. Näiden hahmojen kautta valotetaan kaltoin kohdeltujen lelujen sielunelämää. Myös yksinäisyyttä ja hylätyksi tulemisen pelkoa käsitellään, toki lempeällä kädellä, rakkauden parantavaa voimaa unohtamatta.

Käsikirjoittajat (Michael Arndtin, Andrew Stanton ja John Lasseter) ovat taikoneet otteessaan pitävän seikkailutarinan. Tarina on kekseliäs, yllätyksellinen ja hauska. Siitä riittää iloa koko perheelle ja sen syövereistä on löydettävissä nerokkaita piilomerkityksiä. Lelujen ja lasten keskinäisten suhteiden kautta tuodaan esille omien tekojen vaikutuksia ympäristöön ja kanssaeläjiin.

Dialogi on nokkelaa ja oivaltavaa. Kuvakerronnalle on annettu tilaa ja monissa kohtauksissa on verratonta tilannekomiikkaa. Lapset ja aikuiset saavat nauraa vatsansa kipeäksi vaikkakin eri syistä. On hienoa, että koomisuus piilee tilanteissa eikä ole jouduttu sortumaan kliseisiin tai navan alapuoliseen huumoriin.

Suomenkielisen version ääninäyttelijät on valittu taiten rooleihinsa. Erityisesti Barbien (Krisse Salminen) ja Kenin (Eppu Salminen) välistä keskustelua on hulvattoman hauskaa kuunnella. Myös Mikko Kivinen Rex-dinona saa hymyn nousemaan huulille. Ääninäytteljiät tuovat kukin oman lisävivahteensa hahmojen luonteisiin. Tästä voidaan kiittää suomenkielisen dialogin ohjaajaa, Markus Bäckmania.

Kyseessä on täydellisesti onnistunut jatko-osa. Se toimii itsenäisenä teoksena, vaikka siinä on viitteitä aiempien elokuvien tapahtumiin. Toy Story 3 sulkee myös hienosti Andyn ja lelujen yhteisen matkan ja näin ollen tälle trilogialle ei liene luvassa jatkoa. Ainakin niin toivoisi, koska täydelliseen on hyvä lopettaa.

Blu-ray: Disneyn 2-levyinen julkaisu on teknisesti korkealaatuinen. Teräväpiirtoinen kuva (1080p HD-laajakuva 1.85:1) ja kirkkaasti toistuvat äänet (DTS-HD Master Audio 5.1, englanniksi myös DTS-HD 7.1 Master Audio) täydentävät elokuvakokemuksen.

Julkaisulla on lelulaatikollisen verran lisämateriaalia ja lyhytelokuva Päivä ja Yö. Mukana on interaktiivinen peli (Toy Story Trivia Dash), kaksi minidokumettia elokuvan tekemisestä, elokuvan kommenttiraita ja kaksi kohtausta (Bonnien leikkituokio ja Länkkäriavaus). Monipuolinen lisämateriaali kruunaa Toy Story-elämyksen.

© 2010 Teksti: Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202