Alex Proyasin elokuvassa Nicolas Cage yrittää pelastaa maailman kun vuonna 1959 tehty ennustus uhkaa toteutua.
Vuonna 1959 peruskoulun avajaisjuhlassa oppilaita pyydetään piirtämään kuvia, jotka talletetaan koulun perustuksiin muurattavaan metallisäiliöön avattavaksi 50 vuoden kuluttua. Kun muut piirtävät futuristisia kuvia tulevaisuudesta, omalaatuinen tyttö Lucinda (Lara Robinson) piirtää paperin täyteen satunnaisia numeroita.
50 vuotta myöhemmin haudattu aikakapseli avataan, ja tytön tekemä paperi päätyy Caleb Youngin (Chandler Canterbyru) käsiin. Calebin isä, professori John Koestler (Nicolas Cage), selvittää satunnaisten numeroiden olevan koodattu viesti, joka sisältää tarkat tiedot kaikista vuosien aikana tapahtuneista onnettomuuksista. Viesti ennustaa myös kolme tulevaa tapahtumaa, joista viimeinen on maailmanlaajuinen katastrofi.
Alex Proyas tietää, kuinka tehdään visuaalisesti näyttäviä elokuvia, eikä hän myöskään pelkää kokeilla mitään uutta. Tästä ovat todisteena goottivaikutteinen The Crow, tummanpuhuva futuristinen Dark City ja robotiikan eettisyyttä ja ihmisen ja koneen välisiä eroja kuvaava I, Robot. Hänen uusin elokuvansa Tieto on rakennettu ”kaikella on tarkoituksensa” – käsitteen alle.
Teemansa puolesta Tieto on mitä kiinnostavin, se on kuin sekoitus Steven Spielbergiä ja M. Night Shyamalania. Siellä täällä nähtävät juonenkäänteet toimivat ja tekevät elokuvasta katsottavan. Juonellisesti elokuva etenee verkkaisesti, eikä asioita selitellä sen enempää. Toisaalta se on varsin ärsyttävää, sillä siihen yhteen mielenkiintoisimmista seikoista kun ei anneta vastausta. Tämä taitaa kuitenkin olla ohjaajalta täysin tarkoituksenmukaista katsojan provosoimista.
Elokuva on trillerin, kauhun ja draaman tasapainoilua, jossa on nuoralta putoamisen vaara. Turvaverkko on syytä olla olemassa, sillä mitä edemmäs elokuva etenee, sen oudommaksi se muuttuu, ja putoamisen uhka on mitä todennäköisintä.
Tieto onnistuu hetkittäin herättämään katsojassa toivon pilkahduksia. Se kokee uudestisyntymisen kohtauksissa, joissa tapahtuu jotain katastrofaalista. Parhaat palat ovatkin onnettomuuksissa, joiden visuaalinen toteutus hivelee silmiä. Tuntuu varsin kamalalta kehua lentokoneen putoamista keskelle ruuhkaista moottoritietä, liekkimeren nuollessa ympäristöä ja epäonnisten matkustajien kärsivien huutojen porautuessa tärykalvolle.
Elokuva ei ole Nicolas Cagea parhaimmillaan. Kenelle muulle tahansa pelastajan viitta olisi sopinut, mutta Cagea se ei jostain syystä pue. Rooli vain ei tunnu istuvan hänen päälleen tutuista maneereista huolimatta. Lapsinäyttelijät Chandler Canterbury ja kaksoisroolin tekevä Lara Robinson tekevät kumpainenkin juuri sen, mikä heille on annettu tehtäväksi: näyttelevät onnistuneesti pelokkaita lapsia, joilla on suurempi tarkoitus tässä universumissa.
Mistä on tämän päivän elokuva tehty? Ilmastokatastrofeista, maailmanlopun pelosta, oudoista kivistä, paranormaaleista ilmiöistä, kuiskaavista miehistä, salaperäisistä koodeista ja new age-hötöistä? Näistä on tämän päivän elokuva tehty. Suht toimiva resepti, jota myös Tieto noudattaa. Se on kiehtova tekele, joka kompastelee pitkin matkaa, mutta joka kuitenkin jaksaa aina nousta takaisin jaloilleen. Se jaksaa viihdyttää melkeinpä koko kestonsa ajan.
DVD: Nordisk Filmin julkaisun kuvanlaatu on terävä alusta loppuun asti, kiitokset 2.35:1 anamorfisen laajakuvan. Äänet kuuluvat Dolby Digital 5.1. kirkkaana.
Levyllä ei valitettavasti ole lisämateriaalia, ellei alussa nähtäviä muiden elokuvien trailereita lasketa siksi. Levy jää näiltä osin keskeneräiseksi, sillä mieluusti sitä olisi katsonut sekä ohjaaja Alex Proyasin että näyttelijöiden kommnenttiraidat elokuvasta.
Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA