There Will Be Blood

There Will Be Blood (2007)

| DVD
  • 5

Paul Thomas Andersonin There Will Be Blood on synkkä kertomus 1900-luvun taitteen amerikkalaisesta öljypohatasta.

julkaistu 2008-01-06 / päivitetty 16.04. klo 21:09

KUVA 4

Dillion Freasier ja Daniel Day-Lewis
Dillion Freasier ja Daniel Day-Lewis 

KUVA 3

Keskellä Daniel Day-Lewis, oikealla Ciarán Hinds
Keskellä Daniel Day-Lewis, oikealla Ciarán Hinds 

KUVA 2

Öljylähde palaa.
Öljylähde palaa. 

KUVA 1

Daniel uuden seurakuntansa keskellä
Daniel uuden seurakuntansa keskellä 

There Will Be Blood

Ohjaus Paul Thomas Anderson
Näyttelijät Daniel Day-Lewis, Dillon Freasier, Paul Dano, Ciarán Hinds
Maa Yhdysvallat
Pituus 158 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Ghoulardi Film Company, Paramount Vantage ja Miramax Films
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Huippulahjakas nuori amerikkalaisohjaaja Paul Thomas Anderson (mm. Magnolia, Boogie Nights, Punch-Drunk Love) on kunnostautunut hieman alavireisissä elokuvissa, joissa usein kuvataan umpikujaan ajautuneita, epätoivoisia ihmisiä. There Will Be Blood on jopa tässä kontekstissa hänen tähänastisista elokuvistaan synkin ja myös pessimistisin. Eikä ihme, teemana on ihmisen ahneus ja korruptio.

There Will Be Blood on tarina 1900-luvun taitteen Amerikasta ja yhdestä nousevasta öljypohatasta, Daniel Plainview’sta (Daniel Day-Lewis<). Daniel on kunnianhimoinen ja häikäilemätön, mutta myös älykäs ja tarvittaessa charmikas mies, joka ei vielä menestyttyäänkään pelkää liata käsiään rakentaessaan aina uusia öljynporaamoita Amerikan takapajuisille öljymaille. Hän saapuu miehineen pieniin kyliin, lupaa vaurautta ja kehitystä hyväuskoisille maalaisille, ja ostaa heidän maansa naurettavaan hintaan. Öljyrahat virtaavat tietenkin lopulta jonnekin aivan muualle, mutta tässä vaiheessa Daniel on jo pienen poikansa kanssa jatkanut matkaansa seuraavaan kohteeseen.

Elokuvassa seurataan Danielin saapumista Kaliforniaan ja pyrkimystä ostaa kaikki mahdollinen lupaava maa suuren öljy-yhtiön Standard Oilin nenän edestä. Kalifornian-projekti ei kuitenkaan suju täysin ongelmitta, sillä yhteisön hengellinen johtaja ja moraalinen selkäranka, Eli Sunday (Paul Dano), ei aio päästää Danielia helpolla.

There Will Be Blood rakentuu lähes täysin henkilöhahmojen välisten jännitteiden varaan, erityisesti Danielin ja Elin väliseen vastakohtaisuuteen sekä Danielin ja hänen poikansa suhteen ristiriitaisuuteen. Elokuvan nimi kertoo paljon siitä tunnelmasta, mikä elokuvassa vallitsee: se on kuin äärimmilleen kiristetty viulunkieli, joka odottaa katkeamistaan. Anderson ohjaa elokuvaansa määrätietoisesti tästä näkökulmasta. Jokainen kuva ja ääni alleviivaa tätä tunnelmaa, tyyntä hetkeä ennen myrskyä.

Odottavaa ja painostavaa atmosfääriä lisäävät pitkät, dialogittomat ja hidasliikkeiset (tai usein täysin liikkumattomat) otokset, jotka kuvaaja Robert Elswit on kuvannut kauniisti, vaihdellen komeista laajakuvista intensiivisiin puolilähikuviin ja lähikuviin. Daniel Day-Lewisin uurteiset kasvot tulevat katsojalle nopeasti tutuiksi.

There Will Be Blood on kerronnaltaan siis varsin verkkainen, ja se toimii elokuvan eduksi tarinan alku- ja keskivaiheilla. Loppupuolella elokuvan rytmi olisi kenties kaivannut hieman tihennystä, sillä nyt se tuntuu jopa tuskaisen hitaalta.

Daniel Day-Lewis tekee uskomattoman, suorastaan ravistelevan roolisuorituksen häikäilemättömän ahneena öljyparonina, joka voidaan nähdä koko amerikkalaisen yhteiskunnan vertauskuvana: ahne ja moraaliton, mutta vahva ja vastustamaton.

Plainview muuttuu työtä pelkäämättömästä työläisestä henkisesti korruptoituneeksi, perheettömäksi sikarimieheksi. Pienten yksityiskohtien kautta Day-Lewis muokkaa hahmostaan monumentaalisen antisankarin, joka hallitsee varsinkin elokuvan loppupuolta silkalla olemuksellaan.

Nuori ja kokematon Paul Dano esittää saarnamies Eli Sundayta tahallisen vähä-eleisesti ja laiskasti, mikä toimii oivallisena vastakohtana Day-Lewiksen maanisen räjähtävälle Danielille. Toisaalta, näillä kahdella hahmolla on myös paljon yhteistä.

There Will Be Blood on hengästyttävä ja vaativa elokuva, jota on mahdotonta katsella toisella silmällä. Se imaisee katsojan herkästi mukaansa intensiteetillään ja vaatii huomiota. Kysymyksessä on yksi niistä elokuvista, jonka jälkeen on pitkään epävarma olo sen suhteen pitikö siitä vai ei. Se on armottomuudessaan ja synkkyydessään suurimmaksi osaksi epämiellyttävää katseltavaa. Silti sen äärelle haluaa palata. There Will Be Bloodia on vaikea unohtaa ja ohittaa.

Teksti: 2008 Antti Honkala

DVD: Disneyn julkaiseman DVD:n perusversiossa kuvasuhde on anamorfinen 2.40:1. Kuva on terävä ja värit kylläisiä. Äänivalintana on DD 5.1, joka toistaa niin puheen, tehosteet kuin huumaavan musiikin kerrassaan elävästi. Ekstrana tällä DVD:llä on 15 minuutin mittainen kuvamontaasi, joka koostuu öljynporauksen historian arkistokuvista vertailtuna elokuvan kuvamateriaaliin.

DVD-teksti: 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202