Yes Men Fix the World, The

The Yes Men Fix the World (2010)

| DVD
  • 4

Yes Men -duo osoittaa käytännön aktivismin ja satiirin avulla, kuinka vapaa markkinatalous on mätä idea.

Rauli Karjalainen
julkaistu 2010-11-18 / päivitetty 22.11. klo 13:01

KUVA 4

Vakuutusyhtiöiden konferenssi
Vakuutusyhtiöiden konferenssi 

KUVA 3

Intialaiset kiittävät
Intialaiset kiittävät 

KUVA 2

Bichlbaum uutisissa
Bichlbaum uutisissa 

KUVA 1

Andy Bichlbaum, Mike Bonanno
Andy Bichlbaum, Mike Bonanno 

Yes Men Fix the World, The

Ohjaus Andy Bichlbaum, Mike Bonanno, Kurt Engfehr
Näyttelijät Andy Bichlbaum, Mike Bonanno, Reggie Watts
Maa Ranska / Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 87 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Andy Bichlbaum ja Mike Bonanno väsäävät valenettisivuja ja esiintyvät suuryritysten edustajina yritysseminaareissa ja uutisissa. Huijaustaktiikan avulla miehet tuovat näkyväksi bisneksen tekemisen taustalta löytyvän ahneuden ja moraalittomuuden.

The Yes Men Fix the World on toinen aktivistiryhmä The Yes Menin tempauksia ja huijausiskuja kartottava dokumentti. Ensimmäinen, The Yes Men (2003), esitteli sympaattisen miesduon tyylin ja tavoitteet. Elokuva oli kerronnaltaan kuitenkin aavistuksen raskassoutuinen. Nyt rytmitys pelaa ja satiiri viiltää.

Vapaan markkinatalouden kannattajat väittävät, että kun yrityksille annetaan mahdollisimman paljon valtaa ja markkinoita säätelevän valtion rooli kutistetaan minimiin, on lopputulos kaikkien kannalta paras mahdollinen. Bichlbaum ja Bonanno havainnollistavat muutaman tapauksen avulla, kuinka näin ei ole.

Vuonna 1984 Intiassa tapahtui kaikkien aikojen vakavin teollisuusonnettomuus. Union Carbiden omistamalta hyönteismyrkkytehtaalta purkautui Bhobalin kaupunkiin myskyllistä metyyli-isosyanaattia, minkä seurauksena 8 000–30 000 ihmistä sai surmansa. Myöhemmin myrkylle altistuminen on johtanut arviolta 20 000 ihmisen kuolemaan. Eloon jääneillä on pahoja keuhko- ja silmävaurioita.

Union Carbide on nykyään Dow Chemicalin omistama yhtiö, eikä se ole koskaan ottanut tapahtumasta kunnollista vastuuta. Onnettomuuden uhreille maksetut korvaukset ovat olleet naurettavan pieniä. Vuonna 2004, onnettomuuden kaksikymmentävuotismuistopäivänä, Yes Men päätti kaivaa luurangon esiin kaapista.

Andy Bichlbaum esiintyi BBC:n uutisissa Dow Chemicalsin puhemiehenä valenimellä Jude Finisterra. Kutsun uutisiin Bichlbaum sai tekaistun nettisivun avulla. Bichlbaum kertoi suorassa lähetyksessä, että Dow Chemicals aikoo vihdoin ottaa tapahtumista täyden vastuun ja maksaa onnettomuuden uhreille korvauksia 12 miljardin dollarin edestä.

Ajatus vastuun ottamisesta ei ollut osakkeenomistajien mieleen. Dow Chemicalsin osakekannan arvo tippui uutisen johdosta 23 minuutissa kahdella miljardilla dollarilla. Bichlbaumia syytettiin siitä, että hän oli tempauksellaan tehnyt vain hallaa onnettomuuden uhreille antamalla näille perusteettomia lupauksia. Syyttelijät eivät kuitenkaan tulleet ajatelleeksi sitä, kuinka merkittävä teko vaietun ongelman nostaminen uudelleen julkisuuteen lopulta oli.

Yritysseminaareissa Yes Men kohtaa lisää yllätyksiä. Kun miehet esittelevät vakuutusyhtiöiden konferenssissa eliitille tarkoitettua räikeän koomista pallonmuotoista suojapukua, on vastaanotto mykistävä. Ihmiset tulevat vaihtamaan käyntikortteja ja tiedustelemaan puvun sietokyvystä bioasehyökkäyksiä vastaan. Provokaatiot niellään purematta.

Vaikka The Yes Men Fix the World ei pureudu tarkasteluissaan lopulta mitenkään erityisen syvälle, on se hieno yhdistelmä vähäeleistä komiikkaa ja kekseliästä aktivismia. Puolitoistatuntia viihdyttävää vastarintaa.

DVD: Pan Visionin julkaisema dvd on peruslaatuinen. Luultavasti osin heikkotasoisista kameroista johtuen kuva (16:9 anamorfinen laajakuva) on välillä rakeinen, mutta pääosin menettelevä. Ääni Dolby Digital 2.0/5.1 toimii hyvin.

Lisämateriaalia löytyy määrällisesti kohtalaisen paljon. Kahdeksan 10-20 minuutin mittaista katkelmaa laajentavat kuvaa Yes Menin toiminnasta. Katkelmien tekninen laatu ei kuitenkaan ole erityisen hyvä eikä ekstroille löydy lainkaan tekstitystä. Lisäksi traileri.

Teksti: © 2010 Rauli Karjalainen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202