Three Burials, The - Kolmesti kuopattu

The Three Burials of Melquiades Estrada (2005)

| DVD
  • 5

Tommy Lee Jonesin esikoisohjaus on piinaava kertomus vieraantuneista ihmisistä, mutta myös ystävyydestä ja eräästä lupauksesta.

julkaistu 2008-11-15 / päivitetty 25.08. klo 15:03

KUVA 4

Barry Pepper ja January Jones.
Barry Pepper ja January Jones. 

KUVA 3

Barry Pepper ja Tommy Lee Jones.
Barry Pepper ja Tommy Lee Jones. 

KUVA 2

Julio Cesar Cedillo ja Tommy Lee Jones.
Julio Cesar Cedillo ja Tommy Lee Jones. 

KUVA 1

Tommy Lee Jones.
Tommy Lee Jones. 

Three Burials, The - Kolmesti kuopattu

Ohjaus Tommy Lee Jones
Näyttelijät Tommy Lee Jones, Barry Pepper, Julio César Cedillo, January Jones, Dwight Yoakam, Levon Helm, Melissa Leo, Vanessa Bauche.
Maa Yhdysvallat / Ranska
Pituus 121 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Europa Corp., The Javelina Film Company ja Scanbox Entertainment
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

The Three Burials -elokuvan juliste.

Näyttelijänä paremmin tunnetun Tommy Lee Jonesin virallisen esikoisohjauksen (Jones on ohjannut aikaisemmin yhden TV-elokuvan, The Good Old Boys / 2005) matka kesti Suomeen peräti 3 vuotta. Scanbox julkaisee elokuvan suoraan DVD:llä, mikä ei ole suuri ihme, kassapotentiaalia tällaisella elokuvalla on hyvin vähän.

Elokuva itsessään puolestaan on pieni ihme. Se on nimittäin harvinaisen toimiva esikoisohjaus, riipaiseva henkilökuvaus ja kokonaisuutena kaunis ja ajatuksia herättävä pienen budjetin indie-elokuva.

Barry Pepper esittää Mike Nortonia, Meksikon ja USA:n rajalla työskentelevää rajavartijaa, joka eräänä päivänä ampuu vahingossa Melquiades Estrada-nimisen meksikolaismiehen. Rajavartijat pitävät tiedon itsellään, eikä paikallinen poliisikaan ole erityisen halukas puuttumaan yhden mitättömän meksikolaisen kuolemaan. Pete Perkinsin (Tommy Lee Jones) on vaikeaa hyväksyä tilannetta, sillä Melquiades oli hänen paras ystävänsä. Joitakin päiviä myöhemmin Petelle paljastuu, kuka hänen ystävänsä surmasi ja hän päättää ottaa lain omiin käsiinsä. Samalla Pete aikoo pitää lupauksen, jonka kerran teki tapetulle ystävälleen.

Melquiades Estrada: Promise me one thing, Pete. If I die over here, carry me back to my family and bury me in my home town. I don’t want to be buried on this side among all the fucking billboards.

Hyvin rauhallisesti kerrottu ja kuvattu tarina sijoittuu Texasiin, nyky-aikaan. Vuodella ei sinänsä ole mitään merkitystä, sillä elokuvassa aika on pysähtynyt. Miehet ovat lehmipoikia, naiset ovat naisia. Pojat tekevät sitä, mitä heidän isänsäkin tekivät. Ihmiset ovat vieraantuneet toisistaan ja yhteisöstään. Vilpittömyys on harvassa. Guillermo Arriagan (mm. 21 grammaa) käsikirjoituksessa on aistittavissa jonkinlaista toivottomuutta. Silti elokuva päättyy toivonpilkahdukseen.

Jones ohjaa elokuvaansa epätavallisella rytmillä ja rakenne poikkeaa Hollywood-perinteistä. Ensimmäisen näytöksen lopulla katsoja on hieman hämillään: mitä tapahtui ja koska? Pian Jones kuitenkin hylkää sinänsä mielenkiintoisen kerronnallisen kikkailunsa ja keskittyy itse tarinaan. Nyt tarina muuttuu suoraviivaisemmaksi ja helpommin seurattavaksi.

Elokuvan kantaviksi voimiksi nousevat Tommy Lee Jonesin ja Barry Pepperin kiitettävät roolisuoritukset. Heidän henkilöhahmot kehittyvät mielenkiintoisella tavalla läpi elokuvan ja nimenomaan näiden henkilöiden kautta peilataan elokuvan teemoja, vieraantumista ja ystävyyttä. Elokuvan ihmiset kuvataan henkilöinä, jotka katselevat kiinnostuneina ja jopa hämmentyneinä suuria tunteita televisiosta, mutta eivät tunnista niitä omissa elämissään. Jonesin hahmo Pete Perkins on ainoa, joka tuntuu tämän tiedostavan.

The Three Burials – Kolmesti kuopattu (2005, Yhdysvallat, Ranska) on osoitus siitä, että Tommy Lee Jones ei ole pelkästään Hollywoodin nimekkäimpiä näyttelijöitä, vaan hänessä on potentiaalia myös huomionarvoiseksi elokuvaohjaajaksi. Hänen teemoiltaan ja sisällöltään rikas debyyttinsä on pieni, mutta väkevä muistutus siitä, että USA:ssa osataan edelleen tehdä myös laadukkaita elokuvia, ei pelkästään suuria.

Dvd: Scanboxin DVD-julkaisu jatkaa Scanboxin laadukkaiden julkaisujen putkea. Elokuvassa on kirkas ja terävä anamorfinen 2.35:1 laajakuva. Ääniraitana on se perinteinen 5.1 DD.

Lisämateriaalia levyltä löytyy kiitettävästi. Levyn parasta antia on making of-dokumentti, jossa Tommy Lee Jones, Barry Pepper ja käsikirjoittaja Guillermo Arriaga kertovat elokuvan kuvauksista ja teemoista. Mielenkiintoista syvyyttä tuo myös lähes 20 minuuttia poistettuja/pidennettyjä kohtauksia, jotka ovat laadultaan todella raakoja, mutta sitäkin kiinnostavampia. Myös Tommy Lee Jonesin ja Arriagan tenttaus Cannesin filmifestivaaleilla on myös kiinnostava reilu kymmenminuuttinen.

Levyltä löytyy myös dokumentti elokuvan musiikin teosta ja kasa elokuvatrailereita. Ikävä kyllä kommenttiraidat loistavat poissaolollaan, joka tällä kertaa jäi harmittamaan ihan oikeasti. Jonesilla ja Arriagalla olisi selvästi paljon mielenkiintoista kerrottavaa elokuvasta.

Teksti © 2008 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202