Tommy Lee Jonesin esikoisohjaus on piinaava kertomus vieraantuneista ihmisistä, mutta myös ystävyydestä ja eräästä lupauksesta.
Näyttelijänä paremmin tunnetun Tommy Lee Jonesin virallisen esikoisohjauksen (Jones on ohjannut aikaisemmin yhden TV-elokuvan, The Good Old Boys / 2005) matka kesti Suomeen peräti 3 vuotta. Scanbox julkaisee elokuvan suoraan DVD:llä, mikä ei ole suuri ihme, kassapotentiaalia tällaisella elokuvalla on hyvin vähän.
Elokuva itsessään puolestaan on pieni ihme. Se on nimittäin harvinaisen toimiva esikoisohjaus, riipaiseva henkilökuvaus ja kokonaisuutena kaunis ja ajatuksia herättävä pienen budjetin indie-elokuva.
Barry Pepper esittää Mike Nortonia, Meksikon ja USA:n rajalla työskentelevää rajavartijaa, joka eräänä päivänä ampuu vahingossa Melquiades Estrada-nimisen meksikolaismiehen. Rajavartijat pitävät tiedon itsellään, eikä paikallinen poliisikaan ole erityisen halukas puuttumaan yhden mitättömän meksikolaisen kuolemaan. Pete Perkinsin (Tommy Lee Jones) on vaikeaa hyväksyä tilannetta, sillä Melquiades oli hänen paras ystävänsä. Joitakin päiviä myöhemmin Petelle paljastuu, kuka hänen ystävänsä surmasi ja hän päättää ottaa lain omiin käsiinsä. Samalla Pete aikoo pitää lupauksen, jonka kerran teki tapetulle ystävälleen.
Melquiades Estrada: Promise me one thing, Pete. If I die over here, carry me back to my family and bury me in my home town. I don’t want to be buried on this side among all the fucking billboards.
Hyvin rauhallisesti kerrottu ja kuvattu tarina sijoittuu Texasiin, nyky-aikaan. Vuodella ei sinänsä ole mitään merkitystä, sillä elokuvassa aika on pysähtynyt. Miehet ovat lehmipoikia, naiset ovat naisia. Pojat tekevät sitä, mitä heidän isänsäkin tekivät. Ihmiset ovat vieraantuneet toisistaan ja yhteisöstään. Vilpittömyys on harvassa. Guillermo Arriagan (mm. 21 grammaa) käsikirjoituksessa on aistittavissa jonkinlaista toivottomuutta. Silti elokuva päättyy toivonpilkahdukseen.
Jones ohjaa elokuvaansa epätavallisella rytmillä ja rakenne poikkeaa Hollywood-perinteistä. Ensimmäisen näytöksen lopulla katsoja on hieman hämillään: mitä tapahtui ja koska? Pian Jones kuitenkin hylkää sinänsä mielenkiintoisen kerronnallisen kikkailunsa ja keskittyy itse tarinaan. Nyt tarina muuttuu suoraviivaisemmaksi ja helpommin seurattavaksi.
Elokuvan kantaviksi voimiksi nousevat Tommy Lee Jonesin ja Barry Pepperin kiitettävät roolisuoritukset. Heidän henkilöhahmot kehittyvät mielenkiintoisella tavalla läpi elokuvan ja nimenomaan näiden henkilöiden kautta peilataan elokuvan teemoja, vieraantumista ja ystävyyttä. Elokuvan ihmiset kuvataan henkilöinä, jotka katselevat kiinnostuneina ja jopa hämmentyneinä suuria tunteita televisiosta, mutta eivät tunnista niitä omissa elämissään. Jonesin hahmo Pete Perkins on ainoa, joka tuntuu tämän tiedostavan.
The Three Burials – Kolmesti kuopattu (2005, Yhdysvallat, Ranska) on osoitus siitä, että Tommy Lee Jones ei ole pelkästään Hollywoodin nimekkäimpiä näyttelijöitä, vaan hänessä on potentiaalia myös huomionarvoiseksi elokuvaohjaajaksi. Hänen teemoiltaan ja sisällöltään rikas debyyttinsä on pieni, mutta väkevä muistutus siitä, että USA:ssa osataan edelleen tehdä myös laadukkaita elokuvia, ei pelkästään suuria.
Lisämateriaalia levyltä löytyy kiitettävästi. Levyn parasta antia on making of-dokumentti, jossa Tommy Lee Jones, Barry Pepper ja käsikirjoittaja Guillermo Arriaga kertovat elokuvan kuvauksista ja teemoista. Mielenkiintoista syvyyttä tuo myös lähes 20 minuuttia poistettuja/pidennettyjä kohtauksia, jotka ovat laadultaan todella raakoja, mutta sitäkin kiinnostavampia. Myös Tommy Lee Jonesin ja Arriagan tenttaus Cannesin filmifestivaaleilla on myös kiinnostava reilu kymmenminuuttinen.
Levyltä löytyy myös dokumentti elokuvan musiikin teosta ja kasa elokuvatrailereita. Ikävä kyllä kommenttiraidat loistavat poissaolollaan, joka tällä kertaa jäi harmittamaan ihan oikeasti. Jonesilla ja Arriagalla olisi selvästi paljon mielenkiintoista kerrottavaa elokuvasta.
Teksti © 2008 Antti Honkala
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA