Tavanomainen dokumentti Howard Hughesista, amerikkalaisesta ihmemiehestä.
The Real Aviator: The Howard Hughes Story (2004) lienee tehty Martin Scorsesen Howard Hughes-elämänkerta The Aviatorin (2004) imussa. Tuotantoarvot ovat minimaaliset. On pari historioitsijaa, mustavalkoisia still-kuvia, joita pyöritellään edes takaisin, lehtileikkeitä ja arkistomateriaalia. Taustalla kuuluu pehmeä jazz ja karismaattinen kertojaääni. Dokumentti on jaettu osioihin, kuten ”Nuoruus” ja ”Hollywood”. Ote on ammattimainen ja sisältö yleisselittävä, mutta katselukokemus on puuduttava. Se tuntuu luennolta, joka ei tarraa mukaansa.
Dokumentin päätähti, Howard Hughes (1905 – 1976), oli aikansa sankari. Hän oli keksijä, hurjapää, naistennaurattaja — eräänlainen amerikkalainen ihmemies, vapaan maan antamien mahdollisuuksien kristalloituma. Öljybisneksellä rikastuneeseen perheeseen ainoana lapsena syntynyt Hughes ei koskaan käynyt yliopistoa. Sen sijaan hän laittoi perinnön poikimaan ja hänestä tuli miljonääri jo 18-vuotiaana ikätovereidensa vasta aloitellessa koulujaan.
Hughes siirtyi Hollywoodiin, missä hän sekä ohjasi että tuotti elokuvia vaihtelevalla menestyksellä. Pakkomielle oli aina lentokoneet ja lentäminen. Vuoden 1930 huimista lentokohtauksista tunnettu Hell’s Angels oli arvostelumenestys, kun taas hänen viimeisin projektinsa Jet Pilot (1957) makasi leikkauspöydällä vuosikausia. Tekijät eivät yksinkertaisesti tienneet, mitä — jälleen huimista — lentokohtauksista ottaa mukaan viimeiseen leikkaukseen. Kun se viimeinen julkaistiin, se oli jo pahasti vanhentunut. Ennen menestyksekäs tuotantoyhtiö RKO oli taloudellisesti hätää kärsimässä.
The Real Aviator on ensisijaisesti dokumentti yhdestä henkilöstä, mutta siinä rinnalla Amerikan 1900-luvun historian poikkileikkaus. Hughes oli monessa mukana: viemässä eteenpäin uutta tekniikkaa ja sähköistämässä julkkiskulttuuria. Kun hän lensi yksin maailman ympäri, hänen edesottamuksiaan valvottiin tarkasti mediassa. Kun The Outlaw (1943) — Hughesin toinen ja samalla viimeinen ohjaustyö — ilmestyi, se jäi sensuurin haaviin. Itsetietoinen keskittyminen päätähti Jane Russellin rintavarustukseen soti senaikaista moraalikoodistoa vastaan.
Kun Yhdysvallat alkoi tuottaa lentokoneita toisen maailmansodan sotanäyttämölle, Hughesin suhteita Washingtoniin alettiin syynätä toden teolla. Hughesin firma oli saanut rahaa konemalleista, jotka eivät kuitenkaan toimineet halutulla tavalla — sopimukset saatiin mitä ilmeisimmin siksi, että Hughes järjesti kansakunnan kermalle riettaita juhlia ja osasi voidella rattaita. Myöhemmin Hughes sekoitettiin myös Watergate-skandaaliin. Imperiumin luonut mies ei kestänyt vastoinkäymisiä. Usein hän murtui, pakeni ja suorastaan katosi.
Suurmieselämänkertana dokumentti on latteasti sanottuna ”tyydyttävä”. Se etenee määrätietoisesti kuin juna raiteilla, selkeässä kronologisessa järjestyksessä. Loppu ja alku ovat enteellisellä tavalla yhdenmukaisia. Hughesin äiti oli sairaalloisen ylihuolehtiva. Hän näki, että muut lapset kantavat vain tauteja. Poika eli lapsuutensa syrjässä. Vastaavasti viimeiset parikymmentä vuotta hermoheikko Hughes eli lähes erakoituneena. Omituiset oikut ja hygieniasäännöt määräsivät elämän rytmin. Ympärillä parveilleet palvelijat tekivät, mitä miljonääri pyysi.
DVD: Atlantic Filmin julkaiseman dvd:n kuvalaatu (formaatti 4:3) vaihtelee. Iso osa sisällöstä on pelkkää mustavalkoista arkistomateriaalia, joten heikkoudet ymmärtää. Mutta kuvalaatu on järjestään väreilevä ja epätarkka myös niissä kohtauksissa, jotka on kuvattu itse dokumenttia varten — historioitsijoiden haastattelupuheenvuorot, kartta-animaatiot jne. Ei sisällä lisämateriaalia.
Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA