Hunting Party, The

The Hunting Party (2007)

| DVD
  • 3

YLE TV2 La 01.05.2010 klo 22.05
Entisellä tähtitoimittajalla (Richard Gere) on käsissään vuosisadan uutinen: Hän tietää missä pitkään ja hartaasti etsitty sotarikollinen majailee.

Lasse Lepola
julkaistu 2008-04-26 / päivitetty 20.11. klo 16:04

KUVA 4

Richard Gere ja Terrence Howard.
Richard Gere ja Terrence Howard. 

KUVA 3

Jesse Eisenberg, Terrence Howard ja Richard Gere.
Jesse Eisenberg, Terrence Howard ja Richard Gere. 

KUVA 2

Terrence Howard ja Jesse Eisenberg.
Terrence Howard ja Jesse Eisenberg. 

KUVA 1

Jesse Eisenberg, Terrence Howard ja Richard Gere.
Jesse Eisenberg, Terrence Howard ja Richard Gere. 

Hunting Party, The

Ohjaus Richard Shepard
Näyttelijät Richard Gere, Terrence Howard, Jesse Eisenberg, Diane Kruger
Maa Yhdysvallat, Kroatia, Bosnia-Hertsegovina
Pituus 101 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Intermedia, The Weinstein Company, Cherry Road Films, Cherry Hill Productions, Jadran Film, QED International ja Scout Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Toimittaja Simon Hunt ja hänen kameramiehensä Duck ovat yhdessä raportoineet televisiouutisiin maailman pahimmilta sota-alueilta. Työssään he ovat olleet hengenvaarassa lukemattomia kertoja, mutta se ei ole mitään verrattuna sodan henkiseen puoleen.

Eräänä Bosnian sodan verisenä päivänä Hunt romahtaa suorassa tv-lähetyksessä ja saa oitis kenkää toimituksesta. Duck puolestaan määrätään palaamaan kotimaahan ja hänet jopa ylennetään suositun uutisankkurin hovikuvaajaksi. Viisi vuotta myöhemmin Duck palaa Bosniaan ja törmää jälleen Huntiin. Entisellä tähtitoimittajalla on käsissään vuosisadan uutinen: Hän tietää missä pitkään ja hartaasti etsitty sotarikollinen, koodinimellä Kettu tunnettu Boghdanovic majailee.

The Hunting Party (2007) perustuu tositapahtumiin. Jos aivan tarkkoja ollaan, niin elokuvan muusana toimi Esquiressa julkaistu artikkeli. Bosnian sota siis todella käytiin ja sotarikollisia jahdataan yhä tänäkin päivänä, mutta loppu onkin sitten valistuneen katsojan harkinnan varassa. Miestä nimeltä Boghdanovic ei ole tiettävästi olemassa. Ei kuitenkaan tarvita korkeamman tason historian tuntemusta, jotta tietäisi, ketä elokuvantekijät oikeasti tarkoittavat.

The Hunting Party etenee Lord of War -tyyppisellä nopeatempoisella yleisilmeellä alusta loppuun. Näyttäviin kamera-ajoihin erikoistunut kuvaaja David Tattersall on ollut oikea mies pitämään visuaalinen puoli korkealla. Paljolti tunnelmasta on silti kiittäminen aitoja kuvauspaikkoja, kuten Sarajevon olympiakylää. Tunnelma on käsin kosketeltavan autenttinen, jopa neitseellinen, sillä Bosnian sodan pyörteisiin sijoittuvia elokuvia on tarjolla kovin vähän. Yksi syy on varmastikin se, että Bosnian sota, ja yllipäätään koko Balkanin ruutitynnyri, on edelleen hyvin arka aihe.

The Hunting Party käsittelee tapahtumia juuri oikeanlainen pilke silmäkulmassa: Tarinan kynäillyt Richard Shepard piikittelee (ansaitusti) Yhdistyneitä Kansakuntia ja Yhdysvaltoja, jotka näennäisesti jahtaavat kansanmurhasta syytettyjä rikollisia julkaisemalla lehti-ilmoituksia, joissa mainittu vihjenumero toimii vain Yhdysvalloissa.

Piikittely on aina piristävää, mutta kuppi on vaarassa mennä nurin. Koomisesti korostetut sivuhenkilöt saattavat eräitä jopa suututtaa. Shepard välttää karikot nipin napin. Pienen budjetin mukanaan tuomia karikoita onkin jo hankalampi välttää: Lavastuksen taso ja statistien vaatimaton määrä jättävät toivomisen varaa. Sarajevon kadut ovat kovin hiljaisia, aivan kuin alueella olisi yhä ulkonaliikkumiskielto.

Simon Huntina nähdään Hollywoodin charmikkain harmaahapsi, Richard Gere (Syksy New Yorkissa), jonka nimi on jo jonkin aikaa toiminut enemmänkin karkotteena kuin hyvänä markkinointikeinona. Oli suoranainen helpotus huomata, että tällä kertaa Gere nautti pääroolistaan uransa töpeksineenä reportterina, joka tekee uutisjuttuja Perun kansalliselle televisiolle… tai ylipäätään sille, joka niistä jotain on valmis maksamaan.

Kameramies Duckina nähtävä kriitikoiden suosikki Terrence Howard (Get Rich or Die Tryin’) ei puolestaan turhia revittele. Kaksikon vanavedessä kulkeva “pakollinen nörtti” Benjamin (Jesse Eisenberg) pistää sitten vain miettimään miksi hänet on tarinaan mahdutettu.

Sivuosiin on saatu kerättyä kohtuu nimekästä kaartia, ilmeisesti markkinointihakuisesti. Diane Krugerille (National Treasure 2) on puoliväkisin kirjoitettu sivurooli alamaailman pikkupomona ja pitkän linjan veteraani James Brolin (Ota kiinni jos saat) kuittaa hänkin päivärahansa mukisematta.

The Hunting Party on pirteä yllätys, vaikkakin kovin outo sekoitus draamaa ja komediaa. Syvällä Bosnia aspektillaan elokuva varmasti synnyttää keskustelua. Samalla elokuva toimii hyvänä pikakurssina kyseisen alueen tapahtumiin ja johdattaa etsimään aiheesta lisätietoa. Kuvitteellinen loppuratkaisu on kyllä harmittavan mauton, mutta muuten kyseessä on ihan katsomisen arvoinen teos.

DVD: Sandrew Metronomen julkaisussa lisämateriaalit loistavat lähestulkoon poissaolollaan. Näön vuoksi levylle on heitetty muutama hassu B-roll otos ja se pakollinen traileri.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202