Guardian, The - Meripelastaja

The Guardian (2006)

| DVD
  • 3

Yhdysvaltain rannikkovartioston USCG:n pintapelastaja Ben Randall (Kevin Costner) menettää joukkueensa pieleen menneessä rutiinitehtävässä. Tukikohdan komentaja antaa veteraanipinturille kaksi vaihtoe…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-26 / päivitetty 11.06. klo 19:07

KUVA 2

Kevin Costner
Kevin Costner 

KUVA 1

Kevin Costner, Ashton Kutcher
Kevin Costner, Ashton Kutcher 

Guardian, The - Meripelastaja

Ohjaus Andrew Davis
Näyttelijät Kevin Costner, Ashton Kutcher, Sela Ward, Melissa Sagemiller
Maa Yhdysvallat
Pituus 139 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Beacon Pictures, Contrafilm, A School Productions, Eyetronics USA, Firm Films ja Touchstone Pictures.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Yhdysvaltain rannikkovartioston USCG:n pintapelastaja Ben Randall (Kevin Costner) menettää joukkueensa pieleen menneessä rutiinitehtävässä. Tukikohdan komentaja antaa veteraanipinturille kaksi vaihtoehtoa: Kortistoon tai kouluttajaksi. Randall valitsee jälkimmäisen. Varsin erikoisin keinoin Randall sitten kouliikin suojattejaan Louisianan leirillä, jossa keskeyttämisprosentti lähentelee viittäkymmentä. Kurssilaisten joukossa on myös nuori uintimestari Jake Fischer (Ashton Kutcher), joka joutuu oitis napit vastatusten Randallin kanssa. Ajan myötä opettaja ja oppilas ystävystyvät kun molempien menneisyydestä paljastuu yllättäviä asioita. Tarina ei tarjoa ensimmäistäkään yllätystä, mutta The Guardian – Meripelastajan (The Guardian, 2006 Yhdysvallat) tunnelma pysyy koko ajan korkealla, paljolti ohjaaja Andrew Daviksen ja Costnerin ansiosta.

Meri ja Kevin Costner on yhdistelmä, joka saa leffastudion kirstunvartijan haromaan hiuksiaan. Kaikkihan muistavat surullisen kuuluisan Waterworldin, joka flobbasi pahemman kerran. Meripelastaja kuitenkin on läheistä sukua eräälle toiselle Costnerin meriaiheiselle elokuvalle, Viesti mereltä. Molemmat ovat hyvin alavireisiä, mutta omalla tavallaan niin hellyttäviä, ettei katsomista tohdi lopettaa kesken. Costneriin on nimittäin aina ollut helppo samaistua. Niin on myös nyt, kun tutustumme kipulääkkeitä napsivaan kehäraakkiin, jolle työ on kaikki kaikessa. Raskaan työn raatajien elämää on aina koskettavaa seurata kärpäsenä katossa.

Siinä missä Costner yrittää pitää Meripelastajan pinnalla, niin toinen pääosan esittäjä, Ashton Kutcher, kiskoo tulppaa irti kaksin käsin. Kutcher on pintapelastajana yhtä uskottava kuin hänen yhden miehen shownsa Punk’d. En sano sillä, etteikö Kutcher sopisi vakavampiaiheiseen elokuvaan, mutta nyt lopputulos on vain sitä tuttua mulkoilua ja elehtimistä. Edellisestä draamasuorituksestaan (unohtumaton Perhosvaikutus) Kutcher jää monta altaan mittaa. Toinen häiritsevä tekijä on käsikirjoitus. Tarinaa olisi pitänyt karsia kovalla kädellä ja vähintään pitänyt poistaa nolo amatöörimelojien pelastuskohtaus: Pitäisikö oikeasti uskoa, että uimataidoton amatöörimeloja lähtee kajakkinsa kanssa keskelle kaksimetristä aallokkoa? Muutoin Meripelastaja on suhteellisen realistisen oloinen, mutta pitkälti yli kaksituntisena auttamattomasti liian pitkä. Mukaan on ahdettu paljon tarinan kannalta toisarvoista tapahtumaa. Jopa kertaalleen miehekkäästi päätettyä loppua on pitänyt mennä rukkaamaan hieman onnellisemmaksi.

Tärkein elokuvan ominaisuus on kaikesta huolimatta viihdearvo ja sitä Meripelastajassa on kosolti. Pelkästään hyiset Alaskan maisemat nostavat ihon kananlihalle. D-Toxin kynäilleen Ron L. Brinkerhoffin kömpelö kässäri toki häiritsee, mutta ohjaaja Andrew Daviksen merikuvakulmat ja Costnerin katu-uskottavuus antavat paljon anteeksi. Myös Meripelastajan visuaalinen jälki kestää vertailun jopa parhaana pitämääni Meren Raivoon. Unohtaa ei sovi Bryan Adamsiakaan, joka luikauttaa jälleen koskettavan tunnusmelodian, aivan kuin Robin Hoodissa konsanaan.

Dvd:n extrat ovat myös tutustumisen arvoisia ja niiden jälkeen tarina saattaakin aueta astetta paremmin.

teksti: © 2007 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202