Delta Force Collection, The

The Delta Force + Delta Force II: Huumeviidakko (2006)

| DVD
  • 3

20 vuotta The Delta Forcen ensi-illan jälkeen Suomen markkinoille saapuu The Delta Force Collection, joka sisältää rymistelysarjan osat 1-2.

Lasse Lepola
julkaistu 2008-12-31 / päivitetty 11.06. klo 20:08

KUVA 2

The Delta Force
The Delta Force 

KUVA 1

The Delta Force
The Delta Force 

Delta Force Collection, The

Ohjaus Menahem Golan / Aaron Norris
Näyttelijät Chuck Norris, Lee Marvin, Martin Balsam
Maa Yhdysvallat / Israel
Pituus 125 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1986-2006 Golan-Globus Productions Ltd / Cannon Films ja Future Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

The Delta Force (1986)

20 vuotta The Delta Forcen ensi-illan jälkeen Suomen markkinoille saapuu The Delta Force Collection, joka sisältää rymistelysarjan osat 1-2. Boxeilta on lupa odottaa paranneltujen kuva- ja ääninautintojen lisäksi myös rutkasti lisämateriaalia. Tällä kertaa pettymys on suuri, sillä suttuisten valikoiden takaa löytää vain hätäisesti kyhätyt biografiat ja perustrailerit. Ykkösosan mielenkiintoiset taustat jäävät täysin kertomatta. Vaatii siis todellista vakaumusta actionleffoja kohtaan, jotta hankkisi tämän boksin kokoelmiinsa.

Amerikkalainen matkustajakone kaapataan matkallaan Ateenasta Roomaan ja palestiinalaiset terroristit pakottavat koneen tulikiven katkuiseen Beirutiin. USA:n viranomaiset kutsuvat, vahingosta viisastuneena, hätiin Yhdysvaltain armeijan valiojoukon, joka tottelee nimeä The Delta Force. Yksikön johdossa häärii harmaahapsi Nick Alexander (legendaarinen Lee Marvin), mutta kamera-ajan varastaa taistelulajien pieni-suurimies, Chuck Norris, joka esittää jääräpäistä majuri Scott McCoy’ta.

Delta Force edustaa perusamerikkalaista 80-luvun toimintaelokuvaa parhaimmillaan. Vihollista muilutetaan surutta ja jokaiseen mahdolliseen väliin on tungettu patrioottisia tunteenpurkauksia. Siirappisen katseluelämyksen takaa taustalla pauhaava syntikka, joka toistaa tarttuvaa tunnusmelodiaa jokaisessa mahdollisessa rakosessa. Suurin ihmetyksen aihe on kuitenkin se, miten elokuva on kestänyt ajan kulutusta: Lähi-idän tilanne ei ole muuttunut juuri miksikään ja tunnelmat ovat poliittisesti yhtä tulenarkoja tänäkin päivänä. Elokuva on pitänyt pintansa jopa niin hyvin, että kaupan hyllyiltä ei löydä etsimälläkään yhtä ajantasaista Lähi-idän ruutitynnyriin sijoittuvaa action pläjäystä.

Liukuhihnalta filmejä työstävän ohjaaja-tuottaja Menahem Golanin lempilapsi on ansainnut paikkansa kulttileffojen joukossa. Suurimpia puutteita, lähinnä kameratyöskentelyä, paikataan näyttävillä ammuskeluilla ja Norriksen hidastetuilla kääntöpotkuilla. Hyvä kuvanlaatu ja Dolby ääniraita tuovat kasaritunnelman jälleen kerran olohuoneeseen: The Delta Force (1986 Yhdysvallat, Israel) nautitaankin mieluiten kylmän oluen kera. Valitettavasti elokuva jäi Lee Marvinin viimeiseksi.

Delta Force II: Huumeviidakko – Delta Force 2: The Colombian Connection (1990)

Everstiksi ylennyt Scott McCoy (Chuck Norris) jatkaa erikoisyksikön keulahahmona neljä vuotta myöhemmin ilmestyneessä jatko-osassa. Tällä kertaa Amerikan huumeagentit eivät saa Etelä-Amerikan häpeäpilkkua, San Carlosin huumeparonia kuriin. Kokaiinia kaupataan Jenkkilään kuin karkkia kioskilta ja siinä sivussa listitään viattomia ihmisiä, ihan vain huvin vuoksi. Tottahan toki Delta Force kutsutaan ylituomariksi, heti kun Norrisin pakollinen, muuhun tarinaan liittymätön tappelukohtaus on saatu esiteltyä.

Eversti McCoy vetää kostoretken lähes täydellisenä soolona: Välillä joutuu tarkistamaan onko dvd-soittimessa vikaa, kun tapahtumat etenevät tuplahidastuksella, niin ettei yksikään Norrisin potku tai vääntöliike jää näkemättä. Touhu on lipsahtaa jo komedian puolelle, kun takametsien intiaanitkin puhuvat täydellistä englantia tai kun miljardööri lentelee tuiki tavallisella reittilennolla… ja täysin samalla lentoyhtiöllä kuin ykkösosassa. Mitä lienee ollut käsikirjoittajalla mielessä?

Huumeviidakko onkin yksi huonoimmista jatko-osista joita tiedän, etenkin kun otetaan huomioon ykkösosan kaivamat maukkaat lähtökuopat. Nyt homma ei onnistu alkuunsakaan ja ylipitkää kohellusta on paikoin tuskallista katsoa. Näyttelijät, mukaan lukien Norris itse, ovat vain näyttelevinään ja tuotantopuolen väki vain tuottavinaan. Tarinan kynäilleelle Lee Reynoldsille toimintaympäristö oli alkujaankin täysin vieras käsite. Ohjaaja Aaron Norrisin (Chuckin veli) johdolla tiimi epäonnistuukin lähes täydellisesti. San Carlosin kuvitteellinen valtio on myös lälläriveto verrattuna aikaisempaan Lähi-Idän kulissiin. Nyt tyydytään vain viljelemään vertauksia Kolumbiaan ja eräisiin ”aitoihin” huumekuninkaisiin. Samalla vaivalla olisi voinut tehdä täsmäversionkin ja siten pelastaa lopputulosta. On silti hyvä, ettei paukuissa säästelty: Nykyajan digitehosteihisiin verrattuna aidot pommit ovat aina kova sana.

teksti: © 2006 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Army of One

| 10.05.

Kirveen ja jousen kanssa hurjana ramboilevaa Ellen Hollmania et halua korvessa kohdata.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202